Wallabia bicolor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Wallabia bicolor

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хребетні (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Кускусоподібні (Diprotodontia)
Підряд: Кенгуровиді (Macropodiformes)
Родина: Кенгурові (Macropodidae)
Рід: Валабі (Wallabia)
Trouessart, 1905
Вид: W. bicolor
Wallabia bicolor
(Desmarest, 1804)
Поширення сучасного виду
Поширення сучасного виду
Посилання
Вікісховище: Wallabia bicolor
Віківиди: Wallabia bicolor
EOL: 310755
ITIS: 552759
МСОП: 40575
NCBI: 9330
Fossilworks: 234860

Вала́бі двоко́лірний[1] (Wallabia bicolor) — малий сумчастий родини кенгурових, єдиний сучасний вид роду валабі (ще відомо про двох вимерлих).

Систематика[ред. | ред. код]

Валабі двоколірний — один з трьох видів роду валабі. Деякі з видів "кенгуроподібних" ссавців, що зараз належать до роду кенгуру (Macropus), раніше включали до складу роду валабі (Wallabia), але каріотип, репродуктивна фізіологія, поведінка й зубна морфологія показали, що W. bicolor повинен знаходитись в окремому від Macropus роді (Calaby, 1966).

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкає на сході Австралії від Кейп-Йорку, Квінсленд на півночі країни до Вікторії і південного сходу Південної Австралії. Є популяції цього виду на островах Фрейзер, Брібі, Мортон, Північний та Південний Стредброук (Квінсленд). Діапазон проживання за висотою: 0-1800 м над рівнем моря. Всупереч англійській загальній назві, (англ. Swamp Wallaby) W. bicolor живе як у болотистих місцевостях так і в сухих, головне для нього — густа рослинність. Цей, як правило, поодинокий вид, пов'язаний з густою рослинністю різних видів лісу, рідколісся, пустищ, і чагарникових середовищ проживання. Може бути знайдений на пасовищах, плантаціях екзотичних дерев і сільськогосподарських культур.

Опис[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 665–847 мм, довжина хвоста: 640–862 мм, вага самців: 12.3–20.5, вага самиць: 10.3–15.4 кг.

Зовнішність. Хутро довге, товсте, грубе. На півночі спина й голова червонувато-коричневі, шия оранжева, на півдні забарвлення загалом коричнювато чи сірувато чорне з сіруватими боками й іноді коричнювато-червоними нижніми частинами тіла. Така географічна варіація в кольорі дала назву виду, лат. bicolor. Від верхньої губи до вуха може простягатись світла смуга. Самиці мають чотири молочні залози й добре розвинуту сумку, що відкривається наперед.

Генетика. Диплоїдний набір хромосом у самців: 2n=11, у самиць: 2n=10.

Поведінка[ред. | ред. код]

Нічний, стрибає важко, тіло при стрибках нахилене й голова знаходиться низько. Живе поодинці але непов'язані особини можуть збиратися разом притягнуті джерелом їжі. Вживає різноманітний рослинний матеріал. Домашній діапазон близько 16 гектарів для обох статей, але здається свою територію вони ніяк не захищають.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Сезон парування розподілений протягом усього року. Зазвичай народжується єдине маля після періоду вагітності від 33 до 38 днів. Були зафіксовані випадки народження двох малят. Життя у сумці триває від восьми до дев'яти місяців. Максимальна тривалість життя у природі може бути 15 років. Одна особина в неволі досягла віку 12 років і 5 місяців.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]