Transmeta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Transmeta Corporation
Тип Публічна компанія
Форма власності акціонерне товариство
Галузь напівпровідникова електроніка
Лістинг на біржі NASDAQ: TMTA
Наступник(и)
(спадкоємці)
Novafora
Засновано 1995
Закриття (ліквідація) 2009
Причина закриття поглинання
Штаб-квартира Санта-Клара, Каліфорнія, США
Продукція мікропроцесори Crusoe і Efficeon
Співробітники 24 (2009)
CMNS: Transmeta у Вікісховищі

Transmeta Corporation — в минулому американська корпорація-творець передових мікропроцесорів і утримувач патентного портфоліо з мікропроцесорних технологій.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована в 1995 році спільно Бобом Чмелик, Дейвом Дітцель, Коліном Хантером, Едом Келлі, Дугом Лейердом, Малкольмом Вінг і Грегом Зайнером, з метою створення процесорів, заснованих на технологіях VLIW і морфінгу програмного коду.

Всього було створено два таких процесора: Crusoe і Efficeon. Низьке споживання енергії та мале виділення тепла дозволяє використовувати ці процесори в ультра-портативних ноутбуках, блейд-серверах, планшетних комп'ютерах, а також безшумних настільних ПК.

24 жовтня 2007 року компанія Transmeta оголосила про укладення мирової угоди щодо врегулювання свого позову проти корпорації Intel. Intel погодилася виплатити 150 мільйонів доларів США авансом і 20 мільйонів доларів США щорічно протягом п'яти років на користь Transmeta, а також відмовилася від своїх зустрічних позовів проти Transmeta. Transmeta також погодилася ліцензувати кілька своїх патентів і передати Intel невеликий портфель патентів в рамках угоди. Transmeta також погодилася більше ніколи не виробляти процесори, сумісні з x86. Одним з найболючіших моментів у судовому процесі з Intel була виплата приблизно 34 мільйонів доларів трьом керівникам Transmeta.[1][2] Наприкінці 2008 року Intel та Transmeta досягли додаткової угоди про виплату по 20 мільйонів доларів на рік одноразово.

8 серпня 2008 року Transmeta оголосила, що надала ліцензію Nvidia на свої технології довготривалої роботи та низького енергоспоживання чіпів за одноразовий ліцензійний платіж у розмірі 25 мільйонів доларів США. 17 листопада Transmeta оголосила про підписання остаточної угоди про придбання Novafora, компанії з виробництва цифрових відеопроцесорів, що базується в Санта-Кларі, Каліфорнія, за $255,6 млн. готівкою, з урахуванням коригувань, що залежать від оборотного капіталу.[3] Угода була завершена 28 січня 2009 року, коли Novafora оголосила про завершення придбання Transmeta.[4]

ТОВ "Інтелектуальне венчурне фінансування"[5] завершило придбання патентного портфеля, що раніше належав корпорації "Трансмета", 4 лютого 2009 року.[6]

Через фінансові труднощі та неспроможність виконувати свої зобов'язання, Novafora збанкрутувала наприкінці липня 2009 року.[7][8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Angry investor offers to buy Transmeta. The Register. 1 лютого 2008.
  2. Transmeta Corporation Schedule 14A. Securities and Exchange Commission. 25 серпня 2008. с. 19—20.
  3. Ina Fried (17 листопада 2008). Transmeta finds a buyer. cnet.com.
  4. Novafora Sells Off Certain Transmeta's Patents at the Day of Completion of Acquisition. xbitlabs.com. Архів оригіналу за 2 грудня 2013. Процитовано 13 листопада 2011.
  5. Intellectual Venture Funding LLC. Intellectualventures.com. Процитовано 13 листопада 2011.
  6. Ina Fried (17 листопада 2008). Transmeta finds a buyer. cnet.com.
  7. Transmeta buyer Novafora goes under, says report. EE Times. Архів оригіналу за 30 липня 2012. Процитовано 3 березня 2014.
  8. globes.co.il

Посилання[ред. | ред. код]