Користувач:HDstars.bot

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

HDstars.bot є ботом, який дизайновано для залиття сторінок про зорі на основі даних астрономічних каталогів.

Відповідальний за роботу бота: Вітер[1]


Технічні подробиці[ред. | ред. код]

Для заливки статей з готового файла бот використовує код pagefromfile.py з бібліотеки pywikipedia. Файл з готовою інформацією створюється в автоматичному режимі кодом, написаному на мові Fortran, на основі комплексного аналізу даних кількох спеціалізованих астрономічних каталогів та одного загального каталогу Гіппаркос. Наповнення кожної статті включає доступні табличні дані, а також текст зі спрощеним описом певних особливостей кожної зорі. З огляду на це основна увага при створенні тексту приділяється лише одному спеціалізованому каталогу, в той час як дані з інших каталогів дають суттєві доповненні до таблиць та до опису особливостей зорі, таких як її подвійність, фотометрична змінність, наявність магнітного поля, Vsin(i), тощо.

Кілька прикладів створених статей: HD3787, HD3883, HD3980, HD4058, HD4150, HD4161

План роботи[ред. | ред. код]

Результат: По цій темі ботом було створено 18843 сторінок. З них біля 8000 сторінок основні статті про хімічно пекулярні зорі, решта перенаправлення з назв вказаних зір за різними астрономічними каталогами. Сторінки генерувалися в автоматичному режимі з використанням даних лише вищезазначених каталогів й їх вміст може бути розширений за рахунок даних астрономічної бази SIMBAD та з вказанням назви сузір'я, в якому розташована кожна зоря.
  • 2. Розглядається можливість заливки зір з відомими екзопланетами. Приймаються пропозиції щодо критеріїв значимості таких зір та екзопланет загалом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прохання вносити пропозиції й інформацію про помилки в роботі цього бота в розділ Обговорення
  2. Renson P., Manfroid J., General catalogue of Ap, HgMn and Am stars, 2009, A&A...498..961