Suncus murinus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Suncus murinus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Комахоїдні (Insectivora)
Родина: Мідицеві (Soricidae)
Рід: Сункус (Suncus)
Suncus murinus
(Linnaeus, 1766)

Посилання
Вікісховище: Suncus murinus
Віківиди: Suncus murinus
EOL: 327365
ITIS: 179961
МСОП: 41440
NCBI: 9378
Fossilworks: 231476

Suncus murinus (Сункус хатній) — вид родини мідицевих.

Опис[ред. | ред. код]

Сункус із сильним запахом мускусу. Має однорідне, коротке, густе хутро від сірого до коричнево-сірого кольору. Хвіст товстий при основі, вкритий довгою, негустою щетиною. Тварина має короткі ноги з п'ятьма кігтистими пальцями, невеликі зовнішні вуха і подовжений писок. Це найбільший вид у своїй родині з вагою від 50 до 100 гр і довжиною близько 15 см від морди до кінчика хвоста.

Поведінка[ред. | ред. код]

Це ненаситний комахоїд з невеликим опором до голодування. Він активний в нічний час, проводячи день в норі або в тайнику людського житла. В цілому цей вид вигідний для людей, тому що його раціон складається в основному з шкідливих комах, таких як таргани і навіть хатніх мишей. На відміну від пацюків, чисельність Suncus murinus в будинку залишається невеликою.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Розмножуються протягом усього року, самиця в середньому дає два приплоди на рік. Період вагітності становить один місяць. Народжується від одного до восьми дитинчат.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання, рідні: Афганістан, Бангладеш, Бутан, Бруней-Даруссалам, Камбоджа, Китай, Індія, Індонезія, Лаос, Малайзія, М'янма, Непал, Пакистан, Сингапур, Шрі-Ланка, Тайвань, Таїланд, В'єтнам. введені: Бахрейн, Коморські Острови, Джибуті, Єгипет, Еритрея, Гуам, Ірак, Японія, Кенія, Кувейт, Мадагаскар, Маврикій, Оман, Філіппіни, Реюньйон, Руанда, Саудівська Аравія, Судан, Танзанія, Ємен. Цей вид зустрічається в найрізноманітніших місцях проживання, включаючи природні ліси, чагарники і луки, і майже всі вторинні деградовані місця проживання, такі як плантації, пасовища, оброблені поля, передмістя та міські райони.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Нема ніяких серйозних загроз цьому виду в цілому. Цей вид присутній в багатьох природоохоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]