Resident Evil (серія ігор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Resident Evil (серія))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Resident Evil / Biohazard
Логотип першої гри
Логотип першої гри
Жанр Survival horror, шутер від третьої особи, шутер від першої особи
Розробник Capcom
Видавець Capcom
Платформи Amazon Luna, Android, Arcade, BlackBerry, Dreamcast, Game Boy Color, GameCube, Game.com, Google Stadia, iOS, iPad, iPod Touch, iPhone, Microsoft Windows, мобільні телефони, N-Gage, Nintendo 3DS, Nintendo 64, Nintendo DS, Nintendo Switch, Nvidia Shield, Oculus Quest 2, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Sega Saturn, Shield Portable, Shield Tablet, Wii, Wii U, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series, Zeebo
Перша гра Resident Evil
22 березня 1996
Остання гра Resident Evil 4
24 березня 2023

Resident Evil (укр. Оселя зла) також відома в Японії як Biohazard (яп. バイオハザード Baiohazādo?) — серія відеоігор та заснована на ній медіафраншиза, створена Сіндзі Мікамі і Токуро Фудзівара та розроблена компанією Capcom. Франшиза включає серію ігор жанру survival horror, а також художні фільми, анімаційні фільми, комікси, новели, аудіо-драми та іншу супутню продукцію. Історія концентрується на боротьбі із зомбі та мутантами, створених переважно космополітичною корпорацією Umbrella.

Перша Resident Evil була випущена в 1996 році, події відбувалися в особняку містечка Раккун-Сіті, наповненого зомбі та мутантами, куди потрапляє загін спецпризначенців. Франшиза виросла до численних продовжень різних жанрів, які включали елементи екшену, дослідження та розв'язання головоломок, а також сюжетні лінії, натхненні фільмами жахів. Resident Evil — найпопулярніша відеоігрова франшиза Capcom, яка налічує понад 110 мільйонів проданих одиниць по всьому світу станом на 2022 рік.

Історія[ред. | ред. код]

Resident Evil дебютувала у 1996 році на консолі Sony PlayStation, а пізніше на Sega Saturn. В ній загін спецпризначенців (грання відбувається за двох із них), розслідуючи таємничі події в околицях вигаданого міста Раккун-Сіті, опиняється в особняку, де випробовувався тератогенний Т-вірус. Гра отримала високі оцінки від преси та комерційний успіх[1], що призвело до виходу двох сиквелів на PlayStation — Resident Evil 2 у 1998 році та Resident Evil 3: Nemesis у 1999 р., де масштаб подій розростається до зомбі-епідемії в Раккун-Сіті. На Nintendo 64 вийшов порт Resident Evil 2. До того ж, порти усіх трьох ігор згодом вийшли на Windows.

Наступна гра серії, Resident Evil Code: Veronica, була розроблена для Sega Dreamcast та випущена у 2000 році. В ній події відбуваються на низці військових баз, де проводилися експерименти з Т-вірусом. За нею слідували порти 2 та 3 частин. Resident Evil Code: Veronica пізніше було знову випущено для Dreamcast у Японії під назвою Code: Veronica Complete, що містила незначні зміни ігрових роликів. Цю оновлену версію пізніше портували на PlayStation 2 та Nintendo GameCube під назвою Code: Veronica X.

Незважаючи на попередні оголошення щодо виходу наступної гри на PlayStation 2, в результаті чого було створено зовсім окрему гру під назвою Devil May Cry, засновник та продюсер серії Сіндзі Мікамі вирішив видати підсерію ексклюзивною для Nintendo GameCube.[2] Наступні три гри серії (рімейк оригінальної Resident Evil та приквел Resident Evil Zero, випущені у 2002 році, а також Resident Evil 4) спочатку справді були випущені як ексклюзиви для GameCube. Resident Evil 4 дещо відійшла від традицій попередніх ігор, перемістивши дію в ізольоване село, жителі якого виявилися заражені паразитами. Пізніше Resident Evil 4 було випущено під Windows, PS2 та Wii. До того ж, GameCube поповнилася попередніми сиквелами Resident Evil. Незважаючи на домовленість про ексклюзивність між Capcom та Nintendo, Capcom випустила кілька ігор Resident Evil на PS2, які не вважаються прямими сиквелами.

Трилогія ігор для світлового пістолета, відома як серія Gun Survivor, характеризується геймплеєм від першої особи. Перша гра, Resident Evil: Survivor, вийшла в світ у 2000 році на PlayStation та ПК, але отримала посередні відгуки.[3] Наступні ігри, Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica та Resident Evil: Dead Aim, досягли дещо кращих результатів.[4] Насправді, Dead Aim — це четверта гра серії Gun Survivor у Японії, оскільки Gun Survivor 3 — це Dino Stalker, спін-оф серії Dino Crisis. Подібним чином, серія Chronicles характеризується гемплеєм від першої особи, проте з постійним прямолінійним шляхом (тобто рухи гравця обмежені, в той час як гра слідує шляхом, закладеним розробником). Resident Evil: The Umbrella Chronicles вийшла у 2007 році на Wii, за якою слідувала Resident Evil: The Darkside Chronicles у 2009 р..

Resident Evil: Outbreak — це онлайн-гра для PS2, випущена у 2003 році. Вона розповідає епізодичні історії, що відбуваються у місті Раккун-Сіті одночасно з подіями Resident Evil 2 і 3. Слідом за нею вийшов сиквел — Resident Evil Outbreak: File 2. Місто Раккун-Сіті — це вигадана метрополія, розташована у Північній Америці у горах Арклей, яку заполонила епідемія смертельного Т-вірусу, в результаті чого місто було знищено урядом Сполучених Штатів за допомогою ядерного вибуху. Місто виступає зв'язною ланкою у розвитку серії, головним каталізатором падіння корпорації «Umbrella», а також поворотною точкою для біографій деяких найпомітніших персонажів серії.

Resident Evil Gaiden — гра у жанрі action-adventure для Game Boy Color з бойовою системою в стилі RPG. На Game Boy Color також вийшов пінбол, що використовує тему Resident Evil (на ігровому полі присутні персонажі та монстри з ігор серії). У Японії також існує кілька мобільних ігор, заснованих на серії Resident Evil. Деякі з них вийшли у Північній Америці та Європі через T-Mobile. Під час пресконференції Sony на E3 2009 було оголошено, що гра під назвою Resident Evil Portable з'явиться на PlayStation Portable.[5]

Під час E3 2010, Кейдзі Інафуне (Keiji Inafune) представив Resident Evil: Revelations, першу гру серії на Nintendo 3DS.[6] Пізніше гра також вийшла на усіх домашніх консолях та на ПК. У 2011 році Capcom оголосили про роботу над Resident Evil: Operation Racoon City — шутером від третьої особи. Гра вийшла у лютому 2012 року. У жовтні того ж року було випущено Resident Evil 6. Обидві ігри отримали змішані відгуки, але через велику базу фанатів серії обидві гри мали фінансовий успіх[7].

У березні 2015 року було випущено продовження Resident Evil: Revelations 2. Також Capcom оголосила про роботу над Umbrella Corps — грою, присвяченою святкуванню 20-річчя серії у 2016. У 2015 році Capcom почала випускати Remastered-версії свої старих ігор на сучасні платформи. Так, колишні ексклюзив для Nintendo GameCube — Resident Evil (remake) та Resident Evil Zero, були випущені на усіх актуальних платформах. Також HD-версії Resident Evil 4 та Resident Evil: Code: Veronica були випущені на PS3 та Xbox 360. Крім того того ж року Capcom офіційно анонсувала видання Resident Evil 2 (remake)[8]. 2016 року світ побачила гра Umbrella Corps: командний шутер без сюжету. Критики прийняли гру майже одностайно негативно[9], а кількість гравців зменшилася приблизно в 10 разів вже за тиждень після випуску[10].

У 2017 році Capcom випустили Resident Evil 7: Biohazard. Після негативних відгуків на останні нові ігри, Capcom вирішили кардинально змінити серію, зробивши гру від першої особи з виключно новими персонажами та повернувшись до витоків серії. Події тут відбуваються в маєтку, жителі якого були заражені особливим грибком, а частку екшену суттєво зменшено. Попри різкі зміни, гра мала успіх серед фанатів серії і отримала в цілому позитивні відгуки.

На E3 2018, після трирічного мовчання, Capcom оголосила дату випуску рімейку Resident Evil 2. Реліз гри відбувся 25 січня 2019 року[11]. В грудні 2019 року на виставці Sony State of Play було анонсовано реліз рімейку Resident Evil 3, що вийшла 3 квітня 2020 року[12].

Продовження Resident Evil 7 під назвою Resident Evil Village (Vill- стилізовано як римську VIII) на презентації PlayStation 5 у червні 2020 року. Реліз відбувся 7 травня 2021. Гра перейняла низку ідей Resident Evil 4. Події також відбуваються в ізольованому селі, але збільшилась кількість екшн-сегментів, порівняно з попередньою грою[13][14].

В червні 2022 року було анонсовано ремейк Resident Evil 4.[15] Реліз гри відбувся 24 березня 2023 року.

Список ігор[ред. | ред. код]

Основна серія[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
1996 Resident Evil відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS1, Nintendo DS, Sega Saturn
1998 Resident Evil 2 Microsoft Windows, PS1, Nintendo 64, Dreamcast, Nintendo GameCube, Game.com
1999 Resident Evil 3: Nemesis Microsoft Windows, PS1, Dreamcast, Nintendo GameCube
2000 Resident Evil Code: Veronica відбуваються у 1999 р. PS2, PS3, Xbox 360, Dreamcast, Nintendo GameCube
2002 Resident Evil Zero відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Nintendo GameCube, Wii
2005 Resident Evil 4 відбуваються у 2004 р. Microsoft Windows, PS2, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Nintendo GameCube, Wii, Oculus Quest 2, Zeebo
2009 Resident Evil 5 відбуваються у 2009 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Nvidia Shield
2012 Resident Evil 6 відбуваються у 2013 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch
2017 Resident Evil 7: Biohazard відбуваються у 2017 р. Microsoft Windows, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, Google Stadia, Amazon Luna
2021 Resident Evil Village відбуваються у 2020 р. Microsoft Windows, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, Google Stadia, MacOS

Ремейки[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2002 Resident Evil відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Nintendo GameCube, Wii
2019 Resident Evil 2 Microsoft Windows, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, Amazon Luna
2020 Resident Evil 3
2023 Resident Evil 4 відбуваються у 2004 р. Microsoft Windows, PS4, PS5, Xbox Series

Серія Revelations[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2012 Resident Evil Revelations відбуваються між 2004 і 2005 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Nintendo 3DS, Wii U
2015 Resident Evil Revelations 2 відбуваються у 2011 р. Microsoft Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Switch, Playstation Vita

Серія Survivor[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2000 Resident Evil: Survivor відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS1
2001 Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica відбуваються у 1999 р. PS2, Arcade
2003 Resident Evil: Dead Aim відбуваються у 2002 р. PS2

Серія Outbreak[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2003 Resident Evil Outbreak відбуваються у 1998 р. PS2
2004 Resident Evil Outbreak: File 2

Серія Chronicles[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2007 Resident Evil: The Umbrella Chronicles відбуваються у 1998/2003 р. PS3, Wii
2009 Resident Evil: The Darkside Chronicles відбуваються у 1998/2002 р.

Інші ігри[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Платформи
2001 Resident Evil Gaiden після подій Resident Evil 2 Game Boy Color
2006 Resident Evil: Deadly Silence відбуваються у 1998 р. Nintendo DS (є портом оригінальної Resident Evil з адаптованим під DS керуванням)
2011 Resident Evil: The Mercenaries 3D гра не має сюжету Nintendo 3DS
2012 Resident Evil: Operation Raccoon City відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS3, Xbox 360,
2016 Umbrella Corps гра не має сюжету Microsoft Windows, PS4
2020 Resident Evil: Resistance відбуваються у 1998 р. Microsoft Windows, PS4, Xbox One
2022 Resident Evil Re:Verse гра не має сюжету

Ігри для мобільних телефонів[ред. | ред. код]

Рік випуску Назва Час подій Примітки
2002 Biohazard: Assault the Nightmare відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 1
2003 Resident Evil: The Missions відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 3: Nemesis
2003-2006 Resident Evil: Confidential Report відбуваються у 1998 Покрокова гра, має 4 частини (File #1-4).
2004 Biohazard: The Stories відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 3: Nemesis
2004 Biohazard Zombie Shooter гра не має сюжету
2007 Biohazard: The Episodes відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 3: Nemesis
2007 Biohazard: The Operations відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 1
2008 Resident Evil: Genesis відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 1
2008 Resident Evil: Degeneration відбуваються у 2005 Історія базується на Resident Evil Degeneration анімаційному фільмі
2009 Resident Evil: Uprising відбуваються у 1998 Історія базується на сценарії Клер з Resident Evil 2
2009 Resident Evil 4 відбуваються у 2004 Також є варіації Lite і Platinum (з покращеною графікою)
2010 Biohazard: Survival Door відбуваються у 1998 Історія базується на Resident Evil 1
2011 Resident Evil Mercenaries VS. гра не має сюжету
2011 Biohazard Outbreak Survive гра не має сюжету Випущена в Японії як реклама сервісу GREE
2011 Biohazard ZombieBuster гра не має сюжету
2012 Biohazard Clan Master відбуваються після 1998
2013 Biohazard Team Survive відбуваються у 2010-х

Основні персонажі ігор[ред. | ред. код]

Джилл Валентайн (Jill Valentine) — є головною героїнею частини першої, частини третьої, а також Resident Evil: Umbrella Chronicles.

Кріс Редфілд (Chris Redfield) — є головним персонажем частини першої, частини п'ятої, Resident Evil Code: Veronica та Resident Evil: Umbrella Chronicles.

Леон С. Кеннеді (Leon Scott Kennedy) — головний персонаж другої, четвертої і шостої частин.

Клер Редфілд (Claire Redfield) — головний персонаж другої частини і Resident Evil Code: Veronica.

Альберт Вескер (Albert Wesker) — головний антагоніст серії. Присутній у всіх основних частинах серії до шостої.

Ада Вонг (Ada Vong) — персонаж другої, четвертої і шостої частин, а також Resident Evil: The Umbrella Chronicles, Resident Evil: The Darkside Chronicles, Resident Evil: Operation Raccoon City.

Ребекка Чемберс (Rebecca Chambers) — є головним персонажем Resident Evil Zero, зустрічається у частині першій та Resident Evil: Umbrella Chronicles.

Ітан Вінтерс (Ethan Winters) — головний персонаж сьомої та восьмої частини.

Тиран / Немезис (Tyrant / Nemesis) — антагоністи перших частин серії.

Супутня продукція[ред. | ред. код]

Разом з відеоіграми, всесвіт Resident Evil доповнюють фільми, комікси та новели, створені за офіційними ліцензіями.

Фільми[ред. | ред. код]

У світ вийшло сім художніх та чотири анімаційні фільми, а також один телесеріал та один анімаційний серіал. Художні фільми, написані та поставлені Полом Андерсоном, не переказують події ігрової серії, проте використовують тих самих персонажів: Джилл Велентайн, Клер Редфілд, Леон Скот Кенеді, Проект Немезида, Кріс Редфілд та Альберт Вескер. Головною героїнею цих фільмів є суцільно новий, спеціально створений, персонаж — Еліс, яку зіграла Міла Йовович. Незважаючи на негативну реакцію критиків та неоднорідні рецензії фанів ігрової серії, фільми зібрали більш ніж 1,2 мільярди доларів по всьому світі.[16] Це, наразі, єдина кіноадаптація відеогри, яка з кожним виходом наступного фільму збільшує дохід від прокату.[17]

Художні фільми[ред. | ред. код]

Назва Рік випуску Оригінальна назва Режисер
Оселя зла 2002 Resident Evil[18] Пол Андерсон
Оселя зла: Апокаліпсис 2004 Resident Evil: Apocalypse[19] Александер Вітт (Alexander Witt)
Оселя зла: Вимирання 2007 Resident Evil: Extinction[20] Рассел Малкехі
Оселя зла: Потойбічне життя 2010 Resident Evil: Afterlife Пол Андерсон
Оселя зла: Відплата 2012 Resident Evil: Retribution Пол Андерсон
Оселя зла: Фінальна битва 2016 Resident Evil: Final Chapter Пол Андерсон
Оселя зла: Ласкаво просимо у Раккун-Сіті 2021 Resident Evil: Welcome to Raccoon City Йоганнес Робертс

Анімаційні фільми та серіали від Capcom Studios[ред. | ред. код]

На відміну від художніх фільмів, сюжет анімаційних фільмів тісно пов'язаний з іграми.

Назва Рік випуску Оригінальна назва Режисер
Оселя зла 4D-Кат 2000 Biohazard 4D-Executer Oohata Kouichi
Оселя зла: Виродження 2008 Resident Evil: Degeneration Makoto Kamiya
Оселя зла: Прокляття 2012 Resident Evil: Damnation
Оселя зла: Вендетта 2017 Resident Evil: Vendetta Takanori Tsujimoto
Оселя зла: Нескінченна темрява 2021 Resident Evil: Infinite Darkness Eiichiro Hasumi
Оселя зла: Острів смерті 2023 Resident Evil: Death Island

Телесеріали[ред. | ред. код]

Назва Рік випуску Оригінальна назва Режисер Кількість серій Кількість сезонів
Оселя зла 2022 Resident Evil Bronwen Hughes 8 1

Література[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Найпершою новелою серії Resident Evil стала Оселя зла: Початок (Biohazard: The Beginning[21]), написана Хіроюкі Арігою (Hiroyuki Ariga). Твір був виданий у 1997 році у складі книги Правдива версія Оселі зла (The True Story of Biohazard), яка презентувалася як бонус тим, хто зробив попереднє замовлення на версію гри Biohazard (Resident Evil) для ігрової консолі Sega Saturn. Історія, подана у новелі, відбувається перед подіями самої Resident Evil, де Кріс розслідує зникнення свого друга Біллі Ребітсона.

С. Д. Перрі новелізувала перші п'ять ігор, а також написала дві новели, що описують події між цими іграми:

  • The Umbrella Conspiracy (Змова Корпорації «Амбрелла»), 1998 — новелізація першої гри.
  • Caliban Cove (Бухта Калібан), 1998 — новела з оригінальним сюжетом, події якої розгортаються після першої гри.
  • City of the Dead (Місто мертвих), 1999 — новелізація другої гри.
  • Underworld (Пекло), 1999 — інша оригінальна новела, події якої розгортаються після другої гри.
  • Nemesis (Проект Немезида), 2000 — новелізація третьої гри.
  • Code: Veronica (Код: Верóніка), 2001 — новелізація однойменної гри.
  • Zero Hour (Вирішальна година), 2004 — новелізація Resident Evil Zero, яка є пріквелом першої частини.

Новели не завжди дослівно передавали сюжет ігор, описуючи події далеко за межами ігрової серії. Часто це означало, що пізніше ігри, де сюжет повернеться в інше русло, будуть суперечити новелам. Наприклад, у новелі Underworld місто Ракун було знищене під час випадкової пожежі після подій City of the Dead, тоді як у грі Resident Evil 3 місто було знищено урядом за допомогою ядерного вибуху. Новели Перрі, зокрема The Umbrella Conspiracy, також посилаються на події Biohazard: The Beginning, наприклад, зникнення кандидатів на пост мера Біллі Ребітсона та Браяна Айронса. Найпомітнішим доповненням книжної серії є суцільно новий персонаж Трент, який часто виступає у ролі таємничого, впливового помічника головних героїв. Новели Перрі було перекладено і видано у Японії в новій обкладинці від Wolfina.[22] Офіційних українських перекладів наразі не існує.

У Японії також було видано трилогію оригінальних новел Biohazard. Hokkai no Yōjū? (яп. 北海の妖獣 «The Beast of the Northern Seas») видана у 1998 році, автор Kyū Asakura. Дві додаткові новели видано у 2002 році — To the Liberty (автор Suien Kimura) та Rose Blank (автор Tadashi Aizawa)[23]. Хоча офіційних англійських перекладів ще не існує, останні дві книги було перекладено та видано в Німеччині у 2006 році.

Кейт ДеКандідо (Keith R. A. DeCandido) є автором новелізацій перших трьох художніх фільмів серії: книги Genesis (Початок), Apocalypse (Апокаліпсис) та Extinction (Вимирання) відповідно. Genesis було видано через два роки після виходу відповідного фільму, тоді як Extinction — наприкінці липня 2007 року, за два місяці до виходу Вимирання. Також існує японська новелізація першого фільму за авторства Osamu Makino, яка зовсім не пов'язана з версією ДеКандідо.

Комікси[ред. | ред. код]

У квітні 1997 року Marvel Comics видає один випуск коміксу за мотивами першої Resident Evil, присвячений виходу оригінальної версії гри на PlayStation.

У 1998 році, WildStorm починає виробництво щомісячних коміксів за мотивами перших двох ігор під назвою Resident Evil: The Official Comic Magazine (Оселя зла: Офіційний журнал коміксів), які налічують п'ять випусків. Перші чотири випуски видано компанією Image, тоді як останній, п'ятий випуск — у стінах Wildstorm. Кожний випуск об'єднує в собі короткі розповіді, як за мотивами подій ігор, так і пов'язані з ними побічні історії. Подібно до книг Перрі, комікси також розповідають про події після Resident Evil 2 (на той час остання гра), а тому пізніше суперечать наступним іграм.

WildStorm також видає чотири випуски Resident Evil: Fire & Ice (Оселя зла: Вогонь та лід), які змальовують тяжкі випробування групи Чарлі, третьої групи STARS, спеціально створеної для цього комікса. У 2009 році, WildStorm перевидає Fire & Ice у складі графічної новели.[24]

У Гонконзі було видано маньхуа Biohazard — офіційні адаптації Biohazard 3 та Code: Veronica за авторством Lee Chung Hing. Остання була перекладена на англійську мову та видана компанією WildStorm як серія із чотирьох графічних новел.

У 2009 році, WildStorm починає видавати комікс пріквел до гри Resident Evil 5 під простою назвою Resident Evil, який центруєтья довкола двох членів організації BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance) — Міни Гір (Mina Gere) та Холідея Шугармена (Holiday Sugarman). Комікс написаний Рікардом Санчезом (Ricardo Sanchez), проілюстрований Кевіном Шарпом (Kevin Sharpe) та Джимом Кларком (Jim Clark). Було видано усі випуски, окрім другого.[25]

Інше[ред. | ред. код]

Колекційні предмети[ред. | ред. код]

Протягом років компанії-виробники іграшок отримали ліцензії Resident Evil і кожна виробляла власні унікальні фігурки та модельки. До таких компанії належать, споміж інших, американські Toy Biz, Palisade Toys та японська Moby Dick. На сьогодні ліцензіями володіють NECA та Hot Toys. Спочатку компанія виробляла фігурки на основі Resident Evil 4, але пізніше розширила лінію виробництва, додавши персонажів з попередніх ігор. Tokyo Marui також виробляла моделі зброї, що була присутня в ігровій серії Resident Evil, для гри у страйкбол. Деякі колекції з обмеженим тиражем йшли у дерев'яній скриньці, де поміж інший сувенірів були моделі пістолетів Beretta з Resident Evil 3, Desert Eagle, золоті Люгери (Парабеллум) з Code: Veronica, пістолет «Samurai Edge» з рімейку Resident Evil. До інших товарів належить енергетичний напій «T-Virus Antidote». До найостанніших колекційних предметів належить набір з трьох фігурок із Resident Evil 5: Кріс Редфілд, Шева Аломар та міні-бос Кат Маджині.

Довідкові матеріали[ред. | ред. код]

Resident Evil Archives — довідковий посібник ігрової серії Resident Evil, написаний особовим складом Capcom. Він був перекладений на англійську мову та виданий компанією BradyGuides. Посібник описує та підсумовує усі ключові події Resident Evil Zero, Resident Evil, Resident Evil 2, Resident Evil 3, та Code: Veronica. Разом з аналізом сюжету, тут також знаходяться схеми зв'язків між персонажами, ілюстрації, описи ігрових предметів та виписки ігрових файлів з усіх п'ятьох ігор. Англійський переклад був розкритикований фанами за невідповідність японській версії посібника та офіційним перекладам самих ігор.

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

Більшість ігор основної серії Resident Evil отримали позитивні відгуки за використання елементів жаху, головоломок та великої кількості нестримного дійства. Багато ігор, найбільш помітніші Resident Evil 2 та Resident Evil 4, кілька разів нагороджувалися званням Гра року[26] та часто опинялися у списках найкращих ігор усіх часів.[27] Серія зазвичай критикується за незвичне розміщення головоломок. Якщо говорити про Code: Veronica, то один критик написав, що гра «все ще сильно налягає на головоломки, а не на сюжет.»[28] Однак сайт IGN високо оцінив спробу Capcom зменшити та краще інтегрувати головоломки, написавши, що в Resident Evil 4 «головоломки вже не такі незрозумілі і деякі з них насправді кмітливі.»[29]

Серія Resident Evil займає сьому сходинку у рейтингу «10 найкращих ігрових серій» за версією Gametrailers.[30]

Назва Платформа IGN (з 10) GameSpot (з 10) Metacritic (зі 100) Gamerankings (зі 100 %)
Resident Evil 0 GameCube 8.2[31] 8.0[32] 83[33] 83.99 %[34]
Resident Evil PlayStation 8.7[35] 8.2[36] 91[37] 89.95 %[38]
Resident Evil ПК Немає 7.2[39] Немає 80.00 %[40]
Resident Evil: Director's Cut PlayStation 8.9[41] 6.9[42] Немає 74.29 %[43]
Resident Evil 2 GameCube 9.0[44] 8.9[45] 91[46] 89.82 %[47]
Resident Evil 2 PlayStation 9.3[48] 8.9[49] 89[50] 92.43 %[51]
Resident Evil 2 ПК 6.8[52] 7.0[53] Немає 79.59 %[54]
Resident Evil 3: Nemesis PlayStation 9.4[55] 8.8[56] Немає 88.32 %[57]
Resident Evil 3: Nemesis DreamCast 8.0[58] 8.3[59] 79[60] 81.11 %[61]
Resident Evil 3: Nemesis ПК 7.6[62] 6.9[63] 71[64] 74.15 %[65]
Resident Evil Code: Veronica DreamCast 9.2[66] 9.5[67] Немає 93.61 %[68]
Resident Evil Code: Veronica X PlayStation 2 6.5[69] 9.0[70] 84[71] 82.12 %[72]
Resident Evil 4 GameCube 9.8[73] 9.6[74] 96[75] 95.67 %[76]
Resident Evil 4 PlayStation 2 9.5[77] 9.3[78] 96[79] 95.67 %[80]
Resident Evil 4 ПК 7.7[81] 7.8[82] 76[83] 74.24 %[84]
Resident Evil 4 Wii Edition Wii 9.0[85] 9.1[86] 91[87] 91.24 %[88]
Resident Evil 5 PlayStation 3 9.0[89] 8.5[90] 86[91] 86.92 %[92]
Resident Evil 5 Xbox 360 9.0[93] 8.5[94] 85[95] 85.92 %[96]
Resident Evil 5 ПК 9.3[97] 8.5[98] 86[99] 86.69 %[100]
Resident Evil: The Umbrella Chronicles Wii 8.0[101] 7.0[102] 75[103] 75.39 %[104]
Resident Evil: The Darkside Chronicles Wii 8.1[105] 6.0[106] 75[107] 74.54 %[108]
Resident Evil: Outbreak PlayStation 2 7.6[109] 7.2[110] 71[111] 70.78 %[112]
Resident Evil Outbreak: File 2 PlayStation 2 6.5[113] 6.6[114] 58[115] 62.41 %[116]

Обсяги продажу[ред. | ред. код]

Ігри серії продались обсягом понад 150 мільйонів одиниць по всьому світу станом на 2023 рік.

Загальні обсяги продажу ігор серії на всіх платформах.[117]

Назва Рік Обсяг продажу (в млн.)
Resident Evil 5 2009 14,2
Resident Evil 2 2019 13,6
Resident Evil 4 2005 13
Resident Evil 7: Biohazard 2017 12,7
Resident Evil 6 2012 11,4
Resident Evil Village 2021 9,3
Resident Evil 3 2020 8,4
Resident Evil 4 2023 7
Resident Evil 2 1998 6,1
Resident Evil 2002 5,15
Resident Evil 1996 5,08
Resident Evil Zero 2002 5,05
Resident Evil 3: Nemesis 1999 3,5
Resident Evil Revelations 2 2015 3,1
Resident Evil: Operation Raccoon City 2012 2,6
Resident Evil Code: Veronica 2000 2,5
Resident Evil Revelations 2012 2,4
Resident Evil Outbreak 2003 1,45
Resident Evil Revelations Collection 2017 1,3
Resident Evil: The Umbrella Chronicles 2007 1,3
Resident Evil: Survivor 2000 0,48
Resident Evil Outbreak: File 2 2004 0,21
Resident Evil: The Mercenaries 3D 2011 0,16
Resident Evil: The Darkside Chronicles 2009 0,14
Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica 2001 0,11
Resident Evil: Dead Aim 2003 0,04

Вплив на інші ігри[ред. | ред. код]

Через високу популярність Resident Evil, Capcom використовувала натяки на серію і навіть включала її персонажів в інших іграх власного виробництва. Інші компанії, наприклад, SNK Playmore та Namco, також використовувала натяки на серію.

  • Pocket Fighter (1997) — в одному зі своїх комбо, Чан-Лі одягнута як Джилл Велентайн у формі STARS. Кінцівка гри за Акуму (Akuma) містить сцену, де він б'ється з зомбі, схожими на тих, що в Resident Evil.
  • Breath of Fire III (1998) — у місті Caer Xhan є ворог на ім'я «Plant 42».
  • Trick'N Snowboarder (1999) — спортивна гра про сноубординг на Sony PlayStation за участю Леона, Клер та поліцейського зомбі з Resident Evil 2.
  • SNK vs. Capcom: Card Fighters Clash (1999) — містить різні обмінні картки засновані на іграх від Capcom та SNK, включаючи картки таких персонажів, як Джилл Велентайн, Леон Кенеді, Клер Редфілд та зомбі. Також є дійова картка під назвою «Escape» (Втеча), на якій зображена Шері Біркін, дочка Уільяма Біркіна, що утікає від мутанта G. Особняк з першої гри тут адаптований у тематичний парк-атракціон, включаючи двох персонажів на ім'я «Кріс» та «Мікамі»). У сиквелі (Card Fighters 2: Expand Edition) додано ще дві нові картки персонажів із зображеннями Кріса Редфілда та Немезиди. Нещодавня Card Fighters DS включає картки з Адою Вонг та Альбертом Вескером.
  • Marvel vs. Capcom 2 (2000) — включає обширний список персонажів з Marvel Comics та Capcom. Один х них — Джилл Велентайн.
  • Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds (2011) — включатиме Кріса Редфілда, Джилл Велентайн та Альберта Вескера такими, якими вони зображені у Resident Evil 5.
  • Mega Man Legends 2 (2000) — в залежності від прогресу гравця, магазин може містити «Game Cartridge» (Ігровий картридж) під назвою «Resident Evil 43».
  • Under the Skin (2004) — один з рівнів цієї науково-фантастичної, комедійної гри на PlayStation 2 проходить у пародії на місто Ракун. Також тут присутні кілька персонажів з Resident Evil 3: Nemesis, включаючи Джилл Велентайн, Карлоса Олівейру, і звичайно ж Немезиду.
  • Namco x Capcom (2005) — можна грати за Брюса Маꥳверна (Bruce McGivern) та Фонґ Лінґ (Fong Ling) з Resident Evil: Dead Aim.
  • Viewtiful Joe: Double Trouble! (2005) — містить рівень, заснований на серії Resident Evil, з музикою, ворогами з ігор та зображеннями лиходіїв на задньому фоні, одягнених як Джил, Карлос, Клер та Стів.
  • Dead Rising (2006) — містить кілька натяків на Resident Evil. Найочевидніший з них — ресторан під назвою Jill's Sandwiches (Сандвічі Джилл), як посилання на сюжетну лінію Баррі в оригінальній Resident Evil.
  • Bayonetta (2009) — торговець зброєю, Родін, повторює слова Торговця із Resident Evil 4 — «Whadya Buyin'?» («Шо купуєм?»), мовляв, він чув таке в якійсь грі.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Живі мерці — серія фільмів Джорджа Ромеро про зомбі, яка надихнула Сіндзі Мікамі на створення серії Resident Evil.
  • Sweet Home — гра у жанрі survival horror, яка сильно вплинула на Resident Evil. Вийшла у Японії у 1989 році.
  • Alone in the Dark — гра у жанрі survival horror, яка сильно вплинула на Resident Evil.
  • Devil May Cry — гра, яка спочатку планувалася як Resident Evil 4.
  • Dino Crisis — подібна ігрова серія від того ж самого розробника.
  • Onimusha — ігрова серія Capcom від того ж самого розробника.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Enter The Survival Horror... A Resident Evil Retrospective. Game Informer (174): 132. Жовтень 2007. «The "multi-million dollar franchise... Capcom's largest" and "the original Resident Evil" is "one of the most important games of all time."» 
  2. Resident Evil for GameCube Review. GameSpot. 29 квітня 2002. Архів оригіналу за 12 лютого 2012. Процитовано 12 грудня 2010. 
  3. Resident Evil Survivor Review. IGN. 13 вересня 2000. Архів оригіналу за 12 лютого 2012. Процитовано 27 січня 2006. 
  4. Resident Evil: Dead Aim Review. GameSpot. 16 червня 2003. Архів оригіналу за 8 лютого 2005. Процитовано 12 грудня 2010. 
  5. E3 2009: Resident Evil PSP Announced. IGN. 2 червня 2009. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  6. Developer Interview: Keiji Inafune. Nintendo E3 Network. Nintendo of America, Inc. 15 червня 2010. Архів оригіналу за 14 липня 2010. Процитовано 17 липня 2010. 
  7. Resident Evil 6 Ships 4.5 Million Copies Worldwide - Siliconera. Siliconera (амер.). 3 жовтня 2012. Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 4 липня 2018. 
  8. Resident Evil (12 серпня 2015). Resident Evil 2 Remake – Special Message from Producer “H”. Архів оригіналу за 31 травня 2021. Процитовано 4 липня 2018. 
  9. Umbrella Corps. Metacritic. Архів оригіналу за 18 липня 2018. Процитовано 4 липня 2018. 
  10. Umbrella Corps™ / Biohazard Umbrella Corps™ · AppID: 390340. Steam Database (англ.). Архів оригіналу за 5 липня 2018. Процитовано 4 липня 2018. 
  11. Замовте RESIDENT EVIL 2 / BIOHAZARD RE:2 у Steam. store.steampowered.com (укр.). Архів оригіналу за 16 лютого 2019. Процитовано 4 липня 2018. 
  12. Архівована копія (англ.). Архів оригіналу за 10 січня 2020. Процитовано 10 січня 2020. 
  13. McWhertor, Michael (11 червня 2020). Resident Evil 8 announced at PS5 reveal event. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 18 вересня 2020. 
  14. Resident Evil Village Out For Old And New Consoles On May 7 [Update: PS5 Demo Out]. Kotaku (en-us). Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 10 травня 2021. 
  15. McWhertor, Michael (2 червня 2022). Resident Evil 4 remake announced, coming March 2023. Polygon (амер.). Процитовано 22 вересня 2022. 
  16. Box Office History for Resident Evil Movies. The Numbers. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 25 жовтня 2010. 
  17. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2006. Процитовано 12 грудня 2010. 
  18. На рівні препродакшину носив назву підназву Ground Zero, та був перейменований через події 11 вересня 2001 року (на військову жаргоні США це означає «пекло», «епіцентр».
  19. На рівні препродакшину носив назву підназву Nemesis.
  20. На рівні препродакшину носив назву підназву Afterlife, та ім'я було передане наступному фільму.
  21. Дослівний переклад Біологічна небезпека: Початок
  22. Snake Heart (японська). Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  23. Writers of BIOHAZARD. Процитовано 6 грудня 2010. 
  24. NYCC '09 - WildStorm Panel with Jim Lee, Newsarama. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 7 лютого 2009. 
  25. Resident Evil solicitations at DC Comics website. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  26. IGN Presents: The Best of 2005. IGN. 2006. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 28 січня 2006. 
  27. Top 100 Video Games of All Time. Electronic Gaming Monthly (200): 94.  {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  28. Resident Evil Code: Veronica Review. GameCritics. 11 квітня 2000. Архів оригіналу за 9 квітня 2008. Процитовано 28 січня 2006. 
  29. Review of Resident Evil 4. IGN. 7 січня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 28 січня 2006. 
  30. Gametrailers' Top 10 Best Video Game Franchise. Gametrailers. 7 січня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 28 січня 2006. 
  31. IGN: Resident Evil Zero. Au.cube.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  32. Resident Evil 0 for GameCube - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  33. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  34. Resident Evil 0 for GameCube. GameRankings. 10 листопада 2002. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  35. IGN: Resident Evil. Au.psx.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  36. Resident Evil for PS - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  37. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  38. Resident Evil for PlayStation. GameRankings. 30 березня 1996. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  39. Resident Evil for PC - GameSpot. GameSpot. 21 листопада 1997. Архів оригіналу за 4 серпня 2010. Процитовано 12 грудня 2010. 
  40. Resident Evil for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  41. IGN: Resident Evil (Director's Cut). Au.psx.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  42. Resident Evil: Director's Cut for PS - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  43. Resident Evil: Director's Cut for PlayStation. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  44. IGN: Resident Evil. Au.cube.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  45. Resident Evil for GameCube - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  46. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  47. Resident Evil for GameCube. GameRankings. 30 квітня 2002. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  48. IGN: Resident Evil 2. Au.psx.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  49. Resident Evil 2 for PS - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  50. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  51. Resident Evil 2 for PlayStation. GameRankings. 21 січня 1998. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  52. Resident Evil 2 - PC Review at IGN. IGN. 22 березня 1999. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  53. Resident Evil 2 for PC - GameSpot. GameSpot. 26 березня 1999. Архів оригіналу за 4 лютого 2009. Процитовано 12 грудня 2010. 
  54. Resident Evil 2 for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  55. IGN: Resident Evil 3: Nemesis. Au.psx.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  56. Resident Evil 3: Nemesis for PS - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  57. Resident Evil 3: Nemesis for PlayStation. GameRankings. 11 листопада 1999. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  58. Resident Evil 3: Nemesis - Dreamcast Review at IGN. Ie.dreamcast.ign.com. 21 листопада 2000. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  59. Fielder, Joe (17 листопада 2000). Resident Evil 3: Nemesis Review for Dreamcast. GameSpot. Процитовано 27 серпня 2010. 
  60. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  61. Resident Evil 3: Nemesis for Dreamcast. GameRankings. 17 листопада 2000. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  62. Resident Evil 3: Nemesis - PC Review at IGN. IGN. 4 червня 2001. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  63. Resident Evil 3: Nemesis Review for PC. GameSpot. 25 червня 2001. Архів оригіналу за 10 серпня 2010. Процитовано 12 грудня 2010. 
  64. Resident Evil 3: Nemesis for PC Reviews, Ratings, Credits and More at Metacritic. Metacritic. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  65. Resident Evil 3: Nemesis for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  66. IGN: Resident Evil - CODE: Veronica. Au.dreamcast.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  67. Resident Evil Code: Veronica for DC - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  68. Resident Evil Code: Veronica for Dreamcast. GameRankings. 29 лютого 2000. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  69. IGN: Resident Evil - CODE: Veronica X. Au.ps2.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  70. Resident Evil Code: Veronica X for PS2 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  71. Resident Evil Code: Veronica X for PlayStation 2 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. 21 серпня 2001. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  72. Resident Evil Code: Veronica X for PlayStation 2. GameRankings. 21 серпня 2001. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  73. IGN: Resident Evil 4. Au.cube.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  74. Resident Evil 4 for GameCube - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  75. Search Reviews, Articles, People, Trailers and more at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  76. Resident Evil 4 for GameCube. GameRankings. 11 січня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  77. IGN: Resident Evil 4. Au.ps2.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  78. Resident Evil 4 for PS2 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  79. Resident Evil 4 for PlayStation 2 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  80. Resident Evil 4 for PlayStation 2. GameRankings. 25 жовтня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  81. Resident Evil 4 Review - PC Review at IGN. IGN. 25 травня 2007. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  82. Resident Evil 4 for PC - GameSpot. GameSpot. 22 травня 2007. Архів оригіналу за 11 жовтня 2007. Процитовано 12 грудня 2010. 
  83. Resident Evil 4 for PC Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  84. Resident Evil 4 for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  85. IGN: Resident Evil 4: Wii Edition. Au.wii.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  86. Resident Evil 4: Wii Edition for WII - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  87. Resident Evil 4: Wii Edition for Wii Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. 13 квітня 2007. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  88. Resident Evil 4: Wii Edition for Wii. GameRankings. 19 червня 2007. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  89. IGN: Resident Evil 5. Au.ps3.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  90. Resident Evil 5 for PS3 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  91. Resident Evil 5 for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  92. Resident Evil 5 for PlayStation 3. GameRankings. 13 березня 2009. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  93. IGN: Resident Evil 5. Au.xbox360.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  94. Resident Evil 5 for Xbox 360 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  95. Resident Evil 5 for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  96. Resident Evil 5 for Xbox 360. GameRankings. 13 березня 2009. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  97. Resident Evil 5 Review - PC Review at IGN. IGN. 10 вересня 2009. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  98. Resident Evil 5 Review for PC - GameSpot. GameSpot. 22 вересня 2009. Архів оригіналу за 28 липня 2010. Процитовано 12 грудня 2010. 
  99. Resident Evil 5 for PC Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  100. Resident Evil 5 for PC. GameRankings. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 12 грудня 2010. 
  101. IGN: Resident Evil: The Umbrella Chronicles. Au.wii.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  102. Resident Evil: The Umbrella Chronicles for WII - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  103. Resident Evil: The Umbrella Chronicles for Wii Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. 6 липня 2007. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  104. Resident Evil: The Umbrella Chronicles for Wii. GameRankings. 13 листопада 2007. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  105. IGN: Resident Evil: The Darkside Chronicles. Uk.wii.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  106. Resident Evil: The Darkside Chronicles for WII - GameSpot. Uk.gamespot.com. Архів оригіналу за 3 вересня 2011. Процитовано 27 серпня 2010. 
  107. Resident Evil: The Darkside Chronicles for Wii Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  108. Resident Evil: The Darkside Chronicles for Wii. GameRankings. 17 листопада 2009. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  109. IGN: Resident Evil Outbreak. Au.ps2.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  110. Resident Evil Outbreak for PS2 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  111. Resident Evil Outbreak for PlayStation 2 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. 1 березня 2004. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  112. Resident Evil Outbreak for PlayStation 2. GameRankings. 31 березня 2004. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  113. IGN: Resident Evil Outbreak File #2. Au.ps2.ign.com. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  114. Resident Evil Outbreak File #2 for PS2 - GameSpot. Au.gamespot.com. Процитовано 27 серпня 2010. [недоступне посилання з червня 2019]
  115. Resident Evil Outbreak File #2 for PlayStation 2 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic. Metacritic.com. 26 квітня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  116. Resident Evil Outbreak File #2 for PlayStation 2. GameRankings. 26 квітня 2005. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 27 серпня 2010. 
  117. Platinum Titles |Product Data | CAPCOM. www.capcom.co.jp (амер.). 31 березня 2023. Процитовано 7 червня 2023.