Wave-Gotik-Treffen

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Типові відвідувачі (2002)

Wave-Gotik-Treffen, WGT (нім. das Treffen, означає «зустріч») — світовий найбільший щорічний фестиваль готичної музики і мистецтва, що проводиться на П'ятидесятницю (нім. Pfingsten) спільно з так званими «альтернативним» і «чорним» рухами (нім. Alternative- und Schwarze Szene) в Лейпцизі, триває більше 4 днів. Подібний і другий за чисельністю фестиваль M'era Luna проходить кожного серпня в Гільдесгаймі.

Історія[ред. | ред. код]

Перша спроба провести Wave-Gotik-Treffen була зроблена в 1987 році в Потсдамі. Але оскільки офіційно проведення фестивалю не дозволили, він проходив нелегально, і відвідало його лише кілька сотень людей. У 1992 році, після возз'єднання Німеччини, Wave-Gotik-Treffen провели в Лейпцизі, в клубі «Eiskeller». З того часу кількість відвідувачів заходу збільшувалася, його почали схвалювати відомі музичні гурти. Найбільша кількість глядачів була зафіксована в 2000 році — 27 000 чоловік. Багато з тих хто колись побував на фестивалі, продовжують відвідувати його надалі.

До початку XXI століття Wave-Gotik-Treffen став одним з найбільших музичних фестивалів у світі. Тут щорічно виступають близько 200 виконавців у жанрах дарквейв, синті-поп, акустичний фолк, неофолк, середньовічний рок, готичний рок, дет-рок, електро/EBM/індастріал. На фестивалі проходять різні ярмарки, прем'єри фільмів і аудіопродукції, виставки музеїв і галерей, рольові ігри, церковні концерти, інсценовані середньовічні ярмарки.

Дати проведення фестивалю змінюються кожного року, оскільки залежать від католицького і лютеранського свята Pfingsten (що відповідає православному святу П'ятидесятниці), який святкують через 7 тижнів після Великодня (нім. Ostern). Неофіційно фестиваль відкривається вже вночі у четвер, в той час як офіційні запуски Wave-Gotik-Treffen починаються в п'ятницю й тривають до ранку вівторка (понеділок — офіційний святковий день). На час фестивалю відвідувачі зупиняються в готелях Лейпцига або, найчастіше, в наметовому містечку на території комплексу Агра (нім. Agra Halle).

Учасники[ред. | ред. код]

Список деяких музичних виконавців:

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]