Terminal

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Terminal
Тип емулятор термінала
Розробник Apple Inc.
Перший випуск 21 травня 2001 року
Стабільний випуск 2.11
Платформа ARM64, x86, x86-64, PowerPC (до версії 2.0 включно)
Операційна система macOS
Мова програмування Objective C
Доступні мови Багатомовний інтерфейс
Стан розробки Активний
Ліцензія Apple-EULA
Вебсайт apple.com
Частина серії про
macOS

Terminal — стандартний застосунок операційної системи macOS, емулятор консолі (терміналу) компанії Apple Inc. Вперше був використаний в операційних системах NeXTSTEP, пізніше OpenSTEP. Розташований Terminal.app в /Applications/Utilities

Історія[ред. | ред. код]

Необхідність терміналу в ОС з графічним користувацьким інтерфейсом була продиктована UNIX-основою NeXTSTEP, яка містила велику кількість стандартних для таких систем консольних застосунків. Компанія Apple Inc. продовжила напрямок unix-based операційної системи, тож термінальний емулятор було портовано на Mac OS X.

Версії[ред. | ред. код]

2.0 — з’явилася в складі Mac OS X 10.5. Ця версія містила підтримку табів та різних варіантів оформлення консолі, окрім того, було змінено шрифт.
2.1 — з’явилася в складі Mac OS X 10.6. Повернено режим роздільних вікон.
2.2 — з’явилася в складі Mac OS X 10.7. Сталися суттєві оновлення: доданий повноекранний режим, розширені налаштування створення нових вікон та табів, додана сумісність зі стандартом xterm-256color (дозволяє відтворювати 256 кольорів), додана можливість „розмивати“ напівпрозоре тло і збереження останніх рядків попереднього виводу (навіть якщо застосунок було повністю закрито).

Критика[ред. | ред. код]

Terminal підтримує лише 16 кольорів виводу, в той час, як деякі застосунки, такі як vim та emacs вимагають підтримки 256 кольорів (не стосується версії 2.2).

Посилання[ред. | ред. код]