Павуки-стрибуни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Salticidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павуки-стрибуни
Час існування: Еоцен — посьогодні
Доросла самиця Phidippus mystaceus
Доросла самиця Phidippus mystaceus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Родина: Павуки-стрибуни (Salticidae)
Blackwall, 1841
553 родів, 5025 видів

Підродини
Посилання
Вікісховище: Salticidae
Віківиди: Salticidae
EOL: 186
ITIS: 871537
NCBI: 94017
Fossilworks: 57494

Павуки́-стрибуни́[1] (Salticidae) — родина з підряду аранеоморфних павуків, до якого входить понад 550 родів і 5000 видів, це приблизно 13% всіх видів павуків. У павуків-стрибунів гарний зір, вони ним користуються на полюванні та навігації. Павуки користуються легенями і трахейною системою, у них бімодальна дихальна система.

Місце проживання[ред. | ред. код]

Ці павуки живуть в найрізноманітніших місцях. У тропічних лісах зустрічається безліч видів, також вони зустрічаються в помірній зоні лісів, напівпустелях, пустелях, а також у горах. Вид Euophrys omnisuperstes був знайдений на вершині гори Джомолунгма Ванлессом (англ. Wanless) в 1975 році. Деякі види з цієї родини, наприклад, звичайного павука-стрибуна (Salticus scenicus) можна помітити на кам'яних і цегляних стінах, на яких він гріється на сонці.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Павук-стрибунець Marpissa muscosa[en]

Всі види цієї родини мають вісім очей, розташованих у два ряди. Два великих висунутих вперед ока використовуються для стереоскопічного зору.

Вони мають найрізноманітніші малюнки й кольори. Багато видів павуків-стрибунів імітують мурах (павуки роду Myrmarachne), жуків і псевдоскорпіонів.

Поведінка[ред. | ред. код]

Павук-стрибун (лат. Salticidae)

Павуки-стрибуни активні денні мисливці. У них добре розвинена внутрішня гідравлічна система: можливість розширювати свої кінцівки внаслідок зміни тиску в крові. Це дозволяє павукам стрибати на великі відстані від 20 до 60 см, що навіть у 75—80 разів перевищує розмір їх тіла. Перед стрибком павук страхується: прикріплює на те місце, звідки буде відбуватися стрибок, шовкову нитку павутини.

На відміну від інших павуків вони легко видираються по склу. Дуже маленькі волоски і кігті допомагають у цьому.

Павуки-стрибуни використовують шовкову нитку як будматеріал для житла, в якому самка відкладає яйця і стежить за ними поки не вилупляться дитинчата.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 221.

Література[ред. | ред. код]