Standard & Poor's

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Standard&Poor's)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Standard & Poor's
Тип підрозділ McGraw-Hill
Форма власності публічна компанія
Галузь фінансові послуги
Попередник(и) Merger of Poor's Publishing & Standard Statistics
Засновано 1860, у сучасному статусі - 1941
Засновник(и) Henry Varnum Poord і Henry William Poord
Штаб-квартира Нью-Йорк
Ключові особи Девен Шарма (президент)
Виторг $2.61 млрд. USD (2009)[1]
Власник(и) S&P Globald
Холдингова компанія S&P Globald
Дочірні компанії
  • S&P Capital IQ[d], S&P Global Ratings Japand і S&P Global SF Japand
  • standardandpoors.com
    CMNS: Standard & Poor's у Вікісховищі

    Standard & Poor's або S&P — дочірня компанія корпорації McGraw-Hill, що займається аналітичними дослідженнями фінансового ринку. Компанія Standard & Poor's належить до трійки найвпливовіших міжнародних рейтингових агентств. S&P відома також як автор і редактор американського фондового індексу S&P 500 та австралійського S&P 200.

    Кредитні рейтинги[ред. | ред. код]

    Довгострокові[ред. | ред. код]

    Довгострокові кредитні рейтинги оцінюють здатність емітента своєчасно виконувати свої боргові зобов'язання. Рейтингові оцінки S&P позначаються буквами: від оцінки AAA, що присвоюється виключно надійним емітентам, до оцінки D, що присвоюється емітенту, який оголосив про дефолт. Між оцінками AA та B можуть бути проміжні оцінки, які позначаються знаками плюс та мінус (наприклад, BBB +, BBB і BBB-).

    • AAA — емітент володіє виключно високими можливостями з виплати відсотків за борговими зобов'язаннями та самих боргів.
    • AA — емітент володіє дуже високими можливостями з виплати відсотків за борговими зобов'язаннями та самих боргів.
    • A — можливості емітента з виплати відсотків та боргів оцінюються високо, але залежать від економічної ситуації.
    • BBB — платоспроможність емітента вважається задовільною.
    • BB — емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови можуть негативно вплинути на можливості виплат.
    • B — емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови найімовірніше негативно вплинуть на його можливості та готовність здійснювати виплати за боргами.
    • ССС — емітент зазнає труднощів з виплатами за борговими зобов'язаннями та його можливості залежать від сприятливих економічних умов.
    • CC — емітент зазнає серйозних труднощів з виплатами за борговими зобов'язаннями.
    • C — емітент зазнає серйозних труднощів з виплатами за борговими зобов'язаннями, можливо була ініційована процедура банкрутства, але виплати за борговими зобов'язаннями все ще здійснюються.
    • SD — емітент відмовився від виплат за деякими зобов'язаннями.
    • D — був оголошений дефолт і S&P вважає, що емітент відмовиться від більшості виплат або виплат за всіма зобов'язаннями.
    • NR — рейтинг не присвоєний.

    Короткострокові[ред. | ред. код]

    Короткострокові кредитні рейтинги визначають імовірність своєчасного погашення короткострокових боргових зобов'язань. Оцінки за короткостроковими борговими зобов'язаннями позначаються буквами та цифрами: від найвищої оцінки A-1 до найнижчої оцінки D. Надійніші зобов'язання з категорії A-1 можуть бути позначені додатковим знаком плюс. Оцінки з категорії B також можуть бути позначені цифрою (B-1, B-2, B-3).

    • A-1 — емітент володіє виключно високими можливостями з погашення даного боргового зобов'язання.
    • A-2 — емітент володіє високими можливостями з погашення даного боргового зобов'язання, але ці можливості чутливіші до несприятливих економічних умов.
    • А-3 — несприятливі економічні умови цілком імовірно послаблять можливості емітента щодо погашення даного боргового зобов'язання.
    • B — боргове зобов'язання має спекулятивний характер. Емітент має можливості з його погашення, але ці можливості дуже чутливі до несприятливих економічних умов.
    • C — можливості емітента щодо погашення даного боргового зобов'язання обмежені та залежать від наявності сприятливих економічних умов.
    • D — за даним короткостроковим борговим зобов'язанням був оголошений дефолт.
    Рейтингові шкали провідних агентств
    S&P
    Fitch
    Moody’s
    Узагальнене значення
    Тип
    Довго-терм.
    Коротко-терм.
    Довго-терм.
    Коротко-терм.
    Довго-терм.
    Коротко-терм.
    AAA A-1+ AAA F1 Aaa P-1 Емітент володіє виключно високими можливостями з виплати відсотків за борговими зобов'язаннями та самих боргів. Інвестиційні рейтинги

    (обмежені ризики)

    AA+ AA+ F2 Aa1 Емітент володіє надзвичайно високими можливостями з виплати відсотків за борговими зобов'язаннями та самих боргів.
    AA AA Aa2
    AA- AA- Aa3
    A+ A-1 A+ F3 A1 Можливості емітента з виплати відсотків та боргів оцінюються високо, однак залежать від економічної ситуації.
    A A A2
    A- A-2 A- A3 P-2
    BBB+ BBB+ Baa1 Платоспроможність емітента вважається задовільною.
    BBB A-3 BBB B Baa2 P-3
    BBB- BBB- Baa3
    BB+ B BB+ Ba1 NP Емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови можуть негативно вплинути на можливості виплат. Спекулятивні рейтинги (існують ризики)
    BB BB Ba2
    BB- BB- Ba3
    B+ B+ B1 Емітент платоспроможний, але несприятливі економічні умови найімовірніше негативно вплинуть на його можливості та готовність здійснювати виплати за боргами.
    B

    Україна[2]

    B

    Україна[3]

    B2
    B- B- B3
    CCC+ C CCC+ C Caa1

    Україна[4]

    Емітент зазнає труднощів з виплатами за борговими зобов'язаннями та його можливості залежать від сприятливих економічних умов. Т.зв. «сміття»

    (високі ризики)

    CCC CCC

    [5]

    Caa2
    CCC-
    CC
    CCC- C Caa3 Зазвичай неплатоспроможні компанії
    CC RD D Ca Частковий дефолт.
    C D C Дефолт. Банкрутство.
    SD D
    D

    Рейтинги корпоративного управління[ред. | ред. код]

    Рейтинг GAMMA [Архівовано 12 квітня 2011 у Wayback Machine.] (абревіатура, утворена від англійських слів governance, accountability, management metrics та analysis - корпоративне управління, підзвітність, менеджмент та аналіз) являє собою оцінку нефінансових ризиків, пов'язаних з купівлею акцій компаній на ринках, що розвиваються, та призначений для інвесторів, які вкладають кошти в акції цих компаній.

    Рейтинг GAMMA відображає думку Standard & Poor's про відносні плюси і мінуси практики корпоративного управління даної компанії з точки зору інтересів інвесторів, тобто про здатність компанії не допустити зниження своєї вартості через можливі недоліки у системі корпоративного управління або невміння створити вартість.

    Історія розвитку рейтингів РКУ і GAMMA[ред. | ред. код]

    У 1998 році компанія Standard & Poor's почала розробляти критерії та методологію оцінки практики корпоративного управління [Архівовано 8 жовтня 2006 у Wayback Machine.], а з 2000 року — проводити незалежний інтерактивний аналіз системи корпоративного управління в компаніях та банках. Аналітичні продукти Служби рейтингів корпоративного управління допомагають керівникам компаній, інвесторам та іншим стейкхолдерам в оцінці практики корпоративного управління та прийняття вірних ділових та інвестиційних рішень.

    У 2007 році методологія аналізу корпоративного управління була суттєво переглянута. Метою цього перегляду була переорієнтація продукту на оцінку інвестиційних ризиків, а також збагачення критеріїв за рахунок накопиченого досвіду з оцінки корпоративного управління. У процесі присвоєння рейтингу GAMMA аналізується ряд ризиків, різних за імовірністю та ступенем впливу на вартість компанії. Результатом цього аналізу стає висновок про можливі сукупні втрати вартості або втрачені можливості щодо створення вартості у процесі неефективного корпоративного управління. Останні події на світовому фінансовому ринку підкреслили важливість наявності у компаній чіткої стратегії та системи управління ризиками. Методологія рейтингу GAMMA включає два важливих елементи, які досліджують ці сфери управління, оскільки саме вони становлять великий інтерес для інвесторів. Крім того, включення цих елементів до аналізу сприяє формуванню культури грамотного управління ризиками в компаніях-емітентах та підкреслює важливість довгострокового, стратегічного підходу до керівництва бізнесом.

    Компоненти методології GAMMA[ред. | ред. код]

    1. Вплив акціонерів
    2. Права акціонерів
    3. Прозорість, аудит та корпоративна система управління ризиками
    4. Ефективність роботи Ради директорів, стратегічного процесу та системи винагороди

    Рейтингова шкала GAMMA[ред. | ред. код]

    Рейтинг GAMMA присвоюється за шкалою від GAMMA-1 (найнижчий бал) до GAMMA-10 (найвищий бал).

    • GAMMA-10 або 9 — присвоюється компанії, яка, на думку Standard & Poor's, має дуже сильні процеси та практику корпоративного управління. Компанії, які отримали рейтинг GAMMA цього рівня, мають незначні недоліки в деяких з основних складових системи корпоративного управління.
    • GAMMA-8 або 7 — присвоюється компанії, яка, на думку Standard & Poor's, має сильні процеси та практику корпоративного управління. Компанії, які отримали рейтинг GAMMA цього рівня, мають деякі недоліки в певних основних складових системи корпоративного управління.
    • GAMMA-6 або 5 — присвоюється компанії, яка, на думку Standard & Poor's, має середні процеси та практику корпоративного управління. Компанії, які отримали рейтинг GAMMA цього рівня, мають недоліки в деяких основних складових системи корпоративного управління.
    • GAMMA-4 або 3 — присвоюється компанії, яка, на думку Standard & Poor's, має слабкі процеси та практику корпоративного управління. Компанії, які отримали рейтинг GAMMA цього рівня, мають значні недоліки в деяких основних складових системи корпоративного управління.
    • GAMMA-2 або 1 — присвоюється компанії, яка, на думку Standard & Poor's, має дуже слабкі процеси та практику корпоративного управління. Компанії, які отримали рейтинг GAMMA цього рівня, мають значні недоліки в більшості основних складових системи корпоративного управління.

    Дослідження інформаційної прозорості[ред. | ред. код]

    Дослідження інформаційної прозорості — це аналітичний проект Служби рейтингів корпоративного управління Standard & Poor's. Дослідження присвячено оцінці рівня розкриття компаніями та банками (в тому числі в Україну) суттєвої корпоративної інформації та зазвичай охоплює найбільші компанії, які мають найбільш ліквідні акції. Аналіз проводиться щодо максимального рівня, бажаного для «раціонального міжнародного інвестора».

    Індекси[ред. | ред. код]

    Публікації[ред. | ред. код]

    Щотижня Standard & Poor's публікує аналітичний огляд фондового ринку «The Outlook», доступний передплатникам у друкованій та в інтернет-версії.

    Служба рейтингів корпоративного управління публікує щомісячний інформаційний бюлетень GAMMA (GAMMA Newsletter) [Архівовано 21 лютого 2011 у Wayback Machine.], в якому аналітики коментують події у сфері корпоративного управління в країнах BRIC та інших ринках, що розвиваються.

    Виноски[ред. | ред. код]

    1. Standard & Poor's, Key Statistics. Архів оригіналу за 16 серпня 2011. Процитовано 10 лютого 2011.
    2. Ukraine Ratings Raised To 'B' On Improved Macroeconomic Management; Outlook Stable. S&P Global Ratings. 27 вересня 2019. Архів оригіналу за 29 вересня 2019.
    3. Fitch Upgrades Ukraine to 'B'; Outlook Positive. www.fitchratings.com (англ.). 6 вересня 2019. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 5 червня 2020.
    4. Moody's upgrades Ukraine's rating to Caa1 from Caa2; outlook changed to stable from positive. Moodys.com (англ.). 21 грудня 2018. Процитовано 5 червня 2020.
    5. Fitch снизило суверенный рейтинг Украины до "CCC". LB.ua (рос.). 23 серпня 2014. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 5 червня 2020.

    Посилання[ред. | ред. код]