V PAY

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
V PAY
Дата створення / заснування 2005
Логотип
Власник Віза
CMNS: V PAY у Вікісховищі

V PAY — дебетова картка, що випускається Visa Europe. Являє собою повноцінну chip and PIN картку, яка може випускатися як кобрендова з різними національними схемами дебетових карток, такими як німецька Girocard[1][2] або італійська Pagobancomat[en].[3]

V PAY розроблена як картка, яка відповідає вимогам єдиної зони платежів в євро, що дає можливість користуватися нею всюди в Європі[2] та конкурувати зі схожим картковим продуктом Maestro від MasterCard. V PAY почали приймати в торгових точках у Франції та Греції з 2005[4], з 2006 — у Німеччині та Італії та відтоді набула широкого поширення в інших європейських країнах — станом на 2010 випущено 14 млн. карток V PAY.

Поширення[ред. | ред. код]

У порівнянні зі своїм основним конкурентом — Maestro — картки V PAY не можуть бути використані в середовищі, що не підтримує чип і PIN, а їхня авторизація не може підтверджуватися підписом.[2] Крім того, на відміну від Maestro, які видаються і приймаються у всьому світі, V PAY розроблена як специфічний європейський продукт, тобто не випускається і не приймається, окрім як в європейських країнах та Ізраїлі.[2] Цим суворо обмежується корисність картки при виїзді за межі Європи та неможливо буде скористатися нею при поїздці, наприклад, в США. Однак, для цього є глобальні платіжні системи.

Також V PAY не приймаються в Україні.[5]

Місця обслуговування карток V PAY мають логотип з символами V-PAY. Аналогічні платіжні картки німецьких банків (так звані кобрендові картки) для позначення використовують логотип Girocard, і, відповідно, працюють у всіх торгових точках Німеччині з логотипами Girocard (присутність зарубіжного логотипу карток V-PAY не обов'язкова, так як у банка-еквайрера зазвичай є відповідна угода про роботу з картками V-PAY).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Технічні вимоги картки [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (нім.) (Перевірено 29 лютого 2016)
  2. а б в г V Pay. Банки-емітенти. Використання [Архівовано 22 лютого 2016 у Wayback Machine.] (нім.) (Перевірено 29 лютого 2016)
  3. Опис карток V PAY [Архівовано 18 лютого 2013 у Archive.is] на сайті банківської групи Carige (італ.) (Перевірено 29 лютого 2016)
  4. Прес-реліз Франція та Греція — перші країни, в яких приймають V PAY (англ.) (Перевірено 29 лютого 2016)
  5. V-Pay-Karten funktionieren nicht [Архівовано 22 квітня 2014 у Wayback Machine.] Стаття від 08.06.2012 (нім.) (Перевірено 2 березня 2013)

Посилання[ред. | ред. код]