Therion

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Therion
Виступ гурту із запрошеними зірками у Парижі, 22 грудня 2007.
Виступ гурту із запрошеними зірками у Парижі, 22 грудня 2007.
Основна інформація
Жанр дез-метал (1991—1994),
симфо-метал (з 1996),
прогресивний метал
Роки 1987 – наш час
Країна Швеція Швеція
Місто Уппландс-Весбю, Швеція
Лейбл Nuclear Blast, Deaf Records, Megarock Records, Active Records
Склад Крістофер Йонссон
Томас Вікстрем
Йохан Колеберг
Налле Польссон
Крістіан Відаль
Лорі Льюїс
Офіційний сайт

Therion у Вікісховищі

Therion (українською Те́ріон) — шведський метал гурт, заснований Крістофером Йонсоном в 1987 році. Назва «Therion» походить від грецького Therion (θηρίον), що означає «Звір».

Therion вважаються одними із засновників і ключових виконавців у стилі симфо-металу: їх композиції записуються і виконуються за участю живих оркестрів, запрошених вокалістів і хорів.

Музика Therion бере теми для пісень з різних міфологій і ґрунтується на різних концепціях, починаючи від окультизму, магії і закінчуючи стародавніми традиціями і писаннями. Більшість текстів пісень гурту написані Томасом Карлссоном. Він є головою і засновником Ложі Червоного Дракона — організації, що «спрямована на розвиток, а не деградацію людини». Крістофер Йонсон також є членом цієї «Ложі». Гурт постійно міняє свій склад учасників і стилі альбомів — від дез-металу на початку до симфо-року і хеві-металу.

Історія гурту[ред. | ред. код]

Початок творчості гурту це «чистий» дет-метал, пізніше Йонссон почав об'єднувати елементи класичної музики з металом, використовуючи важкі голоси хорів (бас, баритон) і класичних інструментів, не тільки як доповнення, але і як невід'ємну частину музики.

1987—1996[ред. | ред. код]

1987 року в передмісті Стокгольму Upplands Vasby Крістофер Йонссон заснував музичний гурт, де грав на бас-гітарі, а також був вокалістом. Перші декілька місяців єдиним учасником гурту був сам Кріс, але потім до нього приєдналися Оскар Форсс (шкільний товариш Кріса) на ударних, гітарист Петер Ханссон, бас-гітарист Ерік Густафссон, який щойно пішов з Dismember. На демо-записах вокалістом був Матті Каркі, який пізніше став відомим як вокаліст тих же Dismember. Спочатку гурт мав назву Blitzkrieg, потім Megatherion і тільки потім отримала назву Therion. Ця назва була позичена з альбома швейцарського гурту Celtic Frost «To Mega Therion». Слово походить від грецького (θηρίον) — звір. Стилем гурту був треш-метал, яким тоді дуже захоплювався Йонссон. Окрім Blitzkrieg, він грав тоді також у гуртах Carbonized (Швеція), Liers In Wait (Швеція), Messiah (Швейцарія). За декілька років, гурт (і зокрема Йонссон), зрозумів, що треш як стиль має дуже тісні рамки і почали експериментувати з детом — стилем, який щойно народився і набирав обертів.

У 1989 році гурт видає першу міні-платівку Time Shall Tell. Через два роки — повноцінний альбом Of Darkness…. Критики та фани дуже гарно сприйняли ці платівки, що дозволило стати Therion впливовими та відомими на дет-сцені. Of Darkness… вважається класичним альбомом дет. Deaf Records — лейбл, на якому вийшов Of Darkness… зовсім не займався промотуванням Therion і гурт навіть вручну друкував собі флаєри. Тому вже восени 1992 року на лейблі Active Records вийшов Beyond Sanctorum, на якому дуже помітне бажання вийти за рамки жанру, знайти незвичні підходи у звучанні та грі. Саме на цьому альбому вперше з'явилися жіночий вокал, авангардні елементи, клавішні та симфонічні вставки. В піснях «Symphony Of The Dead», «Paths» і «The Way» використовуються арабські мотиви. На підтримку альбому гурт вперше виїзджає за межі Швеції — у Голландію та Бельгію. Але Therion всі учасники гурту, крім Йонссона залишають. Деякий час Крістофер знову є єдиним учасником Therion.

Четвертого грудня 1993 року на Megarock Records вийшов четвертий альбом — Symphony Masses: Но Drakon Но Megas. На гітарі грає Магнус Бартельссон, на басі Андреас Вол, на ударних — Пйотр Вовженюк. Альбом поєднав у собі одразу багато стилів, зокрема, хардрок, дет, техно, індастріал, оріентал, дум. Незвичність, нестандартність та багатство музичних ідей привернуло до Теріон увагу великої кількості людей. Гурт їде у тур до Німеччини разом з гуртами Samael, Grave та Massacra. У 1994 році стається дуже важлива подія — Therion змінив попередній лейбл Megarock Records і перейшов на Nuclear Blast. Контракт передбачав 5—6 альбомів, і вперше гурт отримав аванс на запис альбому. Вже у квітні 1994 року було записано сингл The Beauty In Black, який включав чотири треки. Йонссон визначив стиль синглу як мелодичний дет-дум з клавішними та жіночим вокалом (melodic death-doom with keyboards and female vocals). Для запису сопрано запросили Клаудію Марію Морі (Claudia Maria Mohri), яка брала участь у записі альбому Celtic Frost Into The Pandemonium. Але Вол покинув лаву учасників, а на місце бас-гітаріста прийшов Фредрік Ісакссон. Після виходу синглу, гурт їде у турне з Annihilator. Але Фредрік не бере участі у ньому. Гурт стає знову тріо. За словами Йонссона, вони з Ісакссоном постійно сварилися, і він повинен був піти. У турі його замінював Ларс Розенберг з Entombed. В кінці року хлопці починають записувати новий альбом Lepaca Kliffoth на студії Music Lab у Берліні. Продюсером став відомий Харріс Джонс, який до цього був продюсером таких гуртів як Sodom, Kreator, Tankard. Кріс віддав данину Celtic Frost і зробив кавер-версію пісні «Sorrows Of The Moon». Вокалістами, окрім Йонссона були Клаудіа Марія Морі, яка мешкала у Берліні та Ханс Гронінг — чоловічий вокал бас-баритону. Автором обкладинки став Крістіан Уолін (Kristian Wahlin), який вже створив обкладинки для Beyond Sanctorum та Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas. На пісню «The Beauty In Black» був зроблений відеокліп. Зйомки проводилися у середньовічному шведському замку. В кінці червня 1996 року гурт випускає другий свій сингл — Siren Of The Woods. Він був записаний на студії Impuls в Гамбурзі.

Творчість 1996—2007 років[ред. | ред. код]

«Theli» — з давньо-єврейської «дракон». В усіх текстах пісень мова йде про особисті бачення, картини, уявлення і пророкування, що ґрунтуються на поглядах і темних логічних науках Ложі Червоного Дракона, членом якої Йонссон став декілька років тому. Деякі тексти написані ним у співавторстві із Томасом Карлссоном, засновником і духовним лідером цієї ложі. Як говорить сам Йонссон, знайомство з Карлссоном змінило його життя і дало поштовх у його пізнанні світу.

Theli записувався у період із січня по березень 1996 року в наступному складі: сам Крістофер — гітара, вокал, клавішні; Петро Ваврженюк — ударні, вокал; Ларс Розенберг — бас і Йонас Меллберг — гітара, клавіші, що, правда незабаром пішов. Також допомагав у вокалі Дан Свано, а хорові партії виконували одразу 2 хора — Хор Радіо Північної Німеччини, що звучить на більшості треків та Симфонічний Оркестр Бармбекера. Сопродюсерами альбому стали Ян-Петер Генкель і Готтфрід Кох. Ларс Розенберг із гурту Entombed спочатку допомагав записувати попередній альбом та міньйон, не залишаючи Entombed, а потім зовсім перейшов до Теріона. Велику допомогу зробив також Готтфрід Кох. У свій час він сам грав в оркестрі і знав, як треба працювати із хором. Альбом вийшов на тій же студії Impuls і, як то кажуть, наступного дня гурт прокинувся відомим.

«Я ніколи не думав, що прийде час, і я зможу записати їх. Кілька пісень були узяті навіть з побічного проекту за назвою Theli з якого не вийшло нічого путнього. Я просто викрав рифи і змайстрував з них пісні для нашого гурту. Звідси і назва альбому. Я подумав, що вже якщо я запозичив фрагменти пісень у гурту Theli, то повинен був, принаймні, дати нашій пластинці назву цього гурту, так сказати як компенсацію».

У вересні 1996 року Теріон на хвилі популярності поїхали у турне з Amorphis. Було дуже важко відтворити музику з Theli на концертах, через її складність, тому оркестрові партії були записані, а на сцені окрім двох гітаристів, басиста, ударника та клавішниці, були жіночий та чоловічий вокалісти, які виконували партії оперного вокалу.

Крістофер говорить про результат: «…я скажу однозначно, що цим диском мною покладений початок нової ери. Звичайно я досить самовпевнений, але було б несерйозно, якби після стількох альбомів я не був би таким. З цим альбомом я здійснив щось, що марилося мені із незапам'ятних часів. У цьому альбомі я зміг уперше по-справжньому проявитися у всій повноті, здійснити все те, що хотів і, нарешті-те, що мені не потрібно було йти на компроміси». Поява альбому викликала чималий суспільно-музичний резонанс. «Я не міг очікувати такого резонансу. У попередньому продажі було реалізовано більше платівок, чим було приготовлено, і найгірша оцінка була десять із дванадцяти в журналі Heavy Oder Vas?».

У лютому 1997 року гурт закінчив роботу над новим альбомом і відеокліпом. І знову автором текстів і лірики був Йонссон. A'arab Zaraq Lucid Dreaming планувався як міні-альбом, але потім записаного матеріалу вистачило на цілий альбом і платівка вийшла більш ніж на 70 хвилин. Це був подарунок шанувальникам на 10-річний ювілей гурту. A'arab Zaraq Lucid Dreaming містить кілька невиданих композицій, каверів і саундтрек до «Golden Embrace» — фільм режисера Per Albinsson, до якого Йонссон написав більшу частину музики. Композиції «In Remembrance» і «Black Fairy» були записані разом з іншими треками Theli, але не ввійшли до нього. На них можна почути спів Дана Свано. Далі йдуть 4 кавера. «Fly To The Rainbow» (Scorpions), «Children Of The Damned» (Iron Maiden), «Under Jolly Roger» (Running Wild) і «Here Comes The Tears» (Judas Priest). Потім коротка інструментальна версія треку «Symphony Of The Dead» (цей трек з другого альбому Теріона), версія саундрека у виконанні Therion, а потім саундтрек у класичному виконанні. Per Albinsson зняв відеокліп на «To Mega Therion», у котрий ввійшли уривки з виступу в Литві перед 1.500 глядачів. Therion взяли участь у Out Of The Dark Festival разом з My Dying Bride і Sentenced. 3 грудня 1997 року вони прийшли до Woodhouse Studio для запису чергового альбому разом з вокалисткою Мартіною Хорнбахер (Martina Hornbacher) (ex-Dreams Of Sanity, Korova). '''Vovin''' вийшов 27 квітня 1998 року. «Vovin» як і «Theli» означає «дракон». У музичному змісті платівка — розвиток попереднього альбому — ще більш симфонічно, оркестрово, з оперними вокальними партіями і блискучими мелодіями. Всі старі учасники Теріона пішли з гурту, тому можна вважати, що Вовін — знов соло-альбом Йонссона. Записаний з басистом Яном Казда (Jan Kazda), ударником Вольфом Саймоном (Wolf Simon) а також за участі Сари Джезабель Діви (Sarah Gizabelle Divah) з Cradle of Filth. Партії хору належать хору Wupperthal Opera House і оркестру Indigo Orchestra. Альбом, як і попередній, попав до чартів. За останній рік, це було вже друге попадання до них. У січні 1999 року Крістофер знову в студії і сподівається записати до весни Crowning Of Atlantis. Він вийшов 7 червня 1999 року. До альбому ввійшли «O Fortuna» (Карла Орффа) зі знаменитої опери «Carmina Burana»; три записи з концертних виступів та три кавер-версії на Manowar — (Thor) , Loudness — (Crazy Nights) і Accept — (Seawinds). У березні 2000 року проходить тур — Німеччина, Чехія, Австрія, Угорщина, Італія, Швейцарія, Мексика. В останній країні майже весь гурт серйозно отруюється і перериває своє турне.

У 2000 року, 27 листопада Nuclear Blast випускають перевидання перших трьох альбомів Therion з бонус треками і новим оформленням. Це була гарна можливість ознайомитися з ранньою творчістю гурту фанам, які до того не чули Therion на початку 90-х.

У лютому 2001 року Крістофер Йонссон підтверджує, що новий альбом вийде восени. Навесні стає відома точна дата виходу і назва — 24 вересня та Secret Of The Runes. Концепція альбому базується на древніх скандинавських міфах. В альбомі 13 треків — пролог (Ginnungaqap) описує створення світу та вбивство Велетня Імира, з тіла котрого була створена земля, а з крові — океани, та епілог — заголовний трек, що вміщає усю концепцію альбому, та розповідає про подорожі Одина з-під покрову Іггдрасиль протягом 9 днів і 9 ночей. Так йому було відкрите таємне знання рун. Ще два трека — кавер-версії на Scorpions (Crying Days) та ABBA (Summernight City). На останній було знято кліп. Слово «rune» (руна) означає «таємний знак», так що назву альбому можна трактувати як «Таємниця Таємниць».

У 2002 році виходить дводискове видання концертного альбому під назвою «Live In Midgard» (Мідгард — світ людей у скандинавській міфології).

У 2004 — одразу 2 альбоми — Lemuria і Sirius B. Вони вийшли одразу — 22 травня, але ці диски не є дилогією.

17 грудня 2005 року відбувся перший концерт гурту в Україні. Він пройшов у Києві, в залі ЦКМ НАУ, та зібрав чимало українських прихильників.

У вересні 2006 року на офіційному сайті з'явилося повідомлення, що новий альбом вийде 16 січня 2007 року, а 17 січня гурт вирушить у світове турне на підтримку нового альбому. Альбом Gothic Kabbalah вийшов 12 січня 2007 року.

Творчість з 2007 року[ред. | ред. код]

У 2012 році гурт записав і видав за власні кошти альбом Les Fleurs du Mal, всі трекі котрого є каверами на хіти французької поп-музики (Серж Генсбур, Франс Галль та інші). Назва альбому — посилання на збірку віршів Шарля Бодлера «Квіти зла».

У вересні 2016 року Йонссон написав у своєму фейсбуці що почав працювати над записом рок-опери Beloved Antichrist, що базується на творі російського філософа Володимира Соловйова «Три бесіди». Він також планує перетворити її на театральну виставу.

Склад гурту[ред. | ред. код]

Єдиним постійним учасником, а також ідейним натхненником гурту є Крістофер Йонссон.

Поточний склад[ред. | ред. код]

Колишні учасники гурту[ред. | ред. код]

Концертний склад Therion в 2007 році. Зліва направо: Снові Шоу (вокал), Пітер Карлссон (ударні), Йохан Німан (бас-гітара), Крістофер Йонссон (гітара), Томас Вікстрем (вокал), Лорі Льюїс (вокал), Матс Левен (вокал), Петро Вавженюк (вокал), Ферді Дернберг (клавішні), Крістіан Німан (гітара), Аріен (танцівниця), Месія Марколин (вокал).

Дискографія[ред. | ред. код]

Демо[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Перевидані Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

DVD[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]

  • A Black Rose (1994)
  • The Beauty In Black (1995)

Бутлеги[ред. | ред. код]

Бутлеги-Відео[ред. | ред. код]

  • Rinkeby, Sweden 11/4/89 36 min.
  • Uppsala, Sweden 4/9/93 41 min.
  • Zug, Switzerland 9/11/93 33 min.
  • Pudahuel, Chili 8/11/95 57 min. (slightly dark) (no close-ups)
  • Dynamo Fest., Eindhoven, Holland 1997 53 min.(outdoor show)
  • Hydrogios Club, Salonica, Greece 5/3/97 36 min.
  • Ten Years Nuclear Blast Fest, Stuttgart, Germany 8/10/97 53 min
  • Dynamo Fest., Mierlo, Holland 5/21/99 64 min.(2nd gen.) (front of stage) (outdoor show)

Інше[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]