Spider-Man (відеогра, 2000)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Spider-Man (відеогра))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Spider-Man
Розробник Neversoft
Vicarious Visions (GBC)
Edge of Reality (N64)
Treyarch (DC)
LTI Gray Matter (PC)[1]
Видавець Activision
Дистриб'ютор Marvel Entertainment
Жанр(и) Екшн
Платформа PlayStation, Nintendo 64, Dreamcast, PC, Macintosh, Game Boy Color
Дата випуску PlayStation та Game Boy Color
США 30 серпня 2000
Європа 15 вересня 2000
Японія 26 квітня 2001 (PS)
Японія 27 квітня 2001 (GBC)
Nintendo 64
США 21 листопада 2000
Dreamcast
США 19 квітня 2001
Європа 29 червня 2001
Microsoft Windows
США 17 вересня 2001
Європа 21 вересня 2001
Режим гри однокористувацька гра
Вік. обмеження ESRB: EEveryone
Технічні деталі
Носій CD, DVD
Наступна гра Spider-Man 2: Enter Electro

«Spider-Man» (укр. Людина-павук) — відеогра 2000 року від компанії Neversoft за мотивами коміксу про Людину-павука. У 2001 році вийшло продовження гри — «Spider-Man 2: Enter Electro».

Сюжет[ред. | ред. код]

Людина-павук

Роблячи фотографії наукової презентації свого старого ворога доктора Отто Октавіуса (Доктор Восьминіг) для газети Daily Bugle, Пітер Паркер (Людина-павук) стає свідком пограбування. Злочинець у костюмі Людини-павука викрадає прилад Октавіуса. Едді Брок (Веном), інший фотограф Daily Bugle і ворог головного героя, думає, що це справді Людина-павук. Він намагається зробити знімок самозванця, але той розбиває його фотоапарат. Брок скаженіє і боїться, що Джона Джеймсон звільнить його з роботи, після перетворюється на Венома. Люди, які були присутні на презентації впевнені, що у всьому винен Людина-павук. Поліція намагається впіймати героя, але той прагне довести свою непричетність. Тим часом над містом нависає загадковий зелений туман.

Чорна Кішка (Феліція Харді) розповідає Пітерові, що люди з синтикату Джейд грабують банк і беруть людей у заручники. Після того, як Людина-павук звільняє заручників, на нього чекає битва зі Скорпіоном, який намагається вбити Джону Джеймсона. Джеймсон, який вважає Людину-павука злочинцем, викликає поліцію. Втікаючи від поліції, Людина-павук зустрічає супергероя Дардевіла і пояснює, що він не винен. Дардевіл вірить Пітерові і відпускає його. Після втечі від поліції Людина-павук зустрічає Чорну Кішку. Вона повідомляє його про те, що Веном викрав його дружину — Мері Джейн Ватсон. Вирушивши на пошуки Мері Джейн, Пітер та Феліція вступають у битву зі злочинцем Носорогом на атомній електростанції. Після того, як герої перемагають лиходія, двоє невідомих викрадають Чорну Кішку.

Людина-павук обговорює свої проблеми з Джонні Штормом (Людина-Факел). Той не може йому допомогти, але вірить, що у героя все налагодиться. Людина-павук зустрічає Венома і ганяється за ним усім містом. Після битви з Веномом вони спускаються у каналізацію, де злочинець розставив різноманітні пастки. Там Людина-павук зустрічає свого ворога Ящура, який потрапив у одну з пасток Венома. Він повідомляє Пітера, що Веном взяв під контроль його людей-ящірок і каже йому, де знаходиться лиходій. Людина-павук знаходить Венома, перемагає його і рятує Мері Джейн. Пізніше він переконує Венома у тому, що його підставили і вони домовляються про тимчасову співпрацю, після чого вирушають у Daily Bugle, щоб знайти інформацію про злочин, скоєний двійником Людини-павука.

У Daily Bugle Веном відчуває присутність свого нащадка — Карнажа, якого він ненавидить. Він вирушає на його пошуки, а Людина-павук тим часом зустрічає симбіотів. Після битви з ними він зустрічає свого двійника, яким виявляється майстер ілюзій Містеріо. Після битви з ним Людина-павук змушує його розповісти про план свого боса. Виявляється, що загадковий туман перетворює усіх людей на кровожерливих симбіотів.

Людина-павук вирушає на склад 65, про який йому розповів Містеріо, де відбувається клонування симбіотів. Там він зустрічає Френка Кастла (Каратель), борця за справедливість, який використовує найрадикальніші методи у боротьбі зі злочинцями. Після боротьби з симбіотами на складі він знаходить таємну підземну базу. Там він знаходить Чорну Кішку і рятує її з полону. Після цього він знаходить винуватців усіх подій — Доктора Восьминога і Карнажа. Людина-павук перемагає обох ворогів, після чого Карнаж зливається з Восьминогом і називає себе Монстром Оком. Монстр Ок знищує базу, але Людину-павука рятують Капітан Америка, Чорна Кішка та Веном, а Октавіус та його спільники вирушають до в'язниці.

Розробка[ред. | ред. код]

Людина-павук у «Tony Hawk's Pro Skater 2»

Гра створена на рушії «Tony Hawk's Pro Skater 2», у якій Людина-павук був прихованим персонажем. Гру озвучують люди, які брали участь у створенні мультсеріалів «Людина-павук» (1994) та «Непереможна Людина-павук» (1999). Ріно Романо («Непереможна Людина-павук») озвучив Людину-павука, Єфрем Цимбаліст мол. («Людина-павук 1994») озвучив Доктора Октопуса, а Дженніфер Хейл («Людина-павук 1994» та «Непереможна Людина-павук») озвучила Чорну Кішку та Мері Джейн Уотсон.

Геймплей[ред. | ред. код]

У кожній місії гравець у ролі Людини-павука повинен виконувати певні завдання. Гравець повинен почати рівень спочатку, якщо Людина-павук втратить життя, впаде з висоти або провалить завдання. Людина-павук здатен використовувати свої павучі здібності — лазити стінами та літати на павутині. Також на деяких рівнях є приховані бонуси, такі як павуча броня, яка підвищує його здоров'я та силу, та вогняна павутина, яка є особливо корисною у боротьбі з симбіотами.

Альтернативні костюми[ред. | ред. код]

Проходячи гру, гравець може розблокувати секретні костюми, які наділяють героя додатковими можливостями. Серед них:

Щоб відкрити усі костюми, потрібно пройти гру 9 разів.

Режим What If?[ред. | ред. код]

Щоб активувати режим What If? (А якщо б?), потрібно ввести секретний код. «What If» — серія коміксів, в якій події відбуваються у паралельних всесвітах. У грі змінюються деякі діалоги та з'являється секретний рівень за участі Срібного Серфера. На початку гри у цьому режимі з'являється іншопланетянин під назвою Уату (Наглядач) і пояснює, що деякі речі у грі помітно зміняться.

Список злочинців[ред. | ред. код]

Монстр Ок
  • Лідер синдикату Джейд — злочинець, якого цікавлять лише гроші.
  • Скорпіон (Мак Гарган) — суперзлочинець, який намагався вбити Джону Джеймсона.
  • Носоріг (Алекс О'Хірн) — суперзлочинець, який намагався викрасти потрібні технології для Доктора Восьминога та Карнажа.
  • Веном (Едді Брок) — суперзлочинець-симбіот, який намагався вбити Людину-павука, переплутавши його з підступним двійником.
  • Ящур (Курт Коннорс) — не був босом у грі, розповів Людині-павуку про місцезнаходження Мері Джейн Ватсон.
  • Містеріо (Квентін Бек) — майстер-ілюзіоніст, який підставив Людину-павука.
  • Доктор Восьминіг (Отто Октавіус) — злочинець, який намагався перетворити людей на симбіотів.
  • Карнаж (Клетус Кесседі) — був спільником Октавіуса у його зловісних планах.
  • Монстр Ок — результат злиття симбіота Карнажа з Доктором Восьминогом.

Критика[ред. | ред. код]

Гра отримала здебільшого позитивні відгуки. Інтернет-видання IGN нагородило гру 9-ма балами з 10 і назвало «найкращою грою про Людину-павука».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]