SAP SE

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з SAP AG)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SAP SE
Галузь промисловості індустрія програмного забезпечення і розробка програмного забезпечення
Дата створення / заснування 1 квітня 1972[1]
Логотип
Зображення
Засновник Дітмар Гопп, Hasso Plattnerd, Klaus Tschirad, Claus Wellenreutherd і Hans-Werner Hectord
Виконавчий директор Christian Kleind[2]
Країна  Німеччина
Член у Linux Foundation[3], OpenAPI Initiatived[4], W3C[5], DENICd[6], CVE Numbering Authorityd[7], Bundesverband Fuhrparkmanagementd[8], Afrika-Vereind[9], American Chamber of Commerce in Germanyd[9], Allianz für Sicherheit in der Wirtschaftd[9], Asien-Pazifik-Ausschuss der Deutschen Wirtschaftd[9], bitkomd[9], Q1009105?[9], Q65231889?[9], German Aerospace Industries Associationd[9], Bundesvereinigung Logistikd[9], Deutschland sicher im Netzd[9], Німецький інститут акційd[9], Q110736624?[9], DIN[9], Gesellschaft für Datenschutz und Datensicherheitd[9], ICC Germanyd[9], Q1205091?[9], Nah- und Mittelost-Vereind[9], Ostausschuss der Deutschen Wirtschaftd[9], Stifterverband für die Deutsche Wissenschaftd[9], Deutsche Gesellschaft für Personalführungd[9], Wirtschaftsforum der SPDd[9], Economic Council Germanyd[9], Gesellschaft für Informatikd[9], Silicon Saxonyd[9], Transparency Deutschlandd[9], VDMAd[9], Initiative D21d[9] і German Asia-Pacific Business Associationd[9]
Організаційно-правова форма Societas Europaea
Загальна виручка 23 400 000 000 € (2017)[10]
Чистий прибуток 4 880 000 000 € (2017)[10]
Операційний прибуток (EBIT) 6 800 000 000 € (2017)[10]
Місце заснування Вайнгайм
Власник Klaus Tschirad, Державний пенсійний фонд Норвегіїd, Дітмар Гопп, Hasso Plattnerd і BlackRock
Дочірня організація Business Objectsd, SuccessFactorsd, Aribad, Concur Technologiesd, Fieldglassd, KXEN, Systems Applications and Products in Data Processing (United States)d, Systems Applications and Products in Data Processing (Australia)d, SAP ČRd і Gigya
Є власником Sybase і Business Objectsd
Розташування штаб-квартири Валльдорф
Біржа Помилка Lua у Модуль:Wikidata/item у рядку 97: bad argument #1 to 'gsub' (string expected, got nil).
Кількість працівників 96 498 осіб (2018)
На заміну SAP AG[d][12]
Продукція SAP ERPd
Профспілка SAP unionsd
Значок
Кількість підписників у соціальних мережах 103 000 ± 999[13]
Ідентифікатор WordLift data.thenextweb.com/tnw/entity/sap_se
Офіційний сайт
CMNS: SAP SE у Вікісховищі

SAP SE (ISIN: DE0007164600, FWB: SAP , NYSESAP) — німецька корпорація, розробник програмного забезпечення та надавач послуг консалтингу, яка виробляє корпоративне програмне забезпечення.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія SAP була створена п'ятьма колишніми співробітниками IBM (Claus Wellenreuther, Hans-Werner Hector, Клаус Чира, Дітмар Хопп і Хассо Платтнер) під найменуванням System Analysis and Program Development у місті Вайнгайм (Німеччина). Перший офіс фірми знаходився в м. Мангаймі, яке розташоване в південно-західній частині Німеччини.

У 1976 була заснована SAP GmbH, і роком пізніше фірма перемістилася до Вальдорф (Німеччина).

Станом на 2023 рік, штаб-квартира корпорації знаходиться у місті Валльдорфі. Має регіональні відділення по всьому світу. SAP є найбільшим розробником корпоративного програмного забезпечення в Європі і четвертим за величиною розробником корпоративного програмного забезпечення у світі з 2009 року[14]. До перереєстрації 2014 року мала назву «SAP AG».

У березні 2022 року компанія SAP приєдналася до бойкот РФ та Білорусі й зупинила продажі в Росії. У вересні 2023 року було оголошено про плани вимкнути ПЗ для деяких російських компаній, серед яких РЖД[15][16].

Напрямки діяльності[ред. | ред. код]

Корпорація розробляє програмне забезпечення для фінансового обліку, звітності, контролінгу, збуту, управління та планування виробництва.

Найвідомішим продуктом компанії SAP є її програмне забезпечення для планування ресурсів підприємства (SAP ERP).

Ознаками, що характеризують цей продукт є такі: велика функціональність; інтеграція всіх бізнес-процесів підприємства; модульний принцип побудови, який дозволяє ізольоване використання окремих компонент систем або їх комбінації, якщо це необхідно з точки зору виробничо-економічних умов; розвинута система звітності, в якій кожна операція потрапляє до різних видів звітності; незалежність продукту від конкретної галузі; відкритість, можливість формування власних програмних продуктів у середовищі системи; підтримка різних мов; доступ у систему протоколюється відповідно до прав користувача; сучасні технологічні підходи на базі архітектури клієнт-сервер; система налаштовується засобами, що доступні користувачу, до конкретних особливостей підприємства, зміни можливі протягом всього часу експлуатації продукту.

Коротка характеристика компонентів системи[ред. | ред. код]

SAP R/3 включає в себе такі основні модулі: FI, AM-AA, CO, MM, SD, PP.

FI — система фінансового обліку та звітності:

  • бухгалтерія основних видів обліку, плани рахунків, історія змін по рахункам, дані про обороти по рахункам за кожний звітний період, по кожному підрозділу у внутрішній та закордонній валютах, закриття фінансового року, автоматична переоцінка балансових рахунків в іноземних валютах, формування головної книги і стандартних звітів для бухгалтерії;
  • бухгалтерія дебіторів та кредиторів;
  • сервісні функції — реорганізація основних даних, перенесення сальдо.

AM — AA — облік основних засобів - основні дані, майно підприємства за класами основних засобів, бухгалтерський облік зносу засобів, списання основних засобів, надходження і переміщення основних засобів за підрозділами підприємства, податковий облік основних засобів.

CO — контролінг, облік витрат по місцях їх виникнення, за видами витрат, розподіл і розкладка витрат за планом і фактом (розрахунок планового та фактичного тарифу).

ММ — управління матеріальними потоками:

  • закупівлі, формування та обробки замовлень на постачання;
  • рух матеріалів, фактурування, оцінка матеріалів;
  • автоматичне оперативне формування прибуткових ордерів на основні матеріали та актів на ресурси, виставлення рахунок-фактур для ресурсів.

SD — збут:

  • формування основних даних клієнта з боку функцій збуту;
  • ведення контрактів і торговельних замовлень, формування цінової політики по клієнтам у різних валютах;
  • створення класифікатора матеріалів на готову продукцію.

PP — планування виробництва:

  • в рамках цього модуля здійснюється планування потреб у матеріалах, формування планових і технологічних замовлень, оперативне ведення витрат матеріалів на технологічні замовлення, облік виробництв, формування оперативних розрахунків;
  • оперативне формування аналітичних звітів.

Дворівнева структура інформаційної бази (верхній рівень — сервери бази даних та програм; нижній рівень — клієнтські місця, розташовані у підрозділах та відділах підприємства) дозволяє забезпечити оперативність та достовірність інформації, що вводиться, на підставі якої формуються вказівки для оперативного прийняття рішень з управління бізнес-процесами підприємства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.sap.com/about/company/history.html?pdf-asset=70eee289-847d-0010-87a3-c30de2ffd8ff&page=1
  2. https://www.sap.com/corporate/en/company/leadership/christian-klein.html
  3. https://www.linuxfoundation.org/membership/members/
  4. https://www.openapis.org/membership/members
  5. https://www.w3.org/Consortium/Member/List
  6. https://www.denic.de//ueber-denic/mitglieder/liste/mitglied/?member=183
  7. https://cve.mitre.org/cve/request_id.html#cna_participants
  8. https://www.fuhrparkverband.de/mitglieder.html
  9. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш щ ю я аа аб ав аг Bundestag Lobby Register / Hrsg.: Deutscher Bundestag — 2022.
  10. а б в http://www.google.com/finance?q=NYSE:SAP&fstype=ii
  11. Polygon.io
  12. https://web.archive.org/web/20140715012442/http://global36.sap.com/corporate-de/investors/newsandreports/news.epx?articleID=23204&category=505
  13. YouTube Application Programming Interface
  14. http://www.softwaretop100.org/global-software-top-100-edition-2009 [Архівовано 23 липня 2010 у Wayback Machine.] (англ.)
  15. Німецька компанія SAP відключить РЖД від свого програмного забезпечення. 05.09.2023, 16:01
  16. IT-гігант SAP відключить "Російські залізниці" від свого програмного забезпечення. РБК-Украина (укр.). Процитовано 5 вересня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]