Найкращий стрілець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Top Gun (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Найкращий стрілець
Top Gun
Жанр бойовик
драма
мелодрама
Режисер Тоні Скотт
Продюсер Джеррі Брукхаймер
Дон Сімпсон
Сценарист Джим Кеш
Джек Еппс мол.
Ехуд Йонай
У головних
ролях
Том Круз[1][2][…], Келлі Макґілліс[1][2][…], Вел Кілмер[1][2][…], Anthony Edwardsd[2][4][…], Том Скеррітт[2][3][…], Майкл Айронсайд[2][4][…], Мег Раян[4][6], Рік Россовіч[4][5][6], Whip Hubleyd[4][5], Джеймс Толкан[4][6], Джон Стоквелл[4][5][6], Тім Роббінс[2][4][…], Едріан Пасдар[4], Кларенс Ґілярдd і Barry Tubbd
Оператор Джефрі Л. Кімбалл
Композитор Гарольд Фальтермаєр, Джорджо Мородер
Монтаж Кріс Лебензон
Біллі Вебер
Художник Джон ДеКуір мол.
Роберт Р. Бентон
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор Paramount Pictures і Netflix
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1986
Кошторис $15 млн
Касові збори $357 288 178[7]
IMDb ID 0092099
Наступний Топ Ґан: Меверік
CMNS: Найкращий стрілець у Вікісховищі

«Найкра́щий стріле́ць» (англ. Top Gun) — американська пригодницька драма режисера Тоні Скотта, яка вийшла 16 травня 1986 року. Чотири номінації на премію «Оскар», премія в категорії «Найкраща пісня до фільму» за пісню «Take My Breath Away»[8].

Сюжет[ред. | ред. код]

Лейтенант Піт Мітчелл на прізвисько «Меверік» — майстерний пілот важкого палубного винищувача F-14 «Tomcat», курсант елітного училища ВМС США, один з найкращих пілотів курсу. Неперевершений як в житті, так і в небі. Саме завдяки інстинктам, а не розумом, він закохується в інструктора училища, астрофізика Шарлотту Блеквуд, яка деякий час відмовляє йому у взаємності. Пілоти училища мають дуже багато літати, відпрацьовувати мистецтво повітряного бою і постійно змагатися між собою за звання найкращого пілота. Під час одного такого навчального бою, за трагічних обставин, гине напарник та найкращий друг Меверіка — «Гусак». Меверік звинувачує тільки себе в загибелі напарника, тому приймає рішення — залишити училище. На щастя, перед тим, як забрати документи, він звертається до свого командира, який у приватній бесіді розкриває йому секретну інформацію про загибель батька Мітчела — той героїчно загинув у В'єтнамській війні. Натхненний бесідою, Меверік все ж таки вирішує залишитись і закінчити курс, але титул «Найкращий стрілець» виграє інший пілот — Том «Сніговик» Казанскі. Після випуску всі курсанти беруть участь в реальному бою, під час морського патрулювання, з невідомим ворогом, який літає на радянських надсекретних літаках. Лише завдяки діям Мітчелла в цьому бою, курсанти здобувають перемогу. На авіаносці Меверіка зустрічають оваціями товариші й керівництво. Після цього він повертається в училище, але не як курсанта, а в статусі інструктора, де знову зустрічає Шарлотту[8].

У ролях[ред. | ред. код]

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано українською студією «Так Треба Продакшн» на замовлення vod-провайдера sweet.tv у 2021 році.[9]

  • Режисер дубляжу — Олена Мойжес

Ролі дублювали:

  • Юрій Кудрявець, Андрій Соболєв, Олександр Шевчук, Євген Локтіонов, Ярослав Чорненький, Іван Корнієнко, Володимир Терещук, Роман Семисал, Єлизавета Мастаєва, Марина Локтіонова, Тетяна Руда, Юлія Малахова, Дмитро Зленко, Лідія Муращенко

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в http://stopklatka.pl/film/top-gun
  2. а б в г д е ж http://www.moviemistakes.com/film1312
  3. а б в г http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=2133.html
  4. а б в г д е ж и к л http://www.imdb.com/title/tt0092099/fullcredits
  5. а б в г д е http://www.ofdb.de/film/1024,Top-Gun
  6. а б в г https://www.filmaffinity.com/en/film383203.html
  7. Top Gun — Box Office Mojo
  8. а б Pingitore, Silvia (1 квітня 2022). Remember Top Gun's song "Take My Breath Away" in 1986? Exclusive interview with John Crawford of Berlin. the-shortlisted.co.uk (en-GB) . Архів оригіналу за 2 квітня 2022. Процитовано 10 травня 2022.
  9. SWEET.TV створив україномовний дубляж для фільму «Найкращий Стрілець» з Томом Крузом. sweet.tv. 31-05-2021

Посилання[ред. | ред. код]