Агами рівнинні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Trapelus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агами рівнинні
Агама степова
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Lacertilia
Родина: Агамові
Підродина: Agaminae
Рід: Агами рівнинні (Trapelus)
(Cuvier, 1817)
Посилання
Вікісховище: Trapelus
Віківиди: Trapelus
EOL: 35440
NCBI: 52209

Агами рівнинні (Trapelus) — рід ящірок з родини агамових. Має 14 видів. Протягом довгого часу входили до складу збірного роду Agama.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду досягає 30 см. Тулуб круглий, слабко сплощений. Голова відносно висока і коротка, потиличний щиток не збільшений. Спинний і потиличний гребінці не розвинені. Хвостова луска не утворює кілець. Вушний отвір глибокий, відкритий, невеликий, його діаметр менше половини діаметра очниці. Пальці відносно короткі, стиснені. Горловий мішок розвинений, зміни його забарвлення і руху відіграють важливу роль в територіальній та шлюбній поведінці. Не має здатності до відкидання хвоста. У самців добре розвинена мозоляста залізиста преанальна луска.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляють напівпустельні і кам'янисті простори, глинясті, піщані і кам'янисті пустелі і напівпустелі з чагарниковою або напівдеревною рослинністю. Здатні до лазіння, можуть забиратися по стовбурах і гілках, перестрибуючи з гілки на гілку. Ховаються у норах гризунів, рідше риють нори самі. Активні вдень. Харчуються комахами та рослинною їжею.

Це яйцекладні ящірки. Відкладається від 3 до 10 яєць.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в аридній зоні південно-східної Європи, південно-західній Азії, Середньої Азії, Китаю, Ірану, Афганістану, північної Африки та Аравійського півострова.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans-Hermann Schleich, Werner Kästle, Klaus Kabisch: Amphibians and Reptiles of North Africa: Biology, Systematics, Field Guide. Koeltz Scientific Books, Königstein 1996, ISBN 978-3-87429-377-8.
  • Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В.М.Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3—є вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.
  • Словник-довідник із зоології. – К., 2002.