Stein (броварня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pivovar Stein
Логотип ТМ «Stein»
Логотип ТМ «Stein»
Місцезнаходження Братислава,
Словаччина Словаччина
Рік заснування 1873
Вебсайт www.stein.sk
Адреса Blumentálska 19, Bratislava,
Slovak Republic 816 13

Броварня «Stein» (Штайн, словац. Pivovar Stein a.s.) — словацьке пивоварне підприємство, розташоване у столиці країни Братиславі.

Назване на честь засновника — Александра Стейна.

Історія[ред. | ред. код]

Броварню Stein було засновано 1873 і від самого початку вона стала одним з найбільших виробників пива на словацьких землях. З того часу виробництво зупинялося лише одного разу — під час Другої Світової війни. Пиво броварні швидко знайшло шанувальників не лише у Братиславі, але й в інших частинах Австо-Угорської імперії. Підприємство також брало участь у міжнародних пивних виставках в інших європейських країнах.

1948 року підприємство було націоналізоване урядом ЧССР і воно отримало статус братиславського відділення державного пивоварного концерну Західнословацькі пивоварні (словац. Západoslovenské pivovary, n.p.).

1989 року підприємство повернуло свою історичну назву, а у 1995 відбулося його приватизація зі створенням акціонерного товариства, власниками якого стали працівники броварні.

Продукція[ред. | ред. код]

Пляшки пива ТМ «Stein»

Наразі броварнею Stein здійснюється виробництво чотирьох сортів пива. За даними виробника пиво виготовлюється за класичною технологією з бродінням у два етапи, сукупна тривалість яких становить 40-45 діб.

  • Stein 10% Vyčapne — світле пиво. Густина 10%; алк.об. 4,1 %.
  • Stein 12% Leziak — світле пиво. Густина 12%; алк.об. 5,0 %.
  • Stein Konzumné — світле пиво. Густина 8%; алк.об. 3,0 %.
  • Groš‎ák Horden — світле пиво. Густина 10%; алк.об. 3,0 %.

Усі сорти пива розливаються у пляшки та, крім Stein Konzumné, у кеги ємністю 50 літрів.

Крім виробництва пива броварня також займається розливом безалкогольних напоїв Steinkola та Kofola, а також дистрибуцією на внутрішньому ринку продукції декількох чеських виробників пива.

Посилання[ред. | ред. код]