Similicaudipteryx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Similicaudipteryx
Час існування: рання крейда, 124–120 млн р. т.
Відновлений голотипний скелет
Відновлений голотипний скелет
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Підклас: Архозаври
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи
Інфраряд: Oviraptorosauria
Родина: Caudipteridae
Рід: Similicaudipteryx
Хе та ін., 2008
Види

S. yixianensis

Посилання
Вікісховище: Similicaudipteryx
EOL: 47458537
Fossilworks: 146461

Сімілікаудіптерікс (Similicaudipteryx, «схожий на кавдіптерикса», від лат. similis — схожий і Caudipteryx — рід динозавра) — рід тероподових динозаврів, представник родини Caudipteridae. Останки були виявлені в формаціях Цзюфотан (піньїнь: Jiufotang) і Ісянь (піньїнь: Yixian) у Північно-Східному Китаї, які датуються серединою аптського — початком альбського віку ранньокрейдової епохи, 120—112 млн років тому. Містить один вид — Similicaudipteryx yixianensis, описаний 2008 року палеонтологами Хе (He), Ваном (Wang) і Чжоу (Zhou). Назва вказує на схожість з Caudipteryx, який також був знайдений у формації Ісянь.

Опис[ред. | ред. код]

Сімілікаудіптерікс був невеликим овірапторозавром, схожим на близькоспорідненого каудиптерикса, але більшим за нього. У 2010 році Пол оцінив його довжину в один метр, а вагу в сім кілограмів[1]. Як і каудиптерикс, він мав коротку морду з вигнутою донизу нижньою щелепою. Руки були відносно короткими, а ноги довгими. Сімілікаудіптерікс також відрізнявся від своїх родичів кинджалоподібним пігостилем (кістка на кінці хвоста, до якої кріпиться пір'я у птахів), що складається з двох крайніх хвостових хребців, і кількома унікальними особливостями хребців спини. Лобкова кістка була надзвичайно довгою порівняно з клубовою. Єдиний інший овіраптозавр, який, як повідомляється, мав пігостиль — це Nomingia, хоча ця особливість широко розповсюджена у більш розвинених птахів і, схоже, еволюціонувала принаймні двічі[2].

На голотипному екземплярі відсутні ознаки пір'я, але Хе та його колеги припустили, що вони, ймовірно, були присутні, виходячи з їхнього пігостилю — точки кріплення махового пір'я хвоста (rectrices) у сучасних птахів[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Paul, Gregory S. (2011). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (англійською) . Princeton University Press. с. 360. doi:10.1515/9781400836154. ISBN 978-1-4008-3615-4.
  2. а б He, Tao; Wang, Xiaolin; Zhou, Zhong-He (2008). A new genus and species of caudipterid dinosaur from the Lower Cretaceous Jiufotang Formation of western Liaoning, China. Vertebrata Palasiatica (китайською) . Chinese Academy of Sciences. с. 178—189.

Література[ред. | ред. код]