Vjesnik

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vjesnik
Логотип газети
Логотип газети

Редакційний хмарочос газети
Країна  Хорватія[1]
Тип щоденна газета
Мова хорватська
Політична належність проурядова
Видавець Narodne novine d.d.
Формат Berliner

Засновано 1940
Головний редактор Дарко Джуретек (Darko Đuretek)
Головний офіс Славонський проспект (Slavonska avenija), 4,
Загреб, Хорватія
Наклад 9 660 (2005)[2]
ISSN 0350-3305

vjesnik.hr
Мапа

Vjesnik (В'єснік, «Вісник») — хорватська щоденна ранкова газета, у 194090 роках — офіційний друкований орган Комуністичної партії Хорватії, з 1990 року — під контролем Хорватської демократичної співдружності.

З історії газети[ред. | ред. код]

Перше число газети «Політичний вісник» (хорв. Politički vjesnik) вийшов у Загребі 24 червня 1940 року. Під час його підготовки була допущена орфографічна помилка у назві: «vijesnik» замість «vjesnik». У другому номері помилка була виправлена. На початку 1941 року періодичне видання перейменували у «Вісник трудового народу» (хорв. Vjesnik radnog naroda).

З літа 1941 року, після окупації нацистською Німеччиною Хорватії, і створення на її території маріонеткової держави, тепер уже «Вісник Хорватського єдиного народно-визвольного фронту» (хорв. Vjesnik Hrvatske jedinstvene nacionalno-oslobodilačke fronte) став головним джерелом інформації про дії партизанів. Випуск за серпень 1941 року починався заголовком «Смерть фашизму — свободу народу!» (хорв. Smrt fašizmu - sloboda narodu!), який згодом став офіційним гаслом усього партизанського руху, також часто використовувався у повоєнній Югославії.

Восени 1941 року редакцію газети влаштували у звільненому Кордуні, в 1942-му переїхала під Дрежницю, а з 1943 року — в Капелу. Відтоді «Вісник» починає виходити щотижня. У січні 1945 року редакція ще раз переїздить — цього разу до Спліта.

11 травня 1945 року в Загребі вийшов номер тепер уже щоденного «Вісника». Під такою назвою газета видається і тепер. Тоді ж, у травні 1945-го, вперше виникла необхідність призначити головного редактора періодичного видання. Ним став Шериф Шехович.

Редакційний комплекс газети у Загребі

У шістдесяті роки редакція «Вісника» стала випускати дайджест за тиждень «Вісник у середу» (хорв. Vjesnik u srijedu). Тоді ж почав видаватися журнал для чоловіків «Старт» (хорв. Start), взірцем для якого послужив «Playboy». В сімдесяті роки тираж «Вісника» сягав до 100 000 примірників[3].

На початку дев'яностих, після проголошення Хорватією незалежності від СФРЮ, «Вісник» перейшов під контроль нової правлячої партії — Хорватської демократичної співдружності. У намаганнях дистанціюватися від комуністичного минулого газети, до її назви 1992 року було додано слово «Новий» (хорв. Novi). Назва, проте, не стала популярною в постійних читачів, і тому того року «Новий Вісник» був знову перейменований у просто «Вісник».

В останнє десятиліття (2000-ні) спостерігалось різке скорочення тиражу газети: зі 100 000 у семидесятих він упав до 21 348 у 1997 році та до 9 600 у 2005 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерело та посилання[ред. | ред. код]