Нитинка терниста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Selaginella selaginoides)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Нитинка терниста
Плаунок плауноподібний у горах на висоті 1600 м (Австрія)
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Нитинка терниста (S. selaginoides)
Біноміальна назва
Selaginella selaginoides
(L.) P.Beauv. ex Mart. & Schrank, 1829

Нитинка терниста[1], плаунок плауновидний[2], плаунок плауноподібний[3] (Selaginella selaginoides) — вид плауноподібних рослин родини плаункові (Selaginellaceae). Вид занесений у Червону книгу України.

Поширення[ред. | ред. код]

Населяє арктичні, субарктичні та почасти бореальні регіони Євразії та Пн. Америки; наявні реліктові осередки у горах Європи, Кавказу, Сибіру, Пн. Америки (Скелясті гори на пд. до Невади) та Канарських о-вів. В Україні росте у Карпатах (хребти Чорногора, Свидовець, Ґорґани, Мармароські Альпи) в Івано-Франківській та Закарпатській областях[4].

Місцезростання[ред. | ред. код]

Альпійський та субальпійський пояси, у вологих та переважно затінених місцях на скелях, по берегах гірських потоків, серед мохового покриву.

Опис[ред. | ред. код]

Невелика (5–10 см заввишки) багаторічна рослина з округлими висхідними стеблами та однаковими спірально розміщеними листками війчастими по краю, інколи з 2–4 зубцями з кожного боку. Стебло ззовні вкрите одношаровою епідермою без продихів. За нею розташована кора з однакових клітин. В порожнині кори на хлорофілоносних нитках-трабекулах підвішений провідний пучок (протостела), що відокремлений від кори ендодермою та перициклом.

На кінцях вегетативних пагонів утворюються стробіли, в яких зібрані спорофіли з мікро- та макроспорангіями. Червонуваті або помаранчеві мікроспорангії з численними мікроспорами розміщуються здебільшого у верхній частині стробіла, а блідо-жовті мегаспорангії з чотирма мегаспорами — у нижній. Спорангії мають коротку ніжку та двошарову стінку, форма їхня ниркоподібна або зворотно-яйцеподібна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Selaginella selaginoides // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 24.
  3. ЧКУ
  4. Плаунок плауноподібний [Архівовано 12 січня 2014 у Wayback Machine.] Червона книга України, 2010

Джерела[ред. | ред. код]