Resident Evil 4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Resident Evil 4
Розробник Capcom Production
Видавець
Дистриб'ютор Steam, Humble Store[d][1], Microsoft Store, PlayStation Now[2], Google Play, App Store, Nintendo eShop і PlayStation Store
Жанр(и) Survival horror, шутер від третьої особи
Платформа GameCube, PlayStation 2, Microsoft Windows, Wii, Zeebo, PlayStation 3, Xbox 360, iOS, Android, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Дата випуску
11 січня 2005
  • GameCube
    JP 27 січня 2005
    NA 11 січня 2005
    PAL 18 березня 2005
    PlayStation 2
    JP 1 грудня 2005
    NA 25 жовтня 2005
    EU 4 листопада 2005
    Microsoft Windows
    JP 7 червня 2007
    NA 15 травня 2007
    EU 2 березня 2007
    WW 27 лютого 2014 (Ultimate HD Edition)
    Wii
    JP 31 травня 2007
    NA 19 червня 2007
    EU 13 липня 2007
    AUS 5 липня 2007
    Zeebo
    JP 1 лютого 2008
    iOS
    JP 21 травня 2010 (iPad)
    NA 3 квітня 2010 (iPad)
    PlayStation 3 & Xbox 360
    JP 8 вересня 2011
    NA 20 вересня 2011
    EU 21 вересня 2011
    Android
    JP 2013
    WW 2013 (лише пристрої Samsung)
    PlayStation 4 & Xbox One
    WW 30 серпня 2016
Режим гри однокористувацька гра[3]
Мова англійська[3], французька[3], німецька[3], іспанська[3] і італійська[3]
Вік. обмеження

ESRB: MMature

PEGI: 18PEGI 18
Творці
Продюсер Hiroyuki Kobayashid, Hiroshi Shibatad і Shigenori Nishikawad
Режисер(и) Сіндзі Мікамі
Технічні деталі
Носій оптичний диск, цифрова дистрибуція
Resident Evil
Попередня гра Resident Evil Outbreak: File 2
Наступна гра Resident Evil: The Umbrella Chronicles
Офіційний сайт

Resident Evil 4 (укр. Оселя Зла 4), відома в Японії як Biohazard 4 (яп. バイオ ハザード 4) — мультиплатформна відеогра жанру survival horror/шутер від третьої особи, четверта частина серії «Resident Evil». Розроблена студією Capcom Production Studio 4 і початково видана Capcom для GameCube 11 січня 2005 року в Північній Америці, 27 січня в Японії та 18 березня в Європі. Через півроку після виходу оригінального видання, гра була портована на платформу «PlayStation 2». 25 жовтня PlayStation 2 — версія виходить в Північній Америці, 4 листопада у Європі, 11 листопада в Австралії та 1 грудня в Японії. У червні 2007 гра вийшла на «Wii» і Windows. HD-перевидання Resident Evil 4 з'явився 20 вересня 2011 на платформах PlayStation 3 і Xbox 360. Її ремейк було випущено у березні 2023 року.

До липня 2011 року загальні обсяги продажів Resident Evil 4 на всіх платформах перевищили 7 млн примірників, що зробило її найпродаванішою грою в серії. 2012 року Resident Evil 4 була внесена до Книги рекордів Гіннеса як найпродаваніша гра жанру survival horror.

Події розгортаються в 2004 році, через шість років після фіналу другої частини і знищення Раккун-Сіті. Корпорація Umbrella збанкурутувала і, як здається, зомбі більше не загрожуватимуть світу. Леон Скотт Кеннеді, що тепер працює урядовим агентом, вирушає з місією до Європи врятувати Ешлі Грехем, дочку президента США, викрадену таємничим культом. Опинившись в глухому іспанському селищі, Леон викриває зв'язок небезпечного культу з новою причиною виникнення зомбі — паразитом лас-плагас, і планами Альберта Вескера скористатися цим.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Основи[ред. | ред. код]

Resident Evil 4, як і Resident Evil Code: Veronica, повністю тривимірна гра жанру survival horror/шутера від третьої особи, де гравець виступає в ролі персонажа Леона, що мусить боротися з численними ворогами, турбуватися про стан свого здоров'я і вирішувати головоломки для просування сюжетом і отримання високих оцінок своєї вправності. Поряд зі збереженням традиційних елементів, ця гра містить низку нововведень.

Замість зомбі в цій грі основними ворогами є ганадос — люди, заражені паразитом лас-плагас. Вони не відрізняються виглядом від людей, володіють збільшеною силою і більшим, ніж зомбі, інтелектом. Так, ганадос здатні користуватися зброєю, влаштовувати засідки, обходити свою ціль з флангів. При цьому паразит зберігає контроль над нервовою системою жертви після її уражень, тому, до прикладу, ганадос продовжує рухатися навіть будучи обезголовленим. Сам лас-плагас може вистрибнути з тіла і атакувати ціль жалом. Resident Evil 4 має персонажа Ешлі, яка слідує за Леоном, а він повинен оберігати її, за потреби переховуючи від ворогів і лікуючи. Ешлі своєю чергою допомагає підказками, вирішенням головоломок.

Взаємодія з оточенням стала контекстно залежною: у відповідних місцях додаються можливості як вистрибнути у вікно, ухилитися від атаки. Resident Evil 4 має вдосконалену систему поранень ворогів. Їхня поведінка змінюється, залежно від пошкодження різних частин тіла: поранений в руку ворог може впустити зброю, в ногу — впасти тощо На відміну від попередніх ігор, тут наявний лазерний приціл і QTE, коли слід вчасно натиснути відповідні кнопки, щоб виконати певну дію, як ухилитися від нападу.

Інвентар в грі виконаний у вигляді кейса, поділеного на кілька комірок. В ньому зберігаються зброя, боєприпаси, медикаменти, тоді як для елементів головоломок, ключів, існує окреме меню. Предмети можуть продаватися і купуватися у мандрівного торговця, що з'являється в різних місцях протягом всієї гри. Місткість інвентаря може бути з часом збільшена, а зброя — вдосконалена.

Міні-ігри[ред. | ред. код]

В цій грі традиційно для серії є додактові міні-ігри: «Розділені шляхи» (англ. Separate Ways), «Відрядження Ади» (англ. Assigment Ada), «Найманці» (англ. The Mercenaries), «Тир» (англ. Shooting Gallery) і «Розстріл монет» (англ. Coin Shoot). Ці режими відкриваються після першого проходження основної кампанії та дають можливість відкрити додаткові костюми і зброю. Деякі костюми надають особливі можливості, як посилена рукопашна атака, змінюють анімації персонажа і вигляд їхньої зброї.

  • Розділені шляхи — гра відбувається за Аду Вонг паралельно до основного сюжету. Впродовж 5-и глав вона намагається завадити Альберту Вескеру відродити корпорацію Umbrella і всіляко допомагає просуванню Леона, хоч той і не здогадується про її допомогу.
  • Відрядження Ади — в цій міні-грі Ада Вонг повинна добути зразки паразита Лас-плагас, знищуючи дорогою різноманітних ворогів. Тут неможливо купувати дорогою зброю і зберігати прогрес.
  • Найманці — тут метою є знищення супротивників за відведений час у чотирьох місцевостях. Гра доступна за Леона Кеннеді, Аду Вонг, Альберта Вескера, Джека Краузера і Ганка. Кожен з них має особливі прийоми боротьби і зброю. Збиранням бонусів і як винагорода за набір очок і виконання комбінацій атак, гравець отримує додатковий час. За повне проходження міні-гри за усіх персонажів, на всіх місцевостях, і на високі оцінки, отримується новий пістолет.
  • Тир — сенс полягає у влучній стрільбі по одних мішенях і збереженні інших.
  • Розстріл монет — в цій міні-грі слід стріляти по синіх монетах, щоб за відведений час зібрати якомога більше очок. Доступна тільки в мобільних версіях Resident Evil 4[4].

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Леон Кеннеді (англ. Leon Kennedy) — урядовий агент, якому доручено знайти викрадену дочку президента США. Кілька років тому вижив у місті Раккун-Сіті, де стався витік Т-вірусу. На час подій гри йому 27 років.
  • Ешлі Грехем (англ. Ashley Graham) — 19-ирічна дочка президента США, викрадена з метою зараження паразитом лас-плагас.
  • Ада Вонг (Ada Wong) — колишня китайська спецпризначенка, боржниця Альбертова Вескерова, тому повинна доставити йому зразок лас-плагас. Бувши посланою добути паразита разом з Джеком Краузером, вона паралельно працює на «Організацію», яка також зацікавлена в дослідженнях паразита (подвійний агент). Зустріч з Леоном стала несподіванкою для неї, але попри різні цілі вони об'єднують зусилля.
  • Інгрід Ганніґан (англ. Ingrid Hannigan) — агент уряду США. Вона дистанційно повідомляє Леону інформацію впродовж виконання ним завдання.
  • Луїс Сера (англ. Luis Sera) — колишній іспанський поліцейський, учений, що працював на культ Лос Ілюмінадос. Дізнавшись про цілі його лідера Осмунда Саддлера, вирішив втекти, викравши зразок лас-плагас. Він об'єднується з Леоном і Адою, бачачи, що вони здатні перешкодити культистам у здійсненні їхніх планів.
  • Джек Краузер (англ. Jack Krauser) — найманець на службі в Саддлера. Колишній колега Леона, він інсценізував свою смерть, щоб таємно працювати на Альберта Вескера. Впродовж гри він намагається завадити Леону в його пошуках і самому заволодіти зразком лас-плагас. Попри те, що поділяє з Адою ті самі цілі — добути лас-плагас, він не довіряє шпигунці, впевнений, що вона зрадить Вескера.
  • Осмунд Саддлер (англ. Osmund Saddler) — лідер культу Лос Іллюмінадос і головний антагоніст Resident Evil 4. Разом з Рамоном Салазаром організував культ, розкопав паразита в замку і поширив його серед місцевого населення, а також ввів собі. Він і організував викрадення Ешлі, щоб заразити її паразитом і повернути в США, де паразит поширився б, зробивши уряд покірним Саддлеру. Його метою є з допомогою лас-плагас створити досконаліший світ.
  • Біторез Мендез (англ. Bitores Mendez) — старійшина села, де опинився Леон. Завдяки старшому паразиту в своєму тілі володіє незвичайно великою силою і владою над ганадос, утвореними з селян. Впродовж гри влаштовує полювання на Леона, спрямовує на нього ганадос і розставляє пастки.
  • Рамон Салазар (англ. Ramon Salazar) — карлик, нащадок роду, що володів замком і свого часу запечатав там лас-плагас. Він заражений керівним паразитом, щоб дає йому владу над ганадос та вертуґо (vertugo).
  • Альберт Вескер (англ. Albert Wesker) — не з'являється особисто (у канві гри він контактує з Адою Вонг по відеозв'язку), але стоїть за подіями Resident Evil 4. Після розпаду Umbrella він прагне відродити корпорацію, очоливши її. Для цього він торгує її розробками, наймає Джека Краузера і Аду Вонг, щоб добути для організації TRICELL лас-плагас.
  • Майк (англ. Mike) — пілот бойового гелікоптера, посланий прикрити Леона з повітря в особливо тяжких локаціях.
  • Торговець (англ. Merchant) — особливий персонаж та особистість побудови гри: він продає та удосконалює за гроші зброю, скуповує цінності й артефакти. Він кочує приблизно вслід за Леоном та Адою, вибирає тихі місця та локації де нема ґанадос та ворогів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Леон Скотт Кеннеді, колишній офіцер поліції Раккун-Сіті, а нині агент уряду США, восени 2004 року отримує завдання знайти і повернути викрадену загадковим культом дочку президента США Ешлі Грехем. Леон вирушає в глухе іспанське селище, де востаннє бачили викрадачів.

Приїхавши на місце, Леон пробує розпитати місцевих жителів, однак ті виявляються неговіркими, а згодом один нападає на Леона і йому доводиться вбити нападника. Вийшовши на зв'язок з Інгрід Ганніген, агентом підтримки, він доповідає про цей випадок, пояснюючи, що не мав вибору окрім як застосування сили. У відповідь він отримує вказівку вирушати до селища і продовжити виконання завдання. Оглянувши тіло, Леон розуміє, що нападник не зомбі. Дорогою в найближче село герой виявляє, що селяни знищили міст, чим відрізали дорогу назад, а також убили поліцейських, які приїхали разом з Леоном. Той заглиблюється в негостинну місцевість, поки не бачить як на площі місцеві жителі спалюють прив'язане до стовпа тіло поліцейського.

Помітивши Леона, люди нападають, але несподівано лунає дзвін і вони йдуть, скинувши Леона на величезний валун. Ухилившись від падіння і пройшовши тунель, герой помічає великий будинок, в одній із шаф якого знаходить і звільняє бранця культу. Але наближаються селяни з місцевим старостою, Біторесом Мендезом і схоплюють обох. Леону вводять паразита лас-плагас, який контролюю розум жертви.

Леон отямлюється в сараї, поруч з Луїсом Серою, колишнім мадридським поліцейським. Коли місцевий житель заходить всередину і намагається зарубати їх сокирою, бранці підставляють під удар кайдани, знешкоджують нападника і тікають. Луїс розповідає, що Ешлі утримується десь у церкві. Зв'язавшись по рації з Ганніген, Леон доповідає про це і вирушає до церкви через таємний прохід.

Минувши кар'єр і склад, Леон добирається до будинку Бітореса Мендеза, в якому знаходить щоденник із записами старости. Мандез намагається задушити незваного гостя, та бачачи його мінливий колір очей, відпускає. Леон береться переслідувати старосту, якого відволікає Ада Вонг і той починає погоню за нею. Пройшовши через кладовище з церквою, герой виходить до озера, сідає в моторний човен з наміром перепливти водойму. На середині озера на човен нападає величезний тритон Дель Лаґо, якого вдається вбити гарпуном.

Врешті Леону вдається визволити Ешлі з полону секти Осмунда Саддлера. Але цей лиходій розкриває свої плани: за допомогою вживленого Ешлі паразита, він підкорить уряд США, коли дочка президента повернеться додому. Вибравшись з селища, Леон з Ешлі намагаються сховатися в замку, каштеляном якого є Рамон Салазар. Їх оточує натовп ганадос і обоє розділяються пастками Салазара. На допомогу приходить Ада Вонг, Леон з боєм пробиває собі шлях через замок, поки не стикається з Салазаром, паразит в якому розвинувся, набувши подоби чудовиська. Він перемагає потвору і вирушає шукати Ешлі. Перед смертю лиходія герой дізнається, що Ешлі було доставлено ​​на острів, в дослідницький центр.

Леон дізнається, що один з його колишніх товаришів, Джек Краузер, живий і причетний до викрадення Ешлі. Він з'ясовує, що Ада й Краузер насправді співпрацюють на користь Альберта Вескера з тією самою метою — добути паразита, виведеного Лос Ілюмінандос. Краузер має намір вбити Саддлера за нагоди, а той віддає Джеку наказ убити Леона, усвідомлюючи, що будь-який розклад подій вийде на його користь. Після боротьби з Краузером Леон здобуває перемогу, дістається до радіотерапевтичного обладнання і видаляє лас-плагас з себе та й з Ешлі. Саддлер бере Аду в заручниці, але також зазнає поразки, вбитий пострілом скинутої Адою ракетниці. Ада забирає зразок паразита вже з рук Леона, і тікає з комплексу на вертольоті, щоб передати Вескеру звичайного лас-плагас, а своїм дійсним керівникам — вдосконалений культом підвид. Вона вмикає таймер самознищення, але наостанок залишає Леону з Ешлі гідроцикл, завдяки чому обоє рятуються до вибуху.

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. All PS Now games A-Z: Browse the full list of games available to play with your PS Now membership
  3. а б в г д е Steam — 2003.
  4. Resident Evil 4 Wiki Guide. IGN. Архів оригіналу за 18 липня 2016. Процитовано 21 липня 2016.
  5. Resident Evil 4 for GameCube Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 20 січня 2016.
  6. Resident Evil 4: Ultimate HD Edition for PC Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 18 березня 2023.
  7. Resident Evil 4 for PlayStation 2 Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 20 січня 2016.
  8. Resident Evil 4 HD for PlayStation 3 Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 20 січня 2016.
  9. Resident Evil 4: Wii Edition [...] Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 20 січня 2016.
  10. Resident Evil 4 HD for Xbox 360 Reviews. Metacritic. CBS Interactive Inc. Процитовано 20 січня 2016.
  11. Bettenhausen, Shane (2 лютого 2005). Review: Resident Evil 4 (GameCube). 1UP. Архів оригіналу за 4 грудня 2013. Процитовано 16 березня 2010.
  12. Mielke, James (19 червня 2007). Review: Resident Evil 4 (PC). 1UP. Архів оригіналу за 10 листопада 2012. Процитовано 16 березня 2010.
  13. Mielke, James (19 червня 2007). Review: Resident Evil 4 (WII). 1UP. Архів оригіналу за 28 листопада 2011. Процитовано 4 серпня 2022.
  14. The ten amendments: we crown seven games from the last 20 years of Edge with a retrospective 10. Edge Magazine. Future Publishing. 18 вересня 2013. Архів оригіналу за 21 вересня 2013. Процитовано 22 лютого 2014.
  15. Gantayat, Anoop (21 травня 2007). Famitsu Reviews RE4 Wii. IGN. Архів оригіналу за 23 травня 2007. Процитовано 21 травня 2007.
  16. Kasavin, Greg (10 січня 2005). Resident Evil 4 for GameCube Review. GameSpot. Архів оригіналу за 6 лютого 2005. Процитовано 17 травня 2008.
  17. Vanord, Kevin (22 травня 2007). Resident Evil 4 PC review. GameSpot. Архів оригіналу за 11 жовтня 2007. Процитовано 19 серпня 2007.
  18. Kasavin, Greg (October 24, 2005). «Resident Evil 4 for PlayStation 2 Review». GameSpot. Retrieved on February 5, 2009.
  19. VanOrd, Kevin (19 червня 2007). Resident Evil 4: Wii Edition. GameSpot. Процитовано 18 травня 2008.
  20. O'Donnell, Ryan (6 січня 2005). GameSpy: Resident Evil 4 Review (GameCube). GameSpy. Процитовано 6 лютого 2009.
  21. C. Kuo, Li (6 червня 2007). GameSpy: Resident Evil 4 Review (PC). GameSpy. Процитовано 18 квітня 2012.
  22. McGarvey, Sterling (28 жовтня 2005). GameSpy: Resident Evil 4 Review (PS2). GameSpy. Процитовано 6 лютого 2009.
  23. Williams, Bryn (18 червня 2007). GameSpy: Resident Evil 4: Wii Edition Review. GameSpy. Процитовано 6 лютого 2009.
  24. Casamassina, Matt (7 січня 2005). IGN: Resident Evil 4 Review. IGN. Процитовано 17 травня 2008.
  25. Onyett, Charles (May 25, 2007). «Resident Evil 4 Review (PC)». IGN. Retrieved on February 5, 2009.
  26. Mirabella III, Fran (October 21, 2005). «Resident Evil 4 Review (PS2)». IGN. Retrieved on February 5, 2009.
  27. Audrey Drake, Resident Evil 4 HD Review, IGN, September 20, 2011
  28. Casamassina, Matt (19 червня 2007). Resident Evil 4: Wii Edition Review. IGN. Ziff Davis, LLC. Процитовано 20 січня 2016.
  29. Resident Evil 4. Nintendo Power. March 2005. с. 105.
  30. Dyer, Mitch (20 вересня 2011). Resident Evil 4 HD review. Official Xbox Magazine. Архів оригіналу за 25 вересня 2011. Процитовано 14 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]