Scleropages formosus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аравана азійська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Араваноїдні (Osteoglossomorpha)
Ряд: Араваноподібні (Osteoglossiformes)
Родина: Араванові (Osteoglossidae)
Підродина: Osteoglossinae
Рід: Scleropages
Вид: Аравана азійська
Scleropages formosus
Sa. Müller & Schlegel, 1840
Поширення - червоним
Поширення - червоним
Синоніми
* Scleropages macrocephalus Pouyaud et al. 2003
  • Scleropages aureus Pouyaud et al. 2003
  • Scleropages legendrei Pouyaud et al. 2003
Посилання
Вікісховище: Scleropages formosus
Віківиди: Scleropages formosus
EOL: 994537
МСОП: 152320185

Scleropages formosus (аравана азійська) — вид тропічних прісноводних риб родини Араванових, що мешкають у Південно-Східній Азії. Одна з найдорожчих акваріумних риб.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Для азійської аравани характерна велика луска

Азійські аравани сягають завдовжки 90 см[1]. Як і інші представники роду, володіють довгим тілом; великими, видовженими плавцями. Рот має дуже великий кут розкриття. На кінці нижньої щелепи розміщена пара вусиків[2]. Луска риб велика, циклоїдна. Азійські аравани, відрізняються від близьких родичів, австралійських араван (Scleropages jardinii та Scleropages leichardti) тим, що мають невелику кількість (21-26) ліній бічних лусок (тоді як австралійські мають 32-36), видовженими грудними та черевними плавцями та більш видовженою мордою[2].

У природних умовах відомо декілька кольорових варіацій азійської аравани:

  • Найбільш поширена зелена варіація, знайдена в Індонезії (Калімантан і Суматра), В'єтнамі, М'янмі, Таїланді, Камбоджі і Малайзії.
  • Срібляста аравана (не плутати з південноамериканським видом Osteoglossum bicirrhosum), у свою чергу має два різновиди — сріблясту сірохвосту або аравану Пінохта сріблясту жовтохвосту. Варіація знайдена на острові Борнео в Індонезії.
  • Червонохвоста золота аравана виявлена в північній частині Суматри та Індонезії.
  • Золота аравана (англ. crossback) зустрічається в штаті Паханг та області Букіт-Мерах в штаті Перак, півострівна Малайзія[3].

Зелені аравани мають темно-зелене забарвлення спини, сріблясте або золотисто-зелене по боках, сріблясте або білувате забарвлення на нижньому боці, а також темні зеленуваті або синюваті відблиски, які проходять по бічним лускам. У дорослих особин верхівка очей і голови позаду світло-смарагдові У лірохвостої і жовтохвостої араван спина темно-зелена, черево сріблясте або білувате, забарвлення боків з темними кільцевими візерунками на латеральних лусках. У жовтохвостої форми мембрана плаців жовтого кольору з темно-сірими рядами. У лірохвостих особин плавці темно-сірі.

Дорослі червонохвості золоті аравани мають луски, зяброві кришки, мембрану грудних і черевних плаців золотого кольору з діамантовим металевим полиском, при цьому спина темна. Забарвлення анального плавця та нижньої частини хвостового плавця варіюють від світло-коричневоо до темно-червоного.

Дорослі золоті аравани «crossback» відрізняються від червонохвостого золотого різновиду наявністю золотого забарвлення, що наявне по всій спині. Крім того, у даної варіації немає червоного забарвлення плавців, яке є у червонохвостої аравани.

У статевозрілої суперчервоної арвани зяброві кришки, бічні луски і мембрана плаців, їхнє забарвлення варіюють від червонуватих із золотистим поликом до насичено червоних кольорів[2].

Штучно виведені форми[ред. | ред. код]

На сьогодні серед акваріумістів поширені наступні кольорові форми аравани — червона (англ. Super Red Arowana/Chilli Red Arowana), фіолетова (Violet Fusion Super Red Arowana), блакитна (Electric Blue CrossBack Gold Arowana), золота (Premium High Gold CrossBack Arowana), зелена (Green Arowana), червонохвоста (Red Tail Gold Arowana) чорна (High Back Golden Arowana) та інші[4]. Слід відмітити, що аравани також розділяються за категоріями і класами якості. В Азії регулярно проходять виставки, на яких демонструють успіхи в селекції і розведенні цих риб.

Походження та систематика[ред. | ред. код]

Аравана азійська — дуже стародавній реліктовий вид, який зберігся практично без змін з Юрського періоду, протягом 25-55 млн років. У 2003 році Л. Пауяуд (англ. Pouyaud) із співавторами[2] запропонував розділити вид Scleropages formosus на 4 різних види. Ця класифікація базується на морфометричному та філогенетичному аналізі (на основі гену цитохрому b). Відповідно до неї виділяють види:

  • Scleropages formosus включає «зелену аравану» та «золоту аравану (crossback)»;
  • Scleropages macrocephalus описана як «срібна азійська аравана»;
  • Scleropages aureus описана як «червонохвоста золота арвана»;
  • Scleropages legendrei описана як «суперчервона аравана».

Проте далеко не всі науковці приймають дану класифікацію, вона залишається дискусійною. Більшість вважають вид монотиповим, який містить близькі гаплотипи.[5][6][7][8][9]

Поширення, чисельність та охорона[ред. | ред. код]

Аравана азійська — тропічна прісноводна риба, мешкає у воді з температурою 24-30 °C[1]. У природних умовах поширена в Індонезії, Малайзії, Таїланді. Через активний попит на цих риб, у природі їх практично не залишилось, статус виду відповідно до МСОП — під загрозою вимирання.

У зв'язку із надмірним виловом і продажем аравани азійської, в 1975 році цей вид був включений до Міжнародної конвенції по торгівлі видами дикої фауни і флори, що знаходяться під загрозою (CITES), Додаток І. Відповідно до цієї конвенції, дозволена торгівля тільки араванами, які були розведені і вирощені у неволі. Для розпізнавання таких особин на кожну рибу видається сертифікат та вживлюють у її тіло електронний чип (електронний паспорт), в якому відображується інформація про аравану та її ідентифікаційний номер, який зчитується спеціальним електронним сканером. Цей номер повинен збігатися з номером у сертифікаті[10].

Утримання в акваріумах[ред. | ред. код]

Аравана на сьогодні є однією з найдорожчих акваріумних риб — вартість однієї особини у продажу може сягати тисяч доларів. Найбільша вартість проданої статевозрілої особини становила 100.000 доларів США[11].

До умов утримання і годування аравани азійські досить невибагливі. Для їхнього утримання необхідний акваріум об'ємом не менше 400 л, хоча рекомендується більший. Комфортно ці риби почувають себе в акваріумах об'ємом 1500–2000 л. Акваріум повинен мати міцну кришку із захищеними лампами, оскільки аравани часто вистрибують з води.

Оскільки аравана є хижаком, з іншими рибами утримувати її небажано. Рекомендується разом з араванами утримувати прісноводних амазонських скатів роду Potamotrygon, які ведуть придонний спосіб життя.

Температура води повинна бути 28-30 °С. Заміну води слід здійснювати 1-2 рази на тиждень в кількості 20-25% від загального об'єму. Допускається робити заміну водопровідною водою, але без різких змін температури.

Годувати араван можна крупним мотилем, креветками, комахами (цвіркунами, мармуровими тарганами), живою рибою тощо.

В акваріумі аравана може жити довго, зафіксовані випадки 40-50 років.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості азійські досягають у 3-5 років. У цьому віці вони досягають розмірів 60-70 см при правильному утриманні і годуванні. Головні складнощі у розмноженні цих риб: підбір пари, великий об'єм акваріума і збереження ікри. Повідомляється, що в Азії араван успішно розводять у ставках розміром 5×5 м. Як і у інших араван, ікра велика, після відкладання її самкою, самець підбирає її ротом, після чого виношує ікру в ротовій порожнині. У момент відкладання ікри важливо, щоб самець міг її вчасно підібрати, тому у нерестових водоймах розміщують дрібну горизонтальну сітку, або дно повинно бути світлим. У мутній воді розмноження не буде успішним[11].

Місце аравани азійської у вченні Феншуй[ред. | ред. код]

Відповідно до вчення Феншуй, саме азійська аравана (її ще називають риба-дракон, риба-легенда) є енергетичним центром дому, талісманом удачі, символом сили, успіху, багатства і здоров'я. Дуже важливо аравану азійську не плутати з близькими видами — срібною араваною (Osteoglossum bicirrhosum) з Південної Америки або австралійською араваною (Osteoglossum bicirrhosum). Останні види не мають високої цінності та ніякого відношення до вчення Феншуй не мають.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б [Fishbase (англ.). Архів оригіналу за 9 вересня 2013. Процитовано 28 грудня 2013. Fishbase (англ.)]
  2. а б в г Pouyaud, L.; Sudarto, Guy G. Teugels (2003). The different colour varieties of the Asian arowana Scleropages formosus (Osteoglossidae) are distinct species: morphologic and genetic evidences. — Cybium. — 27 (4): 287–305.
  3. Азійатські арвани, сайт Aqalife.ru (рос.). Архів оригіналу за 30 грудня 2013. Процитовано 28 грудня 2013.
  4. [Про аравану азійську на сайті Aquarium-studio (рос.). Архів оригіналу за 31 грудня 2013. Процитовано 28 грудня 2013. Про аравану азійську на сайті Aquarium-studio (рос.)]
  5. Yue, Genhua; Li, Yang; Chen, Fan; Cho, Serena; Lim, Lian Chuan; Orban, Laszlo (2002). Comparison of three DNA marker systems for assessing genetic diversity in Asian arowana (Scleropages formosus). Electrophoresis. 23 (7-8): 1025—1032. doi:10.1002/1522-2683(200204)23:7/8<1025::AID-ELPS1025>3.0.CO;2-Y. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  6. Hua Yue, Gen; Li, Yang; Lim, Lian Chuan; Orban, Laszlo (2004). Monitoring the genetic diversity of three Asian arowana (Scleropages formosus) captive stocks using AFLP and microsatellites. Aquaculture. 237 (1-4): 89—102. doi:10.1016/j.aquaculture.2004.04.003. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  7. Kottelat, M.; E. Widjanarti (2005). The fishes of Danau Sentarum National Park and the Kapuas Lakes Area, Kalimantan Barat, Indonesia. The Raffles Bulletin of Zoology: 139—173. Архів оригіналу за 20 жовтня 2013. Процитовано 28 грудня 2013.
  8. Mu, Xi-dong; Hong-mei Song, Xue-jie Wang, Ye-xin Yang, Du Luo, Gand-en Gu, Jian-ren Luo, Yin-chang Hu (2012). Genetic variability of the Asian arowana, Scleropages formosus, based on mitochondrial DNA genes. Biochemical Systematics and Ecology. 44: 141—148. doi:10.1016/j.bse.2012.04.017.
  9. Mohd-Shamsudin, Maizatul Izzah; Fard, Maryam Zahedi; Mather, Peter B.; Suleiman, Zaini; Hassan, Rosly; Othman, Rofina Yasmin; Bhassu, Subha (2011). Molecular characterization of relatedness among colour variants of Asian Arowana (Scleropages formosus). Gene. 490 (1-2): 47—53. doi:10.1016/j.gene.2011.08.025. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  10. [Аравана азійська на сайті Elitefish (рос.). Архів оригіналу за 26 грудня 2013. Процитовано 28 грудня 2013. Аравана азійська на сайті Elitefish (рос.)]
  11. а б [Аравана азійська на сайті Aquaforum (рос.). Архів оригіналу за 30 грудня 2013. Процитовано 28 грудня 2013. Аравана азійська на сайті Aquaforum (рос.)]