Textron

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Текстрон
Textron Inc.
Тип Публічна компанія, Конгломерат
Форма власності корпорація і публічна компанія
Галузь автомобільна промисловість
Лістинг на біржі NYSETXT
S&P 500 Component
Попередник(и) Special Yarns Corporation
Засновано 1923
Засновник(и) Ройял Літтл
Штаб-квартира Провіденс, штат Род-Айленд США США
Ключові особи

Ройял Літтл
(засновник компанії і перший її Голова),

Скотт Донеллі[2]
(Голова, Головний виконавчий директор, президент і Член Комітету Правління)
Продукція гелікоптери, літаки, спеціальні автомобілі, транспортні засоби-амфібії
Виторг 12,237 мільярдів US$ (2012)[3]
Операційний прибуток (EBIT) 581 мільйонів US$ (2012)[3]
Чистий прибуток 242 мільйонів US$ (2011)[3]
Активи 10,711 мільярдів US$ (2012)[3]
Співробітники 33 000 (2013)[2]
Дочірні компанії
  • AAI Corporationd, Сессна, Avcod, Lycomingd, Textron Marine & Land Systems, Textron Systems (United Kingdom)d, Gorham Manufacturing Companyd[4], Bell Helicopter[5][6] і Bostitchd[7][8]
  • www.textron.com
    CMNS: Textron у Вікісховищі

    Textron — американський індустріальний конгломерат, до якого входять компанії зі світовими іменами — Bell Helicopter, Cessna Aircraft, Greenlee, E-Z-GO, Jacobsen, Kautex, Textron Systems та ін. Базується в Провіденсі, штат Род-Айленд.

    З валовим доходом 12,237 мільярда доларів і з близько 33 000 робітників у 25 країнах Textron у 2013 році зайняв 225-те місце в рейтингу Fortune 500 найбільших компаній Сполучених Штатів. Вона була заснована Роял Літтлом у 1923 році як компанія Special Yarns Company. У 2018 році в Textron працювало понад 37 000 людей по всьому світу. [9] Компанія посіла 265 місце в рейтингу Fortune 500 найбільших корпорацій Сполучених Штатів за виручкою 2021 року. [10]

    Коротка історія[ред. | ред. код]

    Компанія була заснована Ройялом Літтлом у 1923 р. як союз текстильних компаній (корпорацію Special Yarns Corporation в Бостоні, штат Массачусетс). Компанія виробляла синтетичну пряжу , яка на той час була нішевим продуктом. До початку Другої світової війни компанія була відома як Atlantic Rayon Corporation і виробляла парашути. Коли військове виробництво припинилося, компанія також почала виготовляти цивільну продукцію і була перейменована в Textron: «Tex» для «текстилю» і «tron» із синтетики, як-от «Lustron». Компанія була включена в біржу на Нью- Йоркській фондовій біржі в 1947 році. [11]

    Літтл продовжував із ентузіазмом витрачати свій час, зусилля та гроші, скуповуючи інші текстильні фірми, і його зусилля увінчались успіхом. 1947 року в цієї компанії обсяг продажу становив 125 мільйонів доларів США.

    Розуміючи, що одна текстильна промисловість не може бути стабільно життєздатною, у п'ятдесятих роках Літтл починає скуповувати перспективні фірми в інших галузях промисловості, чим фактично започатковує свій конгломерат.

    Royal Little розпочав процес перетворення Textron на конгломерат у 1953 році, купивши Burkart Manufacturing Company (наповнювач оббивки для автомобільної промисловості) у вересні 1953 року, а потім придбав Dalmo-Victor (повітряні радіолокаційні антени) і MB Manufacturing Company в початок 1954 року. [12] Поштовх до диверсифікації призведе до того, що Textron придбає різні інші виробничі компанії. У 1960 році компанія також купила Bell Aerospace і EZ-Go. [13]

    До 1960-х Textron придбав активи компаній з виробництва інструментів з пневмоприводом, антен, пластмас, фанери, шкіри, алюмінію, ланцюгових пил, гелікоптерів та ін., «націлюючись» на найбагатшого і найстабільнішого в США покупця — Департамент оборони США.

    У 1960 році Textron увійшов до першої сотні найбагатших компаній Америки, активи якої оцінювалися в 100 мільйонів доларів.

    Текстильний підрозділ було продано Deering Milliken у 1963 році [14].

    Пізнішими генеральними директорами були Г. Вільям Міллер (1968—1977), Джозеф Коллінсон (1977—1979) та Роберт П. Страец (1979—1986). У 1984 році Textron взяла на себе ще більше боргів і купила Avco , конгломерат, майже такий же великий, як він сам. Пізніше на посаду генерального директора став Джеймс Хардімон. [11]

    Авіаційна складова компанії[ред. | ред. код]

    Bell Helicopter[ред. | ред. код]

    Гелікоптер Bell 429

    Заснована у липні 1933 року Ларрі Беллом як Корпорація літальних апаратів Белла, вона була першою з тих, що отримали сертифікацію для комерційних гелікоптерів. За свою історію Белл поставив більш ніж 35 000 літальних апаратів споживачам у всьому світі. Штаб-квартира компанії Bell Helicopter розміщена у Форт-Ворсі, що в Техасі. Заводи знаходяться в місті Амарилло (штат Техас) та в місті Мірабель (провінція Квебек, Канада). Основні логістичні центри Bell Helicopter, які забезпечують постачання літальних апаратів та їх технічне обслуговування і ремонт, розташовані у Європі, Канаді, Сінгапурі й США. Компанія спеціалізується на проектуванні й виробництві літаків-винищувачів — першими були XFM-1 Airacuda, двомоторний винищувач, призначений для винищення бомбардувальників, та P-39 Airacobra, які постачалися під час німецько-радянської війни за лендлізом у СРСР. Компанія також спроектувала і виготовляла P-59 Airacomet — перші американські реактивні винищувачі, та P-63 Kingcobra, попередником якого був P-39[15].

    Cessna Aircraft Company[ред. | ред. код]

    Турбокомпресорний літак бізнес-класу Cessna Citation V

    Cessna — це всесвітній лідер серед авіаційних компаній. Штаб-квартира і завод розташовані у «авіаційній столиці світу» — м. Вічита, штат Канзас. Сучасна Cessna має два принципових напрямки розвитку бізнесу:

    1. виробництво і продаж літальних апаратів;
    2. надання послуг з післяпродажного обслуговування і ремонту та виробництво запасних частин і обладнання.

    Виробництво і продаж літальних апаратів включає комерційні турбокомпресорні Cessna Citation, цивільні одномоторні турбогвинтові Cessna Caravan, одномоторні поршневі літаки та підіймальні і транспортні CitationAir.

    Післяпродажне обслуговування включає виробництво і постачання запасних частин, інспектування технічного стану та діагностування літальних апаратів, а також їх ремонт.

    У 2012 році Cessna поставила 571 літальний апарат, у тому числі 181 комерційний реактивний Cessna Citation. Валовий дохід фірми становив 3,111 мільярди доларів[16].

    Textron Systems[ред. | ред. код]

    Безпілотний літак
    Система спостереження, інтегрована у зброї та у шоломі бійця 2-го батальйону 75-го Рейнджерського полку (місія в Іраку, 2006).
    Судно на повітряній подушці LCAC 1.
    • Textron Systems

    Textron Systems — це аерокосмічна та оборонна фірма, штаб-квартира якої розташована у містечку Вілмінґтон, штат Массачусетс. Компанія є складовою частиною Textron Inc., і, за даними 2009 року, у неї річний продаж становив 1,9 мільярда доларів. Textron Systems має декілька підрозділів, головними з яких є:

    Загалом на підприємствах компанії Textron Systems налічується 5 600 працівників.

    AAI Corporation виробляє і обслуговує безпілотні літальні апарати та технології і системи наземного керування їх польотами, тренувальні системи і моделювальні тренажери, автоматизоване випробувальне, контрольно-діагностичне і гаражне обладнання, системи озброєння та забезпечує логістичну підтримку і супровід, обслуговування і ремонт власної продукції.

    Lycoming Engines спеціалізується на проектуванні, виготовленні, обслуговуванні та ремонті і технічній підтримці авіаційних поршневих двигунів.

    Overwatch є постачальником інтегрованого програмного забезпечення розвідувальних служб, а також супутникових комунікаційних систем для служб безпеки як США, так і міжнародних співтовариств. Продукцією компанії користуються аналітики антитерористичних служб та аналітики й безпосередні виконавці (учасники) бойових дій — для узагальненого аналізу та застосування розвідувальної інформації. Сюди належать індивідуальні і колективні системи спостереження, інтегровані у зброї, бойовому спорядженні солдат, у військовій техніці, а також у безпілотних літальних апаратах і дистанційно керованих транспортних засобах. Кожен боєць підрозділу може бачити поле бою «очима системи Overwatch» будь-кого із інших бійців чи «очима системи Overwatch» технічних засобів. Командир підрозділу бачить усе «очима системи Overwatch» усіх бійців підрозділу та «очима системи Overwatch» усіх наявних у підрозділі технічних засобів.

    Textron Defense Systems — це постачальник «суперзброї», бортових і наземних датчиків та систем спостереження, а також аерокосмічної та національної систем безпеки.

    Textron Marine & Land Systems — це американський військовий підрядник, який виробляє броньовані автомобілі, бронетранспортери, бронебашти, морські судна, судна на повітряній подушці, а також різноманітні системи озброєнь. Фірма стала власністю компанії Textron у 1994 році в результаті злиття фірм Cadillac Gage та Textron Marine[17].

    Індустріальна складова компанії[ред. | ред. код]

    E-Z-GO[ред. | ред. код]

    Автомобіль для гольфу E-Z-GO
    • E-Z-GO (автомобілі для гольфу, трамваї, лікарняні візки та сервісні транспортні засоби).

    E-Z-GO — розробник і виробник легких транспортних засобів, призначених для пересування по м'яких трав'яних покриттях полів для гольфу. Фірма виробляє автомобілі для гравців в гольф як із електричними двигунами, так і з двигунами внутрішнього згоряння, а також транспортні засоби багатоцільового призначення під торговими марками E-Z-GO, Cushman та Bad Boy Buggy. Штаб-квартира фірми знаходиться в м. Огаста, штат Джорджія.

    До нових пропозицій для потенційних споживачів Фірми E-Z-GO належать електричні транспортні засоби із повним приводом (4х4) та різноманітного типу комерційні транспортні засоби спеціального призначення.

    Jacobsen[ред. | ред. код]

    • Jacobsen (професійне обладнання для обслуговування полів із трав'яними покриттями)

    Jacobsen пропонує продукцію, призначену для догляду за трав'яними покриттями полів для гольфу й полів для інших спортивних ігор, аеропортів, парків тощо як для комерційного, так і для промислового застосування. До продукції належать професійне обладнання для догляду за трав'яними покриттями та спеціалізовані транспортні засоби, що можуть безпечно пересуватися на таких покриттях. Як і E-Z-GO, Jacobsen працює над розширенням своєї глобальної присутності в Азії та Латинській Америці.

    Greenlee[ред. | ред. код]

    • Greenlee Textron (інструменти для встановлення і монтажу проводів та кабелів)

    Greenlee — це фірма з виробництва промислових інструментів та інструментів для електричної промисловості. Штаб-квартира знаходиться у м. Рокфорд, штат Іллінойс. У 1862 році цю фірму заснували брати Роберт і Ральф Ґрінлі, щоб налагодити виробництво їхнього винаходу — свердла, оточеного чотирма лезами долота, що застосовувалось у виготовленні заглиблень для з'єднань типу «паз-шип» для підприємств меблевої промисловості Рокфору. Цей пристрій застосовується у меблевій промисловості дотепер. Згодом брати різнобічно вдосконалювали різноманітні інструменти для ручних робіт із деревом, а також обладнання для виготовлення дерев'яних діжок. Фірму придбала компанія Textron у 1986 році. Нині Greenlee виробляє широку гаму різноманітних інструментів, які застосовуються в галузях електрики, телекомунікацій, промисловості, слюсарної справи та в галузі цифрового оброблення звуку.

    Kautex[ред. | ред. код]

    • Kautex (пластмасові системи живлення)

    Kautex — це провідний глобальний постачальник систем живлення для автомобільної промисловості. Компанія розробляє і виробляє пластикові паливні системи, селективні каталітичні системи нейтралізації (SCR), системи омивання й очищення вітрових стекол та фар, кулачкові вали двигунів, штамповані промислові упаковки. Kautex найбільш задіяний в США та у Європі, яка вносить 75 % загального доходу.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Global Research Identifier Database — 2015.
    2. а б More On Textron; Profile. Yahoo! Finance. 31 грудня 2011. Архів оригіналу за 23 серпня 2012. Процитовано 20 липня 2012.
    3. а б в г 10-K Form FY11. Morningstar. 23 лютого 2012. Архів оригіналу за 25 травня 2013. Процитовано 19 липня 2012.
    4. https://www.apnews.com/ef853523757f804808a6fb255c57720f
    5. OpenCorporates — 2010.
    6. Sapere.itDe Agostini Editore, 2001.
    7. Brogan J. Textron plans to sell Bostitch, 2 other units in debt-cutting move // The Providence JournalProvidence: 1985. — P. A–11.
    8. Textron has agreed to sell its Bostitch division. // Los Angeles TimesLA: 1986. — ISSN 0458-3035; 2165-1736
    9. Textron. Fortune (амер.). Архів оригіналу за 23 листопада 2018. Процитовано 23 листопада 2018.
    10. Fortune 500 Companies 2021 (англ.). fortune.com. Архів оригіналу за 7 березня 2022. Процитовано 20 березня 2024.
    11. а б History - Textron. textron.com. Архів оригіналу за 6 серпня 2016. Процитовано 10 серпня 2016.
    12. Textron Expands Into Non-Textiles; Buys MB Manufacturing Co., Aircraft Parts Maker, as 'Hedge on Depression'. nyti.ms. Процитовано 5 серпня 2018.
    13. History - Textron. textron.com. Архів оригіналу за 6 серпня 2016. Процитовано 10 серпня 2016.
    14. Vartan, Vartanig G. (17 квітня 1963). TEXTRON LEAVES TEXTILE BUSINESS; Sells Its Ameroton Division to Deering Milliken, Inc. Stock Eases by 1955 Mergers Recalled. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 25 січня 2017. Процитовано 8 вересня 2016.
    15. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 серпня 2013. Процитовано 17 липня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
    16. http://eric2.textron.com/Pages/Article.aspx?asset_id=1192310154038[недоступне посилання з червня 2019]
    17. Textron Marine & Land Systems. Архів оригіналу за 2 червня 2009. Процитовано 17 липня 2013.

    Посилання[ред. | ред. код]