Su e zo per i ponti

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афіша перегонів
Площа Сан-Марко - місце, де починається і закінчується маршрут
Вулиця Ґарібальді, через яку пролягає маршрут
Острів Сан П'єтро - найсхідніша точка маршруту

Су е цо пер і понті (укр. «Вгору і вниз по мостах») — традиційно незмагальний забіг (ходьба), який щорічно в березні або квітні проходить у Венеції.

Історія[ред. | ред. код]

Уперше перегони відбулися у 1975 році. Засновником і координатором комітета з підготовки забігу був о. Діно Берті. Оскільки захід виявився успішним, вирішили зробити його регулярним. Метою перегонів їх організатори проголосили залучення молоді, пенсіонерів, сімей, шкільних і спортивних груп до «захоплюючої прогулянки через венеційські мости і вулиці і ». Щорічно у святі беруть участь від 10 до 15 тисяч осіб. На допомогу приходять близько 600 волонтерів. Зароблені гроші йдуть на благодійність.[1].

Проведення свята[ред. | ред. код]

Свято розпочинається месою на честь «Su e zo per i ponti» в базиліці Святого Марка.

Після богослужіння усі групи збираються на площі Сан-Марко. У присутності почесних гостей відбувається церемонія підняття прапора.

Із освітленням маяка стартують перегони. Для різних вікових груп встановлені різні маршрути:

1) основний маршрут, що пролягає через 53 моста і становить близько 13 км (8 миль), починається і закінчується на П’яцца Сан-Марко перед Палацом дожів;
2) короткий маршрут тільки для шкільних команд, що пролягає через 26 мостів і становить близько 6 км (3,5 милі), починається на залізничному вокзалі й закінчується на П’яцца Сан-Марко[2]. .

Учасники забігу слідують типовим для міста маршрутом, який веде їх через calli (вулиці), campi (площі) і ponti (мости). Назва відображає в собі сам маршрут (su і zo з венеційської мови перекладаються відповідно вгору і вниз, а per i ponti - через (по) мости).

Після закінчення забігу на площі Сан-Марко проходить парад фольклорних груп і відбувається нагородження учасників пам'ятними медалями.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інформаційний бюлетень про свято «Вгору і вниз по мостах». англ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 15 квітня 2010. Процитовано 11 вересня 2010.
  2. Карта маршруту «Вгору і вниз по мостах». італ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 квітня 2010. Процитовано 11 вересня 2010.

Джерела[ред. | ред. код]