Трогонові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Trogoniformes)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трогонові
Період існування: 49–0 млн р. т. ранній еоцен — наш час
Trogon viridis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Клада: Afroaves
Клада: Coraciimorphae
Клада: Cavitaves
Клада: Eucavitaves
Ряд: Trogoniformes
AOU, 1886
Родина: Трогонові (Trogonidae)
Lesson, 1828
Роди
Вікісховище: Trogonidae

Трогонові[1] (Trogonidae) — родина птахів, єдина родина свого ряду, може бути базальною формою ряду зозулеподібних (Coraciiformes). Зазвичай в родині виділяють 8 родів та близько 34 видів. Найвідоміший вид — кетцаль.

Представники родини є єдиними тваринами, що характеризуються гетеродактилією, тобто розташуванням пальців два проти двох. Довжина тіла представників 23-40 см. Крила короткі, широкі, хвіст зазвичай довгий. Дзьоб широкий. Навколо очей по голому кільцю. Оперення рихле, на спині часто зелене, блискуче, на інших частинах тіла — контрастне поєднання червоного, синього, жовтого кольорів. Мешкають в тропічних лісах Азії, Африки і Америки. Це моногамні птахи. Гніздяться в дуплах і порожнечах термітників. У кладці 2—4 яйця, які висиджують обидва батьки. Годуються ці птахи, злітаючи з гілки і хапаючи на льоту комах або зриваючи дрібні плоди; живляться також дрібними молюсками і плазунами.

Систематика[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. (2016). Вітчизняна номенклатура надродового рівня птахів світу. Вісник Національного науково-природничого музею. 14: 73—85.

Посилання[ред. | ред. код]