Universal Music Group

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Universal)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Universal Music Group
UMG
Тип record companyd
Велика трійка лейблів звукозапису
record label groupd і публічна компанія
Форма власності Naamloze vennootschap
Галузь музична індустрія і індустрія запису звукуd
Попередник(и) MCA Inc.d і PolyGram
Засновано вересень 1934[1]
Засновник(и) MCA Inc.d
Штаб-квартира Санта-Моніка, Каліфорнія
Територія діяльності увесь світ (за винятком Росії та Білорусі)
Попередні назви
Ключові особи Люсіан Грейндж (голова правління та генеральний директор)
Шеррі Лансінг (голова правління)
Продукція музика
Послуги Видавництво музики
Виторг 8,504 млрд Євро (2021)
Операційний прибуток (EBIT) 1,399 млрд Євро (2021)
Чистий прибуток 970 000 000 $ (2017)
Власник(и) Vivendi, Tencent Holdings і Pershing Square Holdingsd
Співробітники 8319 (2021)
Холдингова компанія Vivendi, Tencent Holdings і Pershing Square Holdingsd
Дочірні компанії
  • Def Jam Recordings, MCA Records, Flip Recordsd, Universal Music Japan, Universal Music Hong Kongd, EMI Records Japand, Universal Music Franced, Interscope Geffen A&Md, Capitol Music Groupd, Eagle Rock Entertainmentd, Republic Records, Inc.d, Virgin EMI Records[2], The Island Def Jam Music Group, Polydor Records, Decca Records, Verve Records, Universal Music Romaniad, Universal Music Spaind, Universal Music Enterprisesd, Universal Music Portugald, Universal Music Australia Pty. Ltd.d, Amaru Entertainmentd, EmArcy Recordsd, Ruff Ryders Entertainment, Musidiscd, London Records, Roc-A-Fella Records, Shady Records, Vertigo, Island Records, Cash Money Records, Mass Appeal Recordsd, Young Money Entertainmentd, Interscope Records, Mercury Records, Capitol Recording Corporationd, Motown Records, Priority Records, Universal Music Group Nashvilled, Universal Music Taiwand, Deutsche Grammophon, Universal Music Latin Entertainmentd, Casablanca Music, LLCd, UMG Recordings, Inc.d, Universal Music Operations Ltd.d, Polar Music International AB, The Kushner-Locke Companyd, Millennium Mediad, Universal Music GmbHd, Imperial[d], Universal Music Sdn. Bhd.d, EMI Recordsd[2], Universal Music Russiad[3], Virgin Records, Eccentric Musicd, SDKT Entertainmentd, Venkow Recordsd, Universal Music Argentina S.A.d, Universal Music Malaysiad і Universal Music Indonesiad
  • universalmusic.com(англ.)
    universalmusic.fr(фр.)
    CMNS: Universal Music Group у Вікісховищі

    Universal Music Group (UMG), раніше MCA Music Entertainment Group — найбільший холдинг лейблів звукозапису в музичній індустрії. Корпоративна штаб-квартира лейблу розташована в Гілверсумі, Нідерланди, оперативна — у Санта-Моніці, Каліфорнія.[4][5] UMG входить до «Великої трійки»[6] лейблів звукозапису разом із Sony Music та Warner Music Group. 21 вересня 2021 року UMG стала публічною компанією з вартістю 46 мільярдів євро.[7][8]

    У 2019 році Fast Company назвала Universal Music Group найінноваційнішою музичною компанією та внесла UMG до 50 найінноваційніших компаній у світі, а «на тлі цифрової трансформації музичної індустрії Universal заново визначає, як має виглядати сучасний лейбл».[9][10] UMG підписала ліцензійні угоди з більш ніж 400 платформами по всьому світу.[11]

    Серед провідних артистів, записи яких видавалися цим холдингом, такі музиканти і гурти як: ABBA, Eminem, Rammstein, Sum 41, U2, Джимі Хендрікс, Лучано Паваротті, Madonna, Treibhaus, 3 Doors Down, Імельда Мей, Мірамі, Jeward, Таркан, Софі Елліс-Бекстор. Також за останні два роки до співпраці з лейблом приєдналися учасники Голосу країни: Ганзера Іван, Наталія Гордієнко та Павло Табаков.

    Vevo[ред. | ред. код]

    Universal Music Group став співрозробником Vevo — сайт, створений для музичних відео, натхненних Hulu.com, який так само дозволяє безкоштовно транслювати відео та інший музичний контент із підтримкою реклами.[12]

    24 травня 2018 року Vevo оголосила, що більше не буде продовжувати розповсюдження відео на Vevo.com, замість цього вирішила зосередитися на розвитку в мережі YouTube.[13]

    Історія[ред. | ред. код]

    Рання історія[ред. | ред. код]

    Витоки компанії сягають часу створення американського відділення Decca Records у вересні 1934 року, а її назва та логотип походять від Universal Pictures Карла Леммле. Хоча кіностудія та музичний бізнес і мають спільну історію, сьогодні перша є частиною Comcast, а друга — незалежною комерційною організацією[14]. Англійська компанія Decca Record Co. Ltd. у 1939 році відокремила американську Decca[15]. Пізніше, у 1962 році, американська Decca об'єдналася з MCA Inc[16].

    У листопаді 1990 року японський транснаціональний конгломерат Matsushita Electric погодився придбати MCA за 6,59 мільярда доларів США[17][18]. У 1995 році Seagram придбала 80 відсотків MCA у Matsushita[19][20].

    9 грудня 1996 року компанія була перейменована на Universal Studios, Inc., а її музичний підрозділ було перейменовано на Universal Music Group. MCA Records продовжував працювати як лейбл у складі Universal Music Group.

    У травні 1998 року Seagram придбала PolyGram й об’єднала з Universal Music Group на початку 1999 року[21][22].

    У травні 2004 року Universal Music Group було передано під управління окремо від Universal Studios, коли французький медіаконгломерат Vivendi продав 80% останньої компанії General Electric, яка згодом об’єднала Universal Studios з NBC, утворивши NBCUniversal. Це сталося через два місяці після відділення Warner Music Group від Time Warner. У лютому 2006 року Vivendi (який володів UMG (Universal Music Group) з 2000 року) придбав решту 20 відсотків UMG у Matsushita Electric[23].

    6 вересня 2006 року Vivendi оголосила про купівлю BMG Music Publishing за 1,63 мільярда євро. Після отримання схвалення Європейського Союзу, придбання було завершено 25 червня 2007 року[24][25].

    2007–2012: придбання UMG та купівля EMI[ред. | ред. код]

    У червні 2007 року UMG придбала Sanctuary, яка згодом стала підрозділом UMG з мерчандайзингу та управління брендом Bravado. Компанія представляє інтереси таких виконавців, як Джастін Бібер, Леді Гага та Каньє Вест, і співпрацює з роздрібними торговими марками, зокрема Barneys[en], Bloomingdale's[en] і Selfridges[26][27][28][29].

    У 2008 році Universal Music Group погодилася надати свій каталог Spotify, новому потоковому сервісу, для використання за межами США на обмеженій основі[30].

    Дуг Морріс залишив посаду генерального директора 1 січня 2011 року. Колишній голова правління та за суміснитцвом генеральний директор Universal Music International – Люсіан Грейндж – отримав посаду генерального директора компанії та вступив на посаду 9 березня 2011 року[31]. Морріс же став наступним головою Sony Music Entertainment[32].

    Після призначення Грейнджа на посаду генерального директора UMG Макс Гоул отримав посаду головного операційного директора UMGI з 1 липня 2010 року.

    З 2011 року Interscope Geffen A&M Records UMG почав підписувати контракти з учасниками American Idol. У січні 2011 року UMG оголосила, що передає 200 000 майстер-записів 1920-1940-х років до Бібліотеки Конгресу для збереження[33].

    У 2011 році EMI погодилася продати свою діяльність із записами музики Universal Music Group за 1,2 млрд фунтів стерлінгів (1,9 млрд доларів США), а свою діяльність з видавництва музики очолюваному Sony консорціуму за 2,2 млрд доларів США[34]. Серед інших компаній, які змагалися за музичний бізнес, була Warner Music Group, яка, як повідомлялося, зробила заявку на 2 млрд доларів[35]. Асоціація незалежних музичних компаній (IMPALA) виступила проти такого злиття[36].

    У березні 2012 року Європейський Союз розпочав розслідування щодо придбання та почав опітування конкурентів і споживчих груп про те, чи призведе ця угода до підвищення цін і чи заблокує конкурентів[37].

    21 вересня 2012 року Європейська комісія та Федеральна торгова комісія схвалили продаж EMI UMG в ЄС та США відповідно[38]. Однак Європейська комісія схвалила угоду лише за умови, що об’єднана компанія передасть третину своїх операцій іншим компаніям із підтвердженою репутацією в музичній індустрії. UMG відмовився від Mute Records, Parlophone, Roxy Recordings, MPS Records, Cooperative Music, Now That's What I Call Music!, Jazzland, Universal Greece, Sanctuary Records, Chrysalis Records, EMI Classics, Virgin Classics та європейських регіональних лейблів EMI, щоб відповідати цим вимогам. UMG залишив собі лише The Beatles (раніше були в Parlophone) і Роббі Вільямса (раніше був у Chrysalis). Каталог Beatles було передано новоствореній UMG Calderstone Productions, тоді як каталог Вільямса – Island Records[39][40].

    2012–2017: Інтеграція EMI та реорганізація підрозділів[ред. | ред. код]

    Universal Music Group завершила придбання EMI 28 вересня 2012 року[41]. У листопаді 2012 року Стів Барнетт був призначений головою та генеральним директором Capitol Music Group. Раніше він працював головним операційним директором Columbia Records. Згідно з умовами Європейської комісії після покупки EMI, Universal Music Group продала каталог Mute німецькій компанії BMG Rights Management 22 грудня 2012 року[42]. Через два місяці BMG придбала Sanctuary Records за 50 млн євро (58 млн доларів США)[43].

    2018–теперішній час: продовження зростання та публічна торгівля[ред. | ред. код]

    У червні 2018 року Universal Music Japan оголосила про ексклюзивну ліцензійну угоду з Disney Music Group[44]. Після цього UMG поширює релізи Disney Music Group по всьому світу.

    Представництва[ред. | ред. код]

    Зона Лос-Анджелеса[ред. | ред. код]

    Санта-Моніка[ред. | ред. код]

    Оперативний штаб UMG розташований у Санта-Моніці. Штаб-квартира Interscope-Geffen-A&M і Universal Music Enterprises (UME), відділу каталогів компанії, також розташовані в Санта-Моніці. Def Jam, Island і Republic Records мають там офіси. Голова та генеральний директор UMG Люсіан Грейндж працює в офісах компанії в Санта-Моніці. У місті також знаходиться штаб-квартира Universal Music Publishing.

    Голлівуд[ред. | ред. код]

    Штаб-квартира Capitol Music Group знаходиться в будівлі Capitol Records в Голлівуді.[45] Штаб-квартира Universal Music Latin Entertainment також знаходиться в Голлівуді.

    Вудленд Гіллс[ред. | ред. код]

    Universal Music Group керує допоміжним офісом у Вудленд Гіллс, який виконує фінансові, гонорарські та операційні функції.[46]

    Маямі[ред. | ред. код]

    Штаб-квартира Universal Music Latin Entertainment знаходиться в Маямі, штат Флорида.

    Нашвілл[ред. | ред. код]

    Штаб-квартира Universal Music Group Nashville знаходиться в Нашвіллі, штат Теннессі.

    Нью-Йорк[ред. | ред. код]

    UMG має офіси в Нью-Йорку, де розташовані штаб-квартири Island Records, Def Jam Recordings, Republic Records, Verve Label Group і Spinefarm Records.

    Мадрид[ред. | ред. код]

    Universal Music Spain базується в Мадриді, Іспанія.[47]

    Лондон[ред. | ред. код]

    Universal Music Group Global (раніше відома як Universal Music Group International (UMGI)) має офіси в Лондоні.[48]

    Берлін[ред. | ред. код]

    Universal Music GmbH, німецька дочірня компанія, має штаб-квартиру в Берліні. У 2002 році вона була перенесена з Гамбурга до району Фрідрігсгайн на річці Шпрее.

    Варшава[ред. | ред. код]

    Universal Music Polska знаходиться у Варшаві.

    Торонто[ред. | ред. код]

    Universal Music Canada базується в Торонто.[49]

    Японія[ред. | ред. код]

    Штаб-квартира Universal Music Japan знаходиться в Сібуя, Токіо.

    Інші представництва[ред. | ред. код]

    UMG працює більш ніж на 60 територіях по всьому світу, включно з Австралією, Центральною Америкою, Бразилією, Францією, Індією, Китаєм, Гонконгом, Тайванем, Африкою на південь від Сахари, Центральною та Східною Європою, Новою Зеландією, Україною, Південною Кореєю тощо.[47]

    Юридична штаб-квартира компанії знаходиться в Нідерландах. Найбільший корпоративний акціонер Universal Music Group, Tencent, має штаб-квартиру в Шеньчжені, Китай. Найбільший контрольний акціонер Tencent, Naspers, має штаб-квартиру в Кейптауні, Південна Африка.

    Реакція на вторгнення в Україну (2022)[ред. | ред. код]

    8 березня 2022 року UMG призупинила всі свої операції й закрила свої офіси в Росії після повномасштабного вторгнення в Україну[50]. В опублікованій заяві UMG було зазначено:

    Ми негайно призупиняємо всі операції в Росії та закриваємо там наші офіси.

    Ми закликаємо якомога швидше припинити насильство в Україні.

    Ми дотримуємося міжнародних санкцій і разом із нашими співробітниками та артистами працюємо з групами з низки країн (зокрема США, Великої Британії, Польщі, Словаччини, Німеччини, Чехії та Угорщини), щоб підтримати зусилля з надання гуманітарної допомоги надати термінову допомогу біженцям у регіоні.

    Фінансова інформація[ред. | ред. код]

    Акціонери[ред. | ред. код]

    У січні 2022 року пакет акцій компанії становить:

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. http://www.antiquephono.org/the-origin-many-uses-of-shellac-by-r-j-wakeman/
    2. а б https://www.musicweek.com/labels/read/virgin-emi-rebrands-as-emi-rebecca-allen-appointed-as-label-president/080102
    3. https://www.universalmusic.com/labels/global/
    4. Vivendi: UMG BV Secures Financing. finance.yahoo.com (амер.). Архів оригіналу за 26 березня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    5. Vivendi: UMG BV Secures Financing. www.businesswire.com (англ.). 26 березня 2021. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    6. Shevlin, Shan Li and Anthony (6 серпня 2019). Tencent in Talks for Stake in Record Label of Ariana Grande, Queen. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Архів оригіналу за 2 січня 2020. Процитовано 16 лютого 2022. 
    7. Universal hits massive valuation of $54bn as it lists on Amsterdam Stock Exchange. Music Business Worldwide (амер.). 21 вересня 2021. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    8. Turak, Natasha (21 вересня 2021). Universal Music Group shares soar in market debut. CNBC (англ.). Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 16 лютого 2022. 
    9. The World’s Most Innovative Companies 2019: Music Honorees. Fast Company (амер.). Архів оригіналу за 22 липня 2019. Процитовано 16 лютого 2022. 
    10. McCorvey, J. J. (19 лютого 2019). How $33 billion Universal Music Group is redefining the modern music label. Fast Company (амер.). Архів оригіналу за 1 червня 2019. Процитовано 16 лютого 2022. 
    11. Music - Vivendi. www.vivendi.com (амер.). Архів оригіналу за 23 вересня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    12. Universal to Create Hulu-like Music Video Site | Exclaim!. exclaim.ca (en-ca). Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    13. Vevo to close website and mobile apps. NME (en-GB). 24 травня 2018. Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 16 лютого 2022. 
    14. The Origin & Many Uses of Shellac by R.J. Wakeman - The Antique Phonograph Society | The Antique Phonograph Society - Welcome to the worldwide home for people who love antique phonographs, gramophones and records!. web.archive.org. 25 лютого 2021. Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    15. Inc, Nielsen Business Media (28 серпня 1954). Billboard (англ.). Nielsen Business Media, Inc. 
    16. HITS Daily Double : Rumor Mill - A BRIEF HISTORY OF MCA RECORDS. web.archive.org. 26 лютого 2021. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    17. It's a Wrap: MCA Sold : Matsushita to Pay About $6.6 Billion - Los Angeles Times. web.archive.org. 22 жовтня 2013. Архів оригіналу за 22 жовтня 2013. Процитовано 27 червня 2023. 
    18. Who Gets What From MCA Deal - New York Times. web.archive.org. 14 травня 2013. Архів оригіналу за 14 травня 2013. Процитовано 27 червня 2023. 
    19. SEAGRAM HEADS FOR HOLLYWOOD; SEAGRAM WILL BUY 80% OF BIG STUDIO FROM MATSUSHITA - The New York Times. web.archive.org. 8 березня 2021. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    20. Matsushita, Freed of MCA, Reports a Profit - The New York Times. web.archive.org. 16 червня 2018. Архів оригіналу за 16 червня 2018. Процитовано 27 червня 2023. 
    21. Seagram buys PolyGram - May 21, 1998. money.cnn.com. Процитовано 27 червня 2023. 
    22. Hundreds of Jobs Lost in Universal Mega-Merger - Rolling Stone. web.archive.org. 8 березня 2021. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    23. BSIC (3 жовтня 2021). Universal Music Group Out into the Wild: The Story Behind its IPO – BSIC | Bocconi Students Investment Club (en-GB). Процитовано 27 червня 2023. 
    24. Universal Music closes on BMG | Entertainment | Industry | Reuters. web.archive.org. 27 грудня 2008. Архів оригіналу за 27 грудня 2008. Процитовано 27 червня 2023. 
    25. BBC NEWS | Business | Universal to buy BMG publishing. web.archive.org. 11 лютого 2021. Архів оригіналу за 11 лютого 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    26. Universal buys troubled Sanctuary for £44.5m | Business | The Guardian. web.archive.org. 8 березня 2021. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    27. Maestros of the Concert Merchandise Movement - The New York Times. web.archive.org. 23 квітня 2019. Архів оригіналу за 23 квітня 2019. Процитовано 27 червня 2023. 
    28. Bloomingdale’s Teams Up With Universal Music Group and Bravado – WWD. web.archive.org. 8 травня 2019. Архів оригіналу за 8 травня 2019. Процитовано 27 червня 2023. 
    29. A Rolling Stones pop-up shop is coming to Selfridges | London Evening Standard. web.archive.org. 8 травня 2019. Архів оригіналу за 8 травня 2019. Процитовано 27 червня 2023. 
    30. How Spotify Built a $20 Billion Business by Changing How People Listen to Music | Product Habits. web.archive.org. 8 березня 2021. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    31. Vivendi Appoints Lucian Grainge Chairman & CEO of Universal Music Group | Billboard.biz. web.archive.org. 27 листопада 2012. Архів оригіналу за 27 листопада 2012. Процитовано 27 червня 2023. 
    32. Sony Music Hires Doug Morris of Universal as New CEO - WSJ.com. web.archive.org. 29 червня 2011. Архів оригіналу за 29 червня 2011. Процитовано 27 червня 2023. 
    33. Universal Music Group's vintage recordings head to Library of Congress. web.archive.org. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    34. Radio-Info.com: Radio's Online Community. web.archive.org. 31 жовтня 2011. Архів оригіналу за 31 жовтня 2011. Процитовано 27 червня 2023. 
    35. News : Warner Music Group Wants Part Of EMI | Radio-Info.com. web.archive.org. 6 липня 2012. Архів оригіналу за 6 липня 2012. Процитовано 27 червня 2023. 
    36. Impalamusic.org. 
    37. Regulators probe Universal's EMI bid | Business | The Guardian. web.archive.org. 25 березня 2012. Архів оригіналу за 25 березня 2012. Процитовано 27 червня 2023. 
    38. Mergers of Majors: Applying the Failing Firm Doctrine in the Recorded Music Industry by Joshua Wueller :: SSRN. web.archive.org. 14 травня 2021. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 27 червня 2023. 
    39. Universal's £1.2bn EMI takeover approved – with conditions | Media | guardian.co.uk. web.archive.org. 28 травня 2013. Архів оригіналу за 28 травня 2013. Процитовано 27 червня 2023. 
    40. Universal's Capitol takes shape: Barnett in, Beatles on roster | Music Week. web.archive.org. 8 лютого 2013. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 27 червня 2023. 
    41. Universal Closes on EMI Deal, Becoming, by Far, Biggest of Remaining Big Three - The New York Times. web.archive.org. 7 липня 2017. Архів оригіналу за 7 липня 2017. Процитовано 27 червня 2023. 
    42. BMG buys Mute catalogue from Universal | Music Week. web.archive.org. 31 грудня 2012. Архів оригіналу за 31 грудня 2012. Процитовано 27 червня 2023. 
    43. Analysis: BMG Poised to Become a Top Indie Catalog Following Sanctuary Acquisition | Billboard. web.archive.org. 25 лютого 2013. Архів оригіналу за 25 лютого 2013. Процитовано 27 червня 2023. 
    44. ウォルト・ディズニー・レコーズの日本国内における独占ライセンス契約を締結|ユニバーサル ミュージック合同会社のプレスリリース. web.archive.org. 16 липня 2019. Архів оригіналу за 16 липня 2019. Процитовано 27 червня 2023. 
    45. Twitter; Instagram; Email; Facebook (26 листопада 2012). Steve Barnett to lead Capitol Music Group. Los Angeles Times (амер.). Архів оригіналу за 11 липня 2021. Процитовано 16 лютого 2022. 
    46. Levine, Robert; Levine, Robert (20 липня 2018). Cindy Oliver Q&A: Getting to Know the EVP in Charge of Doling Out the Dough to Universal Music Artists. Billboard (амер.). Архів оригіналу за 16 лютого 2022. Процитовано 16 лютого 2022. 
    47. а б Global. UMG (амер.). Архів оригіналу за 30 травня 2019. Процитовано 16 лютого 2022. 
    48. Staff, Billboard; Staff, Billboard (6 жовтня 2015). Universal Music Moving UK Headquarters from Kensington to King’s Cross. Billboard (амер.). Архів оригіналу за 17 лютого 2022. Процитовано 16 лютого 2022. 
    49. Bliss, Karen; Bliss, Karen (19 квітня 2017). Universal Music Canada Relocating to ‘Rock Star Building’ in Downtown Toronto. Billboard (амер.). Архів оригіналу за 16 лютого 2022. Процитовано 16 лютого 2022. 
    50. Universal Music Group suspends all operations in Russia. Music Business Worldwide (амер.). 8 березня 2022. Процитовано 27 червня 2023. 

    Посилання[ред. | ред. код]