Tribler

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tribler
іконка та логотип Tribler
іконка та логотип Tribler
Tribler 5.1.2
Tribler 5.1.2
Tribler 5.1.2
Тип BitTorrent клієнт
Розробник The Tribler Team at Delft University of Technology and VU University Amsterdam
Стабільний випуск 6.5.1 (15 березня 2016; 8 років тому (2016-03-15))
Платформа IA-32
Операційна система Microsoft Windows, OS X, GNU/Linux, Android
GNU фреймворк wxWidgets
Мова програмування Python, C++
Розмір 49.3 MiB
Доступні мови англійська
Стан розробки активний
Ліцензія GNU LGPL v2.1+[1]
Репозиторій github.com/Tribler/tribler
Вебсайт www.tribler.org

Tribler — BitTorrent-клієнт, який може бути використаний для створення самодостатньої децентралізованої BitTorrent-мережі, що використовує p2p-комунікації для прямої взаємодії клієнтів без застосування централізованих ланок. Зокрема, Tribler дозволяє побудувати мережу без розгортання окремих BitTorrent-трекерів і здійснює пошук, адресацію і завантаження торентів шляхом прямої взаємодії клієнтів між собою. Сирцевий код Tribler написаний мовою Python і розповсюджується під ліцензією LGPLv2.1+. Установчі пакунки доступні для Ubuntu, Arch Linux, OS X, Windows і FreeBSD.

У Tribler є засоби для анонімізації користувачів у мережі, що в поєднанні з P2P-комунікаціями дозволяє побудувати мережу з анонімними користувачами, яких неможливо відстежити.[3] Такий підхід дозволяє домогтися надзвичайної живучості мережі, і захистити від можливого переслідування користувачів, які роздають або завантажують контент. Реалізація анонімного режиму схожа на Tor — у Tribler використовується підмножина протоколу TOR. Користувацькі системи використовуються як транзитні проксі для прокидання трафіку. Дані прокидаються через низку проміжних проксі з шифруванням загального каналу зв'язку (використовується end-to-end шифрування). Навіть якщо як проксі виступить зловмисник, він не зможе визначити джерело (наступний проксі не знає на якому рівні ланцюжка він перебуває, тому попередній вузол з більшою часткою ймовірності є одним з проксі, а не джерелом) або проаналізувати трафік (спочатку дані надходять зашифрованими і на кожному вузлі додається новий шар шифрування, розшифрувати дані може тільки ініціатор запиту). Зворотною стороною режиму анонімності є значне збільшення трафіку (користувач не тільки віддає і завантажує свій контент, але і бере участь в інших роздачах в ролі проксі) і обмеження пропускної здатності є найвужчим місцем в ланцюжку проксі.

Що стосується не пов'язаних з анонімністю функцій, Tribler повністю сумісний з протоколом Bittorrent і підтримує як використання RSS-стрічок зі списком торент-файлів, так і застосування протоколу Tribe для автоматичного сканування мережі на предмет наявності інших Tribe-клієнтів та їхнє опитування про відомі їм вузли. З часом Tribler накопичує базу даних про активних клієнтів і наявних у них торентах. Для спрощення навігації в морі всіляких торент-файлів застосовується система тематичних каналів. Користувачі на свій розсуд групують наявні у них торенти по каналах, які оцінюються іншими користувачами через систему рейтингу. Матеріали з каналів з більш високим рейтингом виводяться в системі пошуку в першу чергу.

Користувачеві пропонується графічний інтерфейс, написаний з застосуванням бібліотеки wxWidgets, а також мінімалістичний вебінтерфейс. Графічний інтерфейс надає багаті можливості з пошуку контенту, включаючи можливість застосування різних видів фільтрів (присутній навіть батьківський контроль) і системи рейтингу, що дозволяє відсівати спам і низькосортні матеріали. Для перегляду відео до складу графічного інтерфейсу включений вбудований переглядач SwarmPlayer — досить вибрати цікавий фільм і можна відразу почати його перегляд, не чекаючи закінчення завантаження. Завдяки наявності вбудованого веббраузера є можливість роботи з контентом сайтів Youtube.com і Liveleak.com.

Також надається функція рекомендованого контенту, що показує матеріали, які сподобалися іншим користувачам, котрі позитивно оцінили поточний матеріал. Є система підписки на стрічки друзів і можливість делегувати друзям частину не використовуваної пропускної здатності. Сформована з активних користувачів Tribler мережа є повністю децентралізованою і не піддається традиційним способам боротьби з піратським контентом, заснованим на закритті трекерів і каталогів.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. tribler/LICENSE.txt at devel · Tribler/tribler, GitHub, архів оригіналу за 18 грудня 2014, процитовано 18 грудня 2014
  2. tribler.org Site Overview. Alexa Internet. Архів оригіналу за 8 січня 2015. Процитовано 18 грудня 2014.
  3. Випуск децентралізованої торент-системи Tribler 6.4 з підтримкою анонімізації. Архів оригіналу за 22 грудня 2014. Процитовано 22 грудня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]