Ящероголові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Synodontidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ящероголові
Час існування: Міоцен — наш час
Synodus intermedius
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Циклоскамати (Cyclosquamata)
Ряд: Авлопоподібні (Aulopiformes)
Родина: Ящероголові (Synodontidae)
T. N. Gill, 1862
Роди

Harpadon
Saurida
Synodus
Trachinocephalus

Посилання
Вікісховище: Synodontidae
EOL: 8251
ITIS: 162374
NCBI: 81390
Fossilworks: 265859

Ящероголові (Synodontidae) — родина костистих риб ряду Авлопоподібні (Aulopiformes)[1].

Опис[ред. | ред. код]

Synodus variegatus

У ящероголових риб тіло прогонисте, майже циліндричне. Над кінцем анального плавця є невеликий жировий плавничок. Досить великі очі постачені вертикальними жировими віками й розташовані біля верхнього переднього краю голови, дуже близько один до одного. Злегка приплющена, з великим ротом, покрита лускою голова цих риб дійсно дуже схожа на голову ящірки. Загальне забарвлення тіла більшості видів ясно-коричневе, іноді із зеленуватим або червонуватим відтінком; на боках є великі темні або яскраві плями, широкі поперечні або вузькі поздовжні смуги. Таке забарвлення робить цих риб майже непомітними на тлі дна морських мілководь. Якщо що-небудь привертає увагу лежачої на дні риби, вона піднімає голову й передню частину тіла, готуючись схопити здобич; якщо ж виявляється, що їй загрожує небезпека, вона миттєво заривається в пісок, залишаючи на його поверхні тільки очі[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Synodus saurus

Ящероголові риби широко поширені в тропічних і теплих морях всіх океанів, але, очевидно, ніде не бувають особливо численні. Деякі з них відомі з досить великих глибин, до 300-350 м і більше. Більшість видів, проте, живе біля берегів, у районах з мулистим або піщаним ґрунтом, біля скель і рифів. Відомі 4 роди з 70 видами. Більшість із них невеликі й не перевищують у довжину 25-30 см. Представники деяких видів, проте, досягають значно більших розмірів, до 40-50 см.

Особливо широко розповсюджений ящероголов короткорилий (Trachinocephalus myops), що зустрічається біля західних берегів Тихого океану від Хоккайдо й Гавайських островів до Австралії й островів Океанії, в Індійському океані уздовж берегів Південної Азії й Східної Африки й в Атлантичному океані у водах острова Св. Олени й в островів Центральної Америки й Флориди. Рід Зауриди (Saurida, 7 видів) заселяє прибережні води індо-тихоокеанської області, і один з його видів, заурида-есо (S. undosquamis), недавно проникнув із Червоного моря в Середземне море. Найбільша кількість видів містить рід довгорилих, або справжніх, ящероголовів (Synodus), 5 видів якого живуть біля берегів Японії, 3 чисто австралійських, 9 живуть біля західних берегів Америки від Каліфорнії до Перу, 5 — біля східних берегів Америки від мису Код і Флориди до Бразилії й один (S. saurus)  — біля берегів Південної Європи, у Середземному морі. Ящероголови зустрічаються як у відкритих берегів океану, так й в окраїнних морях.

Господарське значення[ред. | ред. код]

М’ясо ящероголовів невисоких смакових якостей, проте деякі види мають досить істотне значення в промислі донних риб у Жовтому, Східно-Китайському й Південно-Китайському морях. Ловлять таких, що, наприклад, досягають 40-50 см довжини й ваги 1 кг зауриди: есо (Saurida undosquamis), тумбіль (S. tumbil), заурида короткопера (S. elongata), а також ящероголов червоний (Synodus variegatus). Значна частина японського улову цих риб переробляється в рибну пасту камабоко.

Види[ред. | ред. код]


Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Froese R., Pauly D. (eds.) (2008). Родина Synodontidae на FishBase. Версія за December 2008 року.
  2. Johnson, R.K. & Eschmeyer, W.N. (1998). Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N. (ред.). Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. с. 123–124. ISBN 0-12-547665-5.