Ковила поетична

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Stipa poëtica)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ковила поетична
Ковила поетична
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Ковила (Stipa)
Вид:
Ковила поетична (S. poëtica)
Біноміальна назва
Stipa poëtica
Klokov, 1976

Ковила́ поети́чна (Stipa poëtica)[1] = ковила причорноморська (Stipa pontica P.A.Smirn.)[1] — рідкісна багаторічна рослина родини тонконогових. Вид занесений до Червоної книги України у статусі «Вразливий». Протиерозійна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Трав'яниста рослина заввишки до 80 см, дернинний злак, гемікриптофіт. Стебла з дрібним опушенням під вузлами. Стеблові листки до 40 см завдовжки та до 1,8 мм завширшки, піхви гостро-шорсткі. Неплідні гони сизувато-зелені, за довжиною дорівнюють стеблу. Листкові пластинки знизу щетинисті, зверху дрібноволосисті; язички яйцеподібно-ланцетні.

Суцвіття — волоть, що складається з 4-7 колосків. Знизу вона запушена щетинкоподібними волосками, на нижньому вузлі з пензликом волосків. Колоскові луски до 5-7,5 см завдовжки. Нижня квіткова луска 15-20 мм завдовжки, дві крайові смужки волосків на 1 мм не доходять до основи остюка, з трьох дорзальних смужок, середня значно довша за бокові. Остюк у нижній закрученій частині шорсткуватий, у верхній — пірчастий; гола частина остюка жовта.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Рослина світлолюбна і посухостійка. Трапляється у передгірських степах, характерна для угруповань типу шибляка (заростей сухих чагарників) і петрофітних дерниннозлакових фітоценозів. За сприятливих умов площа популяцій може сягати декількох гектарів, в такому разі ковила поетична навіть домінує (нерідко разом з ковилою Браунера), утворюючи суцільний покрив з дернин.

Квітне у травні, плодоносить у травні-червні. Розмножується насінням.

Ендемік Східного та Північного Причорномор'я з доволі вузьким ареалом. Вид розповсюджений на півдні Кримського півострова, на північних і західних схилах Кавказьких гір.

Значення і статус виду[ред. | ред. код]

Як вузький ендемік ковила поетична страждає від господарської діяльності, яка знищує природні місця зростання. Найбільш негативно на чисельність популяцій впливають забудова, терасування схилів, лісоразведення, весняні пали і надмірне випасання худоби. За умови помірного випасання вид доволі стійкий. Крім того, ця рослина і сама здатна запобігати початковим стадіям ерозії, оскільки її щільні дернини добре утримують частки ґрунту. Ковила поетична охороняється в Карадазькому природному заповіднику.

Синоніми[ред. | ред. код]

Вид вважається синонімічним Stipa pontica P.A.Smirn.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б The Plant List. [Архівовано 21 Серпня 2021 у Wayback Machine.](англ.)

Посилання[ред. | ред. код]