Shakugan no Shana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Shakugan no Shana
Обкладинка першого тому ранобе Shakugan no Shana
灼眼のシャナ
Сякуган но Сяна
Жанрбойовик, драма, романтика, надприродне[1]
Аудиторіясьонен
Ранобе
АвторЯшічіро Такахаші
ІлюстраторНоїзі Іто
ВидавецьDengeki Bunko
ЖурналASCII Media Works
Період випуску9 листопада 2002 — 10 листопада 2012
Кількість томів26
Манґа
АвторЯшічіро Такахаші
ІлюстраторНоїзі Іто
ВидавецьMedia Works
ЖурналDengeki Black Maoh
Dengeki Maoh
Період випуску1 лютого 2005 — жовтень 2011
Кількість томів10
Телевізійний аніме-серіал
РежисерТакаші Ватанабе
СценаристЯсуко Кобаяші
СтудіяJ.C.Staff
МережаAnimax, MBS, TVA, Teletama, Chiba TV, TV Kanagawa
Інші мережіFunimation Channel
Період показу6 жовтня 2005 — 23 березня 2006
Кількість серій24
Гра
РозробникVridge
ВидавецьMediaWorks
ЖанрAction RPG, Visual novel
Дата виходуJP 23 березня 2006 (PS2)
JP 29 березня 2007 (DS)
ПлатформаPlayStation 2, Nintendo DS
OVA
Shakugan no Shana Tokubetsuhen: Koi to Onsen no Kougai Gakushuu!
РежисерТакаші Ватанабе
СтудіяJ.C.Staff
Дата виходу8 грудня 2006
Тривалість24 хвилини
Аніме-фільм
РежисерТакаші Ватанабе
СценаристЯсуко Кобаяші
СтудіяJ.C.Staff
Дата виходу21 квітня 2007
Тривалість90 хвилин
Манґа
Shakugan no Shana X Eternal song: Harukanaru Uta
АвторЯшічіро Такахаші
ІлюстраторШіі Кія
ВидавецьASCII Media Works
ЖурналDengeki Black Maoh
Dengeki Maoh
Період випуску19 вересня 2007 — вересень 2012
Кількість томів26
Телевізійний аніме-серіал
Shakugan no Shana Second
РежисерТакаші Ватанабе
СтудіяJ.C.Staff
МережаMBS, TBS, CBC
Інші мережіAnimax
Період показу5 жовтня 2007 — 28 березня 2008
Кількість серій24
OVA
Shakugan no Shana S
РежисерТакаші Ватанабе
СтудіяJ.C.Staff
Дата виходу23 жовтня 2009
Тривалість4 + 2 спешли
Телевізійний аніме-серіал
Shakugan no Shana Final
РежисерТакаші Ватанабе
СтудіяJ.C.Staff
МережаTokyo MX, Chiba, Kanagawa, MBS, CBC, AT-X, Nippon BS Broadcasting
Період показу8 жовтня 2011 — 24 березня 2012
Кількість серій24

Shakugan no Shana (яп. 灼眼のシャナ, Сякуган но Сяна), також знана як Сяна — серія романів «лайт-новел», написаних Такаші Ватанабе та проілюстрованих Нойджі Іто, а також пов'язаних з ними творів аніме і манґи. Видавництво ASCII Media Works в період з листопада 2002 року по листопад 2012 опублікувало 26 романів у своєму виданні Dengeki Bunko. Центральним персонажем твору є звичайний учень вищої школи Сакаї Юджі, що опинився втягнутим в боротьбу двох протидіючих сил та став на бік Сяни, борця за баланс у світі. Цей серіал поєднує в собі такі жанри як фентезі і повсякденність.

Окрім романів також вийшло 12 томів манґи (10 томів Shakugan no Shana та 2 томи Shakugan no Shana X Eternal song: Harukanaru Uta). Їх випуском займалася компанія ASCII Media Works, а публікація відбувалася в журналі Dengeki Maoh. На основі новели був знятий аніме-телесеріал, що складається з трьох сезонів: Shakugan no Shana (демонструвався на японському ТБ з жовтня 2005 року по березень 2006 року), Shakugan no Shana Second (з жовтня 2007 року по березень 2008 року) та Shakugan no Shana Final[2] (з жовтня 2011 року по березень 2012 року). Сезони виходили під час випуску «лайт-новел», кожен з них включає в себе по 24 серії. Також влітку 2007 року вийшов повнометражний художній фільм[3]. Відеогра для консолі PlayStation 2[4] вийшла в березні 2006 року, а в березні 2007 року була портована на Nintendo DS. За повідомленням «Майніті Сімбун», в 2008 році жіноча шкільна форма для косплея із цього аніме посіла третє місце за кількістю проданих. У 2009-2010 роках також вийшов OVA-серіал з чотирьох епізодів під назвою Shakugan no Shana S[5].

На території США романи та перша серія манґи були ліцензовані компанією Viz Media, проте потім випуск був припинений. Компанія Geneon спочатку придбала права на перший сезон аніме для демонстрації в США, але пізніше ліцензія перейшла до Funimation Entertainment, яка ліцензувала також й інші сезони. Критики позитивно висловлювалися про серію Shakugan no Shana за підношення в серіалі типових елементів жанру та їх розвиток у бік поліпшення. Проте також існувала проблема з ритмом розвитку сюжету.

Сюжет[ред. | ред. код]

Одного дня звичайний японський школяр Сакаї Юджі повертався додому. Але раптом абсолютно все завмерло, а простір забарвився в червоний колір. Єдиний, хто це бачив та усвідомлював, був Юджі. Люди стояли нерухомо, машини не рухалися, маленька дитина зависла падаючи. І з'явилася істота схожа на величезну ляльку, і почала пожирати людей. Розгублений Юджі закричав, звернувши на себе увагу істоти. Лялька потягнула руку до нього, але удар вогняного меча зі свистом відрубав її. Тоді Юджі побачив дивну дівчину з яскравими волоссям, яка є так званим Вогненним Туманом, завдання якого полювати на монстрів Томогара та їхніх слуг — Рінне. Томогара живуть у своєму власному «Багряному світі» та приходять в людський світ лише для того, щоб збирати «енергію існування».

Ще дивнішим виявилося те, що за словами рятівниці Юджі він був уже мертвий — за кілька днів до цієї події справжнього юнака вже з'їли та замінили на Факел, якими Томогара замінюють з'їдених людей, щоб їх раптове зникнення не призвело до колапсу світу. Це лише тимчасовий замінник, який потихеньку згорає, забираючи з пам'яті людей всі спогади про цю людину. Однак юнак вирішив не сидіти склавши руки та не чекати сумної долі.

Світ Сяни[ред. | ред. код]

Вогняний Туман

Воїни, чиє завдання полягає у збереженні миру від колапсу. Кожен Вогняний Туман працює спільно з Багровим Королем і успадковує частину його сили.

Томогара

Істоти, які в більшості випадків, не піклуючись про баланс світу, використовують Енергію Існування в особистих цілях та є основними противниками Вогняних Туманів. Однак, є й такі томогара, які наперекір своїм примхам дбають про баланс світу і прагнуть поїдати енергію існування в менших кількостях або поїдати тільки енергію існування факелів перед їх природним зникненням.

Багряний Король

Найсильніші томогара. Деякі з них укладають контракти з Вогняними Туманами, передаючи їм частину своєї сили, щоб охороняти світ від колапсу і битися з тими Томогара, які прагнуть порушити баланс. Такі Багряні королі найчастіше виглядають у вигляді магічних предметів, наприклад, книги або амулета (при цьому, сам Вогняний Туман вибирає яким саме буде магічний предмет). Поява Багряного Короля в нашому світі може призвести до невиправних наслідків, бо його силу дуже складно стримувати та контролювати. У разі смерті Вогняного Туману, його Багряний Король змушений піти зі світу людей. Однак Сяна володіє можливістю вивільняти Аластора, не зашкодивши при цьому світові людей.

Рінне

Слуги Томогара. Дістають Енергію існування для своїх господарів, як правило, поїдаючи людей.

Печатка

Особливий простір, в якому зупиняється час. Все, що знаходиться всередині нього, відділяється від реального світу, «запечатується». Встановлюється Вогняними туманами і Томогара, щоб приховати сліди своєї діяльності. Крім того, в Печатці відбуваються битви. Слід зазначити, що об'єкти реального світу можуть бути пошкоджені навіть усередині Печатки. Перед її зняттям все, що було пошкоджено — відновлюється за допомогою Енергії існування.

Енергія Існування

Так зване паливо для людей, та джерело магічної сили для Вогняних Туманів і Томогара. Головний об'єкт полювання для останніх. Саме за нею Томогара приходять в наш світ та заради неї пожирають людей.

Смолоскип

Є тимчасовою заміною для людей, чия енергія існування була з'їдена Томогара. Їх створюють, щоб запобігти колапсу світу. Головна особливість Смолоскипу в тому, що під час його згасання (тобто вичерпання енергії існування) згасає й пам'ять людей про ту людину, якого замінив Смолоскип. Таким чином, до моменту зникнення Смолоскипу виходить так, що з'їденої людини начебто взагалі не існувало.

Містес

Особливий різновид Смолоскипу, що містить в собі Хогу. Мають деякі переваги перед звичайними Смолоскипами. Наприклад, Містеси здатні відрізняти людину від Смолоскипу, на них не діють обмеження Печатки тощо.

Хогу

Магічний артефакт. Може дати своєму власникові нові здібності або використовуватися як зброя. Різні Хогу володіють різними властивостями.

Хогу Опівнічне Дитя

Рівно о дванадцятій годині ночі повністю відновлює енергію існування свого господаря. Завдяки цьому Хогу Юджі жевріє, як звичайні Смолоскипи, через виснаження енергії існування.

Хогу Геральда

Хогу, яке Філес дала Йошіді для того, щоб та ціною свого життя викликала Філес для допомоги в бою. Насправді не вбиває користувача. Зберігає частину душі Йохана.

Персонажі[ред. | ред. код]

Люди[ред. | ред. код]

  • Танака Ейта — однокласник Юджі, до 2 сезону допомагав Марджорі таі захоплювався нею, однак припинив допомагати після несправжньої «смерті» Огати.
  • Кейсаку Сато — однокласник Юджі, допомагав Марджорі та був закоханий у неї, брав участь в деяких битвах з Томогара.
  • Тіигуса Сакай — мати Юджі Сакая, допомагала порадами Сяні, вчила її готувати.
  • Огата Матаке — однокласниця Юджі та Сяни, кохає Ейту.
  • Іке Хаято — найкращий друг Юджі, однак не здогадується, ким він є.
  • Йошіда Кадзумі — однокласниця Юджі, закохана в нього, бореться за Юджі проти Сяни, в першому сезоні дізнається про світ Багряних і про те, ким є Юджі, але кохає його все одно.

Вогняні Тумани та Багряні Королі[ред. | ред. код]

  • Сяна, Полум'яволосий Вогнеокий Мисливець — головна героїня аніме та манги Shakugan no Shana. Найчастіше вона сфокусована на своїй посаді в ролі Вогняного Туману (це можна помітити в другій серії, коли Юджі питав у неї ім'я, на що вона відповідала йому, що вона лише Вогняний Туман та ім'я їй не потрібно). Що ж до її відношення до Сакаї Юджі, то вона вважає його просто Смолоскипом, навіть часто називає його як предмет. Однак згодом вона починає замислюватися про нього, як про хлопця, та розуміє, що закохана в нього.
  • Аластор, Всепоглинаюче Полум'я між Небом та Землею — пов'язаний із Сяною Багряний Король. Зазвичай має форму кулону з танцюючими в ньому іскрами полум'я. Вважається одним з найсильніших Багряних Королів.
  • Марджорі До — Вогняний Туман. Марко часто називає її «Мій коханий кубок», від чого страждає. Однак, як виявляється згодом — Марджорі в якомусь сенсі є запечатаною посудиною для тих почуттів, через які вона й стала Вогненним Туманом.
  • Маркосіас, також просто Марко або, як його називає Маджорі, «Дурак-Марко» — Багряний Томогара, що має форму грімуару.
  • Вільгельміна — покоївка, що працювала в Небесному палаці; Вогняний туман, Володарка тисячі стрічок, бере участь у війні з Маскарадом.
    • Тіамат — Багряна королева, пов'язана з Вільгельміною, використовується як маска під час бою та як хустка для служниць.

Маскарад[ред. | ред. код]

  • Маскарад — армія Томогара та Ріннерів, яка бореться проти Вогняних туманів.
  • Геката — одна з ватажків Маскараду, хотіла дістати Опівнічне Дитя для створення Фонтану Енергії.
  • Шідонай тисяча змін — ватажок Маскараду, поклоняється Гекаті, навіть кохає її, старий ворог Марджорі, один із Генералів під час битви з Вогняними туманами в 3 сезоні.
  • Бел Пеол — очільниця Маскараду, що володіє ланцюгами як зброєю.
  • Змій Фестивалю (Сакаї Юджі) — бог Багряних, що вселився в тіло Юджі на початку 3 сезону, стає верховним командувачем Маскараду.

Томогара та Ріннери[ред. | ред. код]

  • Мисливець Фріагне
  • Маріанна
  • Збирач Мертвих Рамі
  • Сорат Айдженджі
  • Тіріель Айджента
  • Райдужні Крила Меріхім

Містеси[ред. | ред. код]

  • Юджі Сакаї — володар хогу Опівнічне Дитя (кожну північ повністю відновлює Енергію існування господаря). Головний герой ранобе та аніме. У другому сезоні відкривається таємниця його Полуночного Дитя, в якому опинилася запечатана сила срібного. У третьому сезоні стає богом Томогара - Змієм Фестивалю.
  • Теммоку Ікко
  • Йохан (Безсмертний Коханець)

Коментарі та критика[ред. | ред. код]

Згідно з текстом газети Mainichi Shimbun, що була опублікована в жовтні 2011 року, через 9 років після першої публікації було продано понад 8,5 мільйонів копій романів[6]. До січня 2008 року продажі манги склали 1,2 мільйони копій[7]. Висловлюючись про манґу, Терон Мартін з Anime News Network назвав її «гіршою» у порівнянні з аніме- серіалом та підкреслив, що в аніме розвиток персонажів відбувається краще, ніж в манзі[8]. Мартін також піддав критиці малюнок, сказавши, що задні плани слабо деталізованні, а багато сцен дії хоча й виглядають непогано, але не схожі на аналогічні в аніме. У висновку оглядач попередив, що якщо для читача це перше знайомство з франшизою, то краще ознайомитися з аніме-версією[8].

Розглядаючи аніме-серіал, Мартін висловив думку, що перший сезон перевершує очікування, й хоча окремі елементи історії можуть здатися знайомими, про виконання такого сказати не можна[9][10]. Мартін вважає, що зображення трансформації Вогняного Туману в аніме висувається на перший план, хоча й іншим деталям приділено належну увагу[11]. Оглядач Кріс Беверидж з Mania.com висловив побоювання до «нездорової» сутності серіалу[12]. Хоча він не відніс аніме до розряду «інноваційних»[13], він вважає, що серіал можна назвати «вдалим» та розвивається в найкращому напрямку[14]. Темп розвитку сюжету першого сезону був розкритикований за надто швидке закінчення сюжетної лінії[15]. Рецензія Мартіна на аніме Shakugan no Shana Final була менш позитивною; він писав, що Юджі був перетворений на зовсім іншого персонажа, розкритикував впровадження великої кількості видних персонажів, які не досягли достатнього рівня розвитку, та описав деякі моменти як «безглузді»; але разом з тим рецензент позитивно висловився про розвиток Сяни протягом третього сезону[16].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fall 2011 Anime Spotlight. Anime News Network. Процитовано 23 червня 2023.
  2. Shakugan no Shana III (Final) Anime to Air This Fall — News — Anime News Network. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. 変更のお知らせ. Архів оригіналу за 16 серпня 2007. Процитовано 19 квітня 2014.
  5. Mainichi. Архів оригіналу за 6 січня 2008. Процитовано 6 січня 2008.
  6. 灼眼のシャナ: 850万部の大ヒットライトノベルが9年で完結 (яп.). Mainichi Shimbun. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 19 квітня 2014.
  7. 灼眼のシャナ IV (яп.). Amazon.co.jp. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 19 квітня 2014.
  8. а б Martin, Theron. (25 березня 2007). Shakugan no Shana GN 1 - Review (англ.). Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.
  9. Martin, Theron. (7 січня 2007). Shakugan no Shana DVD 2 - Review (англ.). Anime News Network. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.
  10. Martin, Theron. (21 лютого 2007). Shakugan no Shana DVD 3 - Review (англ.). Anime News Network. Архів оригіналу за 26 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.
  11. Martin, Theron. (10 травня 2007). Shakugan no Shana DVD 5 - Review (англ.). Anime News Network. Архів оригіналу за 4 квітня 2014. Процитовано 19 квітня 2014.
  12. Beveridge, Chris. Shana Vol. #1 (англ.). Mania.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 9 травня 2007.
  13. Beveridge, Chris. Shana Vol. #2 (англ.). Mania.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 10 травня 2007.
  14. Beveridge, Chris. Shana Vol. #3 (англ.). Mania.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 10 травня 2007.
  15. Beveridge, Chris. Shana Vol. #4 (англ.). Mania.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 10 травня 2007.
  16. Martin, Theron. (26 квітня 2012). Shakugan no Shana III (Final) - Review (англ.). Anime News Network. Архів оригіналу за 3 квітня 2014. Процитовано 6 січня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]