Верба трав'яна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Salix herbacea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Верба трав'яна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Вербові (Salicaceae)
Рід: Верба (Salix)
Вид:
Верба трав'яна (S. herbacea)
Біноміальна назва
Salix herbacea
L., 1753

Верба́ трав'яна́[1] (Salix herbacea)[2] — багаторічна рослина родини вербових, одна з найменших деревних рослин світу. Релікт льодовикового періоду. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «рідкісний».

Опис[ред. | ред. код]

Листя великим планом
Квітучі пагони
Плоди

Листопадний сланкий кущ заввишки 6–30 см з підземними пагонами-столонами, хамефіт. Надземні гілки тонкі, голі, у молодому віці їхнє забарвлення жовтувато-буре, у повному розвої вони набувають бурого або майже чорного кольору. Листки зелені, округлі або еліптичні, зарубчасто-зубчасті, 0,5–2,5 см завдовжки, 0,4–2,5 см завширшки, на дуже коротких черешках; зазвичай скупчені по два на кінцях пагонів.

Суцвіття — 4–18-квіткові, широко-обернено-яйцеподібні, кінцеві сережки з'являються одночасно з листям. Їхній колір різниться залежно від статі квіток: чоловічі сережки зеленкувато-жовті, жіночі — червоно-пурпурові. Приквіткові луски жовто-зелені, інколи волосисті. Зав'язь гола, на короткій ніжці. Приймочки дволопатеві. Плід — гола конічна коробочка завдовжки 5–6 мм.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світлолюбна, але й дуже морозостійка, помірно вологолюбна. Росте на гірських схилах і скелястих вершинах в альпійському та субальпійському поясах, на висоті 1500–3200 м над рівнем моря, здебільшого в місцях, де довго затримується сніг. Цей вид формує типову рослинну асоціацію Salicetum herbaceae.

Цвітіння у різних частинах ареалу розтягується з травня по вересень (в Україні триває у червні-липні). Плоди достигають у серпні. Розмножується насінням і вегетативно (укоріненням сланких пагонів). Запилюється вітром, насіння довго зберігає схожість у холодному ґрунті. Відомі природні гібриди цього виду з вербою альпійською та туполистою.

Аркто-альпійський вид, розповсюджений циркумполярно у північних широтах Європи, Азії та Північної Америки, а також локально у горах Сибіру, в Гімалаях, Альпах. В Україні трапляється лише в Карпатах, де невеликі популяції знайдені у гірських масивах Свидовець (гора Близниця), Мармарош (гора Піп Іван), Чорногора (гори Піп Іван, Бребенескул, Шпиці, Мунчел, Ребра, Говерла).

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Враховуючи невеликі розміри українських популяцій, верба трав'яна залишається уразливою перед витоптуванням і випасанням худоби. Рослина охороняється в Карпатському біосферному заповіднику та Карпатському національному парку.

Вид господарського значення не має, але верба трав'яна приносить користь, запобігаючи ерозії малопотужних гірських ґрунтів. Вид має велику наукову цінність, оскільки є реліктом давно минулих холодних кліматичних періодів.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Ripselaxis herbacea Raf.
  • Salix herbacea f. herbacea
  • Salix onychiophylla Andersson ex Nyman
  • Salix pumila Salisb.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Верба трав'яна [Архівовано 2 січня 2015 у Wayback Machine.] у Червоній книзі України. — Переглянуто 10 січня 2015 р.