World of Tanks

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з World of Tanks: Xbox 360 Edition)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
World of Tanks
Розробник Велика Британія Білорусь Wargaming.net
Видавець Велика Британія Білорусь Wargaming.net
Росія Новий Диск[1]
КНР KongZhong Corp.[2]
Дистриб'ютор Microsoft Store, Steam[3], Google Play і App Store
Жанр(и) MMO-екшн, аркадний танковий симулятор
Платформа  Microsoft Windows
 Linux
 macOS
 Xbox 360
 Xbox One
 iOS
 Android
Дата випуску
12 серпня 2012
  • Білорусь 12 серпня 2012
    США 12 квітня 2011
    КНР 15 березня 2011
    Європейський Союз 12 квітня 2011
    Сінгапур 8 березня 2012
    Південна Корея 27 грудня 2012
    12 лютого 2014 (Xbox 360)
    28 липня 2015 (Xbox One)
    19 січня 2016 (PlayStation 4)
Режим гри Мультиплеєр
Мова англійська[3], французька[3], італійська[3], німецька[3], чеська[3], нідерландська[3], фінська[3], угорська[3], японська[3], корейська[3], польська[3], бразильський варіант португальської мови[3], румунська[3], російська[3], латиноамериканська іспанськаd[3], шведська[3], турецька[3], українська[3], традиційна китайська[d][3], спрощена китайська[d][3] і казахська
Українська наявна (EU регіон)
Технічні деталі
Рушій BigWorld[4]
Носій Цифрова дистрибуція, DVD
World of Ward
Офіційний сайт
CMNS: World of Tanks у Вікісховищі

World of Tanks (скорочено WoT; укр. Світ танків) — відеогра, клієнтська масова багатокористувальницька онлайн-гра в реальному часі в жанрі аркадного танкового симулятора в історичному сеттінгу Другої світової війни, розроблена білоруською студією Wargaming.net. Розробниками гра позиціонується як MMO-екшн з елементами рольової гри, шутера і стратегії.[5] Концепція World of Tanks базується на командних танкових боях в режимі PvP. Онлайн-реліз World of Tanks на територіях Європи та Північної Америки відбувся 12 квітня 2011 року.[6]

Гра базується на схемі Free-2-Play; самі розробники декларують тільки безкоштовне завантаження клієнта і безкоштовний вхід в гру,[5] проте в червні 2013 року оголошено, що стратегією для всіх діючих та майбутніх ігор є «free-to-win» — повна відсутність будь-яких переваг в бою для гравців, що вкладають гроші в гру[7], але до цього часу ця стратегія досі не реалізована.

21 березня 2018 року вийшла версія гри 1.0 на новому рушії Core, що розроблений спеціально для цієї гри. Новий рушій дозволив суттєво покращити ігровий процес завдяки переробленим картам в HD якості, новим спецефектам, оновленому музичному супроводі гри та іншими дрібними вдосконаленнями.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Загальна механіка[ред. | ред. код]

Знімок екрану на мапі «Хайвей»: радянський танк VI рівня КВ-2 влучає в японський танк VI рівня O-І.

У «World of Tanks» гравці одразу ж включаються в гру, без попередніх ігор в одиночному режимі, що дозволяє порівнювати гру з Battlefield Heroes. Спочатку гравець отримує в своє розпорядження по одному танку першого рівня кожної нації (СРСР (МС-1), Німеччини (Leichttraktor), Китаю (Renault NC-31), Японії (Renault Otsu), США (T1 Cunningham), Франції (Renault FT), Чехословаччини (Kolohousenka) та Швеції (Strv fm/21)  — легкі танки, Великої Британії — середній танк Medium Mark I) із прокачаними на 100 % екіпажами. Беручи участь в боях, гравець заробляє «кредити», тренує екіпаж і накопичує очки досвіду для отримання доступу до нових технічних вузлів і бойових машин. Кожна модель бронетехніки має ряд вузлів, — гармату, башню, ходову частину, двигун і радіостанцію — які можна замінити на досконаліші зразки. Оновлення техніки проводиться в «ангарі» в проміжках між боями. «Кредити» витрачаються на ремонт пошкодженого танка, придбання боєприпасів, витратних матеріалів та додаткового обладнання; на них також купуються вдосконалені вузли і нові бойові машини. Непотрібне устаткування, боєприпаси і танки можна «здати», виручивши половину від їх первинної вартості.

Початок гри[ред. | ред. код]

Ігровий процес у «World of Tanks» базується на битві двох випадково підібраних команд по 15 гравців — при цьому в одній команді можуть поєднуватися танки різних націй і років випуску, реальні танки і експериментальні моделі. Умови перемоги в битві — повне знищення команди супротивника або захоплення його бази, для чого один або кілька танків повинні знаходитися у зазначеній зоні деякий час, не отримуючи при цьому пошкоджень. З оновленням клієнту гри до версії 7.4 були введені режими «Штурм» (одна з команд повинна, відбивши атаку супротивника, утримати задану точку) і «Зустрічний бій» (команди намагаються захопити єдиний на карті контрольний пункт).[8]

Спілкування між гравцями під час боїв і координація дій здійснюються через текстовий чат або голосом (між гравцями у складі взводу, роти, або в тренувальних кімнатах).[9] Гравець, чий танк знищений, вибуває з бою, але може спостерігати за битвою в режимі «вільної камери», або залишити поле бою і повернутися в ангар, звідки негайно почати нову іншу битву на іншому танку, або дочекатися повернення пошкодженого танка з попереднього бою. Також у грі присутня рейтингова система, яка показує статистику перемог і поразок та фіксує досягнення окремого гравця.

У грі реалізований «туман війни»: місцезнаходження бронетехніки противника невідоме, ворожий танк стає видимим для гравця лише в тому випадку, якщо командир його танка здатний «розгледіти» ворожу машину; при цьому виявлений танк стає «видимий» й іншим гравцям команди, якщо вони знаходяться в радіусі дії рації. Ймовірність виявлення супротивника залежить від дальності «огляду» з танка, досвідченості екіпажу, використання противником маскування, а також цілого ряду інших факторів, і розраховується динамічно; зважаючи на складність та ресурсоємність розрахунок видимості може відбуватися з затримкою. [10]

Розробники не виключають можливості появи в грі засобів підтримки танків, таких як: авіація, артилерія і навіть піхота.[11]

Види камери у грі

Існує декілька основних режимів камери:

  • Вид від третьої особи, коли гравець спостерігає за танком з боку.
  • Вигляд через приціл, який наближає об'єкти для точніших пострілів.
  • Режим камери — гаубичний (при використанні САУ з навісним вогнем). При включенні цього режиму можна спостерігати всю карту зверху, наближаючи або віддаляючи камеру для прицілювання.

Режими гри[ред. | ред. код]

На даний момент у грі представлено 5 типів боїв: випадкові, тренувальні, командні, ротні та кланові бої. Бої проводяться в одному з трьох режимів: стандартний бій, штурм та зустрічний бій. Стандартний бій є основним, в той час як штурм та зустрічний бій — додаткові. Вони доступні не для всіх карт і типів боїв, окрім того, їх можна відключити в налаштуваннях гри.

  • Взводи — можливість для гравців гарантовано попасти в один бій за одну команду. Можна зібрати взвод з двох чи трьох гравців. В грі реалізовано вбудований голосовий зв'язок для членів одного взводу, роти чи команди (в режимі «Командний бій»). Завдяки злагодженим діям учасників, взвод здатен суттєво вплинути на результат бою. У випадку неможливості одного з учасників взводу вступити в бій, командир взводу може вирішити воювати без нього.
  • Випадкові бої — Склади двох протиборчих команд підбираються випадковим чином за допомогою спеціального програмного механізму — балансувальника. Для випадкових боїв доступні всі три режими: стандартний бій, штурм та зустрічний бій.
  1. Стандартний бій — перший ігровий режим в World of Tanks. До версії 7.4, коли в гру були додані два нових режими «Штурм» та «Зустрічний бій», «Стандартний бій» був єдиним ігровим режимом у випадкових боях. Суть гри полягає у наступному: балансувальник збирає дві команди по 15 гравців на випадковій карті. У кожної команди є база, яка зазвичай розташована в добре захищеному місці. Ціль гри полягає у захопленні ворожої бази чи знищенні всієї техніки супротивника. При одночасному (чи майже одночасному) захопленні двох баз, знищенні двох команд чи вичерпанні часу бою, який рівний 15 хвилинам, оголошується нічия. Якщо захоплення бази та знищення всієї команди супротивника відбулось одночасно, зараховується саме знищення. Стандартний режим реалізований на всіх картах, в той час як «Штурм» та «Зустрічний бій» представлені лише на деяких.
  2. Штурм — в цьому режимі одна команда захищає базу, інша ж намагається її захопити. Команда, що захищає базу має явні переваги: зазвичай більш вигідна позиція на височині; «Перемога», якщо закінчився час бою, та хоча б один гравець з команди, що обороняється вижив (за умови, що не захоплена база); 10 хвилин бою. У атакуючої команди, як правило, є лише перевага раптовості та вибору місця нанесення основного удару. Крім того, їм не треба обороняти власну базу, так як у них її немає.
  3. Зустрічний бій — ціль режиму схожа з звичайним випадковим боєм: знищення усієї техніки супротивника або ж захоплення бази. Однак є невелика відмінність, на карті присутня лише одна база на дві команди. Команди з'являються на протилежних краях карти, і на однаковий відстані від точок респавну знаходиться одна нейтральна база.
    Швидкість захоплення в порівнянні з стандартним боєм зменшена. При знаходженні в зоні захоплення техніки двох команд одночасно (кількість та чисельна перевага ролі не грають) захоплення зупиняється, заповнена частина смуги захоплення при цьому мигає. Час бою стандартний: 15 хвилин.
  • Спеціальні бої (Глобальна карта) — це особливий режим в грі World of Tanks. Він являє собою глобальну стратегічну боротьбу між ігровими кланами за території.
  • Тренувальний бій — вибирається в ангарі, в закладках під кнопкою «В бій!». Багато параметрів в цьому режимі піддаються редагуванню: вибір режиму, карти, складу команд, тривалості бою, приватність кімнати, опису. Обмеження за кількістю гравців стандартне: 15 на 15 гравців, плюс додаткові місця в «резерві».
    Ніякого досвіду чи кредитів за тренувальні бої не видається, також прийдеться заплатити за витрачені снаряди та спорядження. Ремонт після тренувального бою безкоштовний. Також, результати тренувального бою в статистику гравця не записуються.

Клани та Світова війна[ред. | ред. код]

Глобальна карта

Патч 6.2.8 ввів у гру клани і міжкланові бої за території на глобальній карті, які в грі називають «Світова війна».

Клани являють собою постійні воєнні з'єднання гравців, призначені для спільного виконання бойових задач, геополітичної гри та просто для розваг. Тільки клани можуть володіти провінціями на карті Світової війни та отримувати з них регулярний дохід, вести дипломатичні переговори та утворювати союзи, брати участь у кланових турнірах.

Гравець, який входить до клану, отримує приписку (теґ) клану в кінці нікнейму і доступ до окремого внутрішньоігрового каналу текстового спілкування між членами клану. Для режиму «Світова війна» створено глобальну карту, поділену на невеликі зони впливу, за контроль над якими й відбуваються битви між кланами. Чим більше територій перебуватиме під контролем клану, тим більше ігрових переваг він отримує. За володінням територією в казну клану надходить внутрішньоігрова валюта — «золото», яка зазвичай купується за реальні гроші. Кількість «золота», отримуваного з території, зростає з її віддаленням від зони десантування і доходить до 4560 одиниць на добу, тоді як у зоні десанту на добу лише 240 одиниць. «Золотом» розпоряджається командир, заступник командира і скарбник клану. Новий клан, який бажає вступити в бої за територію, має подати заявку на десантування в одній з багатьох доступних для цього зон, після чого йому потрібно пройти турнір на вибування від 1/32 до фіналу, в якому клан, який напав на цю територію, має битися з її теперішніми господарями. [12]

Укріпрайони
Укріпрайон

«Укріпрайони» — ігровий режим для кланових гравців. Він доступний в клієнті гри і ніяк не пов'язаний з боями та компаніями на Глобальній карті. Укріпрайон — це власність клану, яка складається з командного центру, напрямків, що ведуть до нього, і додаткових будівель. Укріпрайон може бути створений командиром клану безкоштовно, за бажанням.

Для розвитку Укріпрайону та отримання бонусів (резервів) потрібний промресурс, який заробляється в боях трьох типів:

  • Вилазки.
  • Напад на ворожі Укріпрайони.
  • Захист власного Укріпрайону.

Мапи[ред. | ред. код]

Мапи у грі квадратні, розмір стандартної карти — кілометр на кілометр. Деякі мапи, наприклад «Енськ», мають менший розмір. Розробники також планують ввести і більші мапи розмірами 2×2 кілометри. [13] На мапах присутні об'єкти які можна зруйнувати. У оновленнях до гри планується введення різних погодних умов (дощ, туман щодо), які будуть впливати на характер і перебіг бою. [14] На WG Fest 17 грудня було анонсовано вихід HD-карт 2017 року.[15]

Бронетехніка у грі[ред. | ред. код]

Німецький танк I рівня Leichttraktor, мапа «Малинівка» (версія гри 2013 року).

У грі представлено понад 380[16] видів танків і самохідних гармат, що експлуатувалися або розроблялися в СРСР, Третьому рейху, США, Франції, Японії, Чехословаччині, Великій Британії, Китаї , Швеції,Італії та Польщі в майбутньому планується також представити техніку інших країн.

Загалом гра охоплює історію танкобудування з 30-х по 70-ті роки XX століття. Слід зазначити, що в грі присутні танки, які реально брали участь у бойових діях, так і експериментальні моделі, що існували лише на кресленнях або в прототипах (приміром надважкий танк «Маус»,[17] який був випущений всього в 2-х екземплярах); крім того, допускаються неавтентичні модифікації бойової техніки — гармати, башти, двигуни тощо; що в реальності ніколи на даний танк не встановлювалися.[18]

Представлена в грі бронетехніка умовно ділиться на п'ять класів та на 10 рівнів (від I до X). Рівні є такими собі «ваговими категоріями» для танків — танки одного рівня мають приблизно ознакові ТТХ і в змозі протистояти танкам того ж рівня, а ігровий балансувальник намагається формувати команди для боїв таким чином, щоб в одному бою опинились танки одного рівня. Рівні приблизно відповідають певному часовому періоду, в який танк був актуальний, наприклад рівень I це танки які розроблялись одразу після закінчення Першої світової війни, рівень V це танки періоду початку, а рівня VII періоду кінця Другої світової війни, на рівні X представлені танки кінця 1950-их та початку 1960-их.

В грі присутній такий поділ на класи танків:

Танки кожного класу мають свої характерні технічні характеристики, своє призначення, і відповідно, свою власну тактику бою. Важкі танки повільні і неповороткі, але гарно броньовані, вони йдуть напролом підставляючи під удар свою міцну лобову броню. Легкі танки швидкі та маневрені, але зі слабкою бронею, вони наближаються до супротивника, передають його місцезнаходження союзникам і здійснюють серію швидких пострілів, після чого втікають поки не отримали відповідь. Протитанкові та гаубичні САУ стоять замасковані на відстані від основних сил супротивника і стріляють по ньому здалека, протитанкові САУ прямим наведенням, а гаубичні САУ навісною траєкторією, яка дозволяє попадати навіть в тих супротивників, які ховаються за вигинами рельєфу, кам'яними брилами чи будівлями. В протитанкових САУ зазвичай немає башти, а гармата закріплена прямо в корпусі, тому їм щоб повернути гармату потрібно повертати весь корпус.

На основі зібраної ігрової статистики розробники час від часу змінюють тактико-технічні характеристики окремих бойових машин[37][38] для підтримки ігрового балансу.

Історична достовірність
Знімок екрану мапа «Монастир», німецький танк X рівня Maus

Велике значення у «World of Tanks» приділяється історичної достовірності бойових машин. Це стосується їх зовнішнього вигляду, близького до реального вигляду, розташування внутрішніх і зовнішніх агрегатів, екіпажу. [39] При створенні моделей танків розробники консультувалися з військовими істориками та експертами в галузі танкобудування, у тому числі з автором відомого броне-сайту Василем Чобітком. [40]

У грі реалізована складна модель пошкоджень, яка враховує тип і товщину броні, швидкість снаряда і кут його зустрічі з бронею, тип боєприпасу і ряд інших чинників. Стан танка не вичерпується єдиним параметром «здоров'я»: в конструкцію кожної машини закладені об'єкти, які відповідають реальним прототипам: двигуна, ходової частини, гармати, боєукладки, бензобаку та іншим найважливішим у функціональному плані вузлам, а також членам екіпажу; при цьому кожен такий об'єкт може бути пошкоджений індивідуально, що відповідним чином позначиться на поведінці танка: пошкодження двигуна може знерухомити танк, пробитий бак може викликати пожежу, а контужений командир не зможе ефективно виявляти замасковані ворожі танки.

Оновлення 8.0 додало в гру реалістичну фізику: тепер техніка гравців може виїздити на схили височин, спускатися або навіть падати з них, отримуючи в деяких випадках пошкодження, тонути у водоймах тощо. Крім того, при поворотах на високій швидкості з'являються «заноси».

Проте, незважаючи на детальне опрацювання зовнішнього вигляду танків, наближену до реальності модель пошкоджень, розрахунки балістики і пошкодження броні, розробники знехтували достовірністю поведінки бронетехніки в бою заради ґеймплею, а саме: спрощене управління, збільшено швидкість руху танків та перезарядження гармат, вигляд камери адаптований під гравця. [13][37] Самі розробники також не заперечують аркадних елементів гри:

Wargaming.net: Ми воліємо називати нашу гру MMO-екшеном. Хоча риси симулятора і аркади в грі присутні. Стовідсотковим танковим симулятором World of Tanks назвати не можна, тому що ставка робиться не на абсолютну достовірність в управлінні танками, а на динаміку боїв. Ми не ставили перед собою мети створити складний симулятор, оскільки це могло б зашкодити інтенсивному і захоплюючому ґеймплею. Тому World of Tanks - це скоріше мережевий екшен з елементами симулятора, аркади і навіть стратегічної гри.[41]

— Wargaming.net, Сайт «Gameplanet.by», 12 січня 2010 року.

Економіка[ред. | ред. код]

Німецький важкий танк Löwe в ангарі.

В World of Tanks є три основних ресурси: Кредити, Досвід та Ігрове золото. Перші два заробляються в боях, в той час як основним (але не єдиним) способом отримання золота є купівля даного ресурсу за реальні гроші.[42]

Кредити

Кредити — ігровий ресурс, який заробляється в боях. Використовується для купівлі техніки, обладнання, спорядження, поповнення боєкомплекту, навчання екіпажу та інше.[43] «Золото» може бути придбане за реальні гроші. [44]

Досвід

Досвід — ігровий ресурс, зароблений в боях. Ділиться на:

  • Досвід на певному танку — використовується для вивчення нових модулів для даного танку та нових зразків техніки.
  • Досвід певного члена екіпажу — використовується для вдосконалення володіння технікою (основна спеціальність) та додаткові вміння та навички.
  • Вільний досвід — може бути використаний для вивчення будь-яких модулів та видів техніки.
Ігрове золото

Золото поряд з кредитами та досвідом є одним з основних ресурсів в World of Tanks. Важливо знати, що золото і все, що ним зв'язано, дає особливу перевагу в бою, та значно підвищує комфорт від гри. З золотом зв'язаний ще один важливий аспект: розвиватись в грі, воюючи та досліджуючи нову техніку без застосування золота (а відповідно, і реальних фінансових засобів) — можна, хоча це вимагає додаткового часу та зусиль, але досягнути висот просто вклавши в гру певну суму грошей — можливо. Для цього лише треба купити преміумний танк якого хочете рівня та закупити кумулятивні снаряди, які дають значну перевагу у бою ! Для розвитку в грі потрібен досвід, а цей ресурс неможливо придбати за гроші, але можна перевести вільний досвід за ті самі гроші.

Преміум-елементи гри

Певні можливості гри стають доступними тільки за умови оплати «золотом»:

  • Купівля преміум-аккаунта із збільшеним отриманням ігрових грошей і досвіду;
  • Створення клану;
  • Купівля преміум-танків;
  • Купівля додаткового місця для техніки в ангарі;
  • Купівля додаткового місця для екіпажу в казармі;
  • Купівля деяких видів витратних матеріалів;
  • Негайна «прокачка» члена екіпажу до максимального рівня основного вміння, а також скидання додаткових навичок без втрати досвіду;
  • Переміщення очок досвіду конкретного танка в очки «вільного» досвіду, які можуть використовуватися для розвитку будь-якого танка;
  • Можливість нанесення на танк камуфляжної розмальовки на необмежений термін;
  • Можливість демонтажу незнімного устаткування [45];
  • Зміна імені користувача;
  • Купівля особистих резервів.

Придбання преміум-аккаунту забезпечує 50 % надбавку до отримання ігрових грошей (кредитів) і досвіду в кожному бою, що дозволяє заощадити час і швидше досягти високих рівнів в будь-якій гілці розвитку; в майбутньому розробники планують вводити й інші, поки не оголошені додаткові можливості.

За «золото» можна придбати ряд «преміум-танків», які приносять більшу кількість «кредитів» за бій, і як правило, дешевші в ремонті, аніж аналогічні «безкоштовні» танки. Розробники гри заявляють, що преміум-танки не є непереможними «машинами смерті» на полі бою, [46] "За реальні гроші можна отримати які-небудь надважливі бонуси: купівля преміум-танків, негайна «прокачка» члена екіпажу до максимального рівня основного вміння, а також скидання додаткових навичок без втрати досвіду ", і «платні послуги дають серйозні переваги в битвах; але найважливіше „прямі руки“ і тактичне мислення».

Особисті резерви

В оновленні 9.8 до гри були додані особисті резерви. Після активації особистий резерв на деякий час збільшує кількість отримуваних за бій вільного досвіду, досвіду танка чи екіпажу в залежності від свого типу. Отримувати резерви можна буде за виконання деяких бойових задач або ж купити в преміум магазині.[47]

Кіберспортивна складова[ред. | ред. код]

Перемога української команди Team Dignitas на World Cyber Games

Wargaming.net League — власна кіберспортивна ліга компанії Wargaming, створена з метою проведення ряду турнірів для кіберспортсменів на кожному ігровому кластері World of Tanks. Wargaming.net League RU-кластери поділені на чотири складові: Gold, Silver та Bronze Series, а також регулярні турніри Weekly Cups.

Найпрестижнішою є Gold Series, в ній грають 16 команд — професіоналів World of Tanks.

В кінці першого сезону буде здійснено перехід з 8 на 4 команди, які отримають можливість поборотись за звання чемпіона на LAN-фіналі. З другого сезону в Gold Series будуть грати 8, а не 16 команд.

Для новачків Wargaming.net League починається з регулярних турнірів Weekly Cups. По результатам кожного сезону команди піднімаються або ж опускаються по сходинках Wargaming.net League. Всі сходинки Wargaming.net League, окрім Gold Series, поділені на дві конференції: Західну (UTC+4) та Східну (UTC+8). В свою чергу конференції діляться на дивізіони, а дивізіони на групи.

Поєдинки проходять в онлайн-форматі. Команди, що показали найкращі результати Wargaming.net League протягом всього сезону, зустрічаються на ігровій сцені на LAN-фіналі.

Змагання Wargaming.net League проходять протягом всього року. На даний момент ігровий рік поділено на три сезони. Всі поєдинки проходять по спеціальній автоматичній системі проведення боїв.

Новачки Wargaming.net League починають свій шлях з Weekly Cups. Це регулярні турніри, які проходять двічі на тиждень. Реєстрація закривається за декілька днів до початку ігор або ж при досягненні необхідної кількості команд. В Bronze Series (третій по значущості) команда може попасти, набираючи очки в регулярних турнірах Weekly Cups. Участь в даних турнірах може брати будь-яка команда за винятком команд, що беруть участь в Gold, Silver та Bronze Series. З Weekly Cups за результатами рейтингу відбираються команди в Bronze Series. Так само і проходить відбір команд з Bronze Series в Silver та із Silver Series в Gold.

До участі допускається будь-яка техніка (легкі, важкі, середні танки, ПТ-САУ і САУ) не вище 8 рівня. Сума рівнів техніки не повинна перевищувати 42.

Для турнірів правила такі ж, як і в грі, — гравці встановлюють моди на свій страх і ризик. На LAN-турнирах використання модів заборонено.

Зміни в складі команд допускаються тільки в міжсезонний період. При цьому максимальна кількість міжсезонних замін в кожної команди не повинна превищувати 50 % від кількості гравців в команді на момент закінчення сезону. Вихід гравця зі складу без входу іншого гравця в команду, а також додавання гравця на вільний слот в команді також вважається заміною.[48]

Хронологія[ред. | ред. код]

Створення

Ідея гри, за словами розробників, виникла 29 або 30 грудня 2008 року. Офіційний анонс гри був зроблений студією Wargaming.net 24 квітня 2009 року. За заявою розробників, для створення гри «Світ танків» був запланований найбільший бюджет в історії ігрової індустрії країн СНД,[49] проте точних даних про бюджет гри немає. Альфа-тестування гри почалося у вересні того ж року, на той момент було створено всього п'ять моделей танків і одна незавершена мапа. До початку закритого бета-тестування 30 січня 2010 року були готові вже кілька десятків моделей бронетехніки і три повністю закінчені мапи.[50] За чотири місяці на участь в бета-тесті було подано близько 40 000 заявок, у ході тестування проведено більше 400 000 боїв. [51] У березні 2010 року розробники оголосили, що припускають розвивати проект ще як мінімум 5-7 років.

2010—2011

24 червня 2010 року почалося відкрите бета-тестування російської версії гри 4.5 в якій були представлені школи СРСР та Німецького танкобудування, загалом 60 танків і 7 мап.[52] 8 липня стартував закритий бета-тест англомовної версії «Світу танків». [53] 12 серпня відбувся офіційний онлайн-реліз «Світу Танків»,[54] проте з технічних причин ігрові сервери запрацювали лише 13 серпня 2010 року. 23 грудня випущена версія 6.2.7, у якій був доданий новий режим гри, «Міжкланові бої», голосовий чат, дві нові мапи, нові нагороди, підтримку динамічних тіней, нові середні танки та артилерію, покращено баланс. 27 січня 2011 європейська версія гри перейшла в режим відкритої бета-версії.[55], а 12 квітня відбувся офіційний реліз європейської версії гри.[56] Протягом 2011 року було випущено оновлення з 6.3.7 по 7.1 в яких було додано: французьку, португальську, італійську та іспанську, латвійську, хорватську, угорську і сербську, голландську, данську, румунську, турецьку, фінську, шведську, естонську і литовську мови в європейську версію гри. Також суттєво підвищили продуктивність, додали новий інтерфейс мапам для кланових битв, системи автобану, нові преміум-танки, нові мапи та додано американську гілку танків[57] 19 грудня у версії 7.0, було додано тестову систему для запису і відтворення битв.[58]

2012

2012 року було випущено оновлення гри з 7.1 по 8.2 де у гру додано дерево французьких танків[59], дерево радянських танків, гілка американських ПТ-САУ з баштами, що обертаються, гілку ПТ-САУ та САУ Франції, другу гілку ПТ-САУ СРСР, гілка легких американських танків. Також здійснені зміни в гілці радянських та американських важких танків. Додано карти: «Провінція» (невелика італійська карта), «Лайв Окс» (перша американська карта), «Хребет дракона» (перша азійська карта), «Південний берег» (курорт у Криму), «Аеродром» (Південна Африка), «Уайдпарк» (європейське місто), «Порт», «Хайвей», «Тихий берег» Додана преміум-техніка французькі ПТ-САУ FCM 36 Pak 40 (3 рівень) та САУ 10.5 сm leFH18 B2 (рівень), радянські ІС-6 та ПТ-САУ 7 рівня СУ-122-44, німецькі ПТ-САУ JagdTiger 8.8 cm KwK43 L/71 та середній танк 7 рівня Panther M-10, середній танк 6 рівня Pz IV Schmalturm, британський середній танк Matilda Black Prince. Додано два нових режими випадкових боїв: «Штурм» та «Зустрічний бій».

Реорганізувало внутрішню систему гри та додано у корінь папки з грою спеціальну теку для встановлення модів «res mods».[60] Додано відображення кланових емблем на танках, а також 22 нових вміння екіпажу. Змінено фізичну модель гри: Тепер можна впасти з пагорбу чи впасти в воду та затонути, штовхнути ворожий танк, підскочити на нерівності при високій швидкості руху тощо

Також 2012 року гра включена до складу дисциплін фінальних ігор найбільшої кіберспортивної події світу World Cyber Games.[61]

2013

Протягом 2013 року було випущено оновлення гри з 8.3 по 8.10 у яких до гри було додано гілку китайських танків,[62] гілки британських ПТ-САУ та САУ, гілку німецьких ПТ-САУ, дерево японських танків та декілька німецьких та радянських танків. Додано преміум танки: японський Type 3 Chi-Nu Kai та китайські Type 64, 112 і T-34-3, британська САУ Sexton I, німецька ПТ-САУ Е-25, ПТ-САУ СССР 6-го рівня СУ-100Y. З гри усунуто легкий радянський танк 6-рівня Т-50-2. Також додано карти «Священна долина» (Корея, весна), «Перлинна річка», «Північногірськ» (зима), «Приховане селище» та «Північний-захід». Окрім того додано навчальну карту для освоєння основ гри, за проходження видається разова винагорода. З режиму випадкових боїв усунена карта «Порт». Також змінені характеристики багатьох танків. Гілки САУ всіх націй були продовжені до 10 рівня (до цього були до 8). Було додано новий ігровий режим «Командний бій»: поєдинки командами до 7 гравців з балансуванням команд по рівню ігрової майстерності учасників.

2014

Протягом 2014 року було випущено оновлення з 8.11 по 9.5 в яких було додано новий режим «Укріпрайони» для кланових гравців.[63] Він доступний в клієнті гри і ніяк не пов'язаний з боями на Глобальній карті, низку нових карт та танків та перебаласовані існуючі. Перероблена механіка снаряду після рикошету від корпусу танку: тепер він не зникає, а продовжує рух. Також було введено новий режим «Протистояння», в якому команди збираються за націями. Він являє собою один із видів випадкового бою, однак на відміну від нього, в «Протистоянні» кожна команда складається з танків тільки однієї нації. Режим був введений на експериментальній основі, та згодом виведений через проблеми з балансом команд. Було введено новий режим «Історичні бої» який згодом було відключено та відправлено на доопрацювання. При цьому отримані медалі залишаться у гравців, а прогрес по медалях не зникне. Додано відмітки на стволах танків (для кожної нації інші).

2015

Протягом 2015 року було випущено оновлення з 9.6 по 9.13 в яких було змінено формат командних боїв (7/54 замість 7/42, змінено умови перемоги), здійснено перехід на нову версію рушія гри BigWorld 2.8.1, зменшений огляд у САУ, додано особисті бойові задачі, за виконання яких можна отримати унікальну техніку, додана можливість створити взвод та запросити до нього гравця прямо в бою. Для віх низько-каліберних автоматичних пушок та кулеметів встановлена дальність польоту снаряду в 400 метрів. Змінено принцип відображення «підсвічених» ворожих танків: раніше вони відображались в квадраті 1000×1000 м, в центрі якого знаходився танк гравця, тепер квадрат 1000×1000 м замінено на круг радіусом 564 м. Сумарна площа відображення «підсічення» не змінилась і становить приблизно 1 км². Додана гілка середніх танків Чехословаччини (I—X рівні); В інсталятор клієнту та ігровий лоунчер додана можливість вибрати SD- чи HD-версію клієнту. SD-версія відрізняється пониженою якістю текстур та меншим розміром клієнта. Додані особисті резерви. Після активації особистий резерв на деякий час збільшує отримуваних за бій вільного досвіду, досвіду танку чи екіпажу в залежності від вибраного типу. Отримати особисті резерви можна за виконання бойових задач та в преміум магазині. Додано нові ігрові події «Перевага» та «Сталеве полювання», новий ігровий режим для високорівневих танків «Бій до останнього».

2016

2016 року, станом на жовтень, було випущено оновлення з 9.14 до 9.16 в яких було покращена фізика руху — це розрахунки, які проводились виключано на сервері та не впливають на клієнтську частину гри World of Tanks. Завдяки їх поведінка техніки в грі: рух, взаємодія з іншими танками та об'єктами на картах — робиться більш реалістичною та різноманітною. Покращено звук у грі — завдяки переходу на звукову платформу Audiokinetic Wwise звуки стали більш атмосферними, інформативними та реалістичними, також звук тепер оброблюється на окремому ядрі процесора, що підвищило продуктивність на багатоядерних системах.

У російському регіоні гри додані білоруська, українська та казахська локалізації ігрового клієнту (тексти, шрифти, озвучення бойового навчання і т. ін.). Численні доопрацювання інтерфейсу гри на основі популярних модифікацій. Відключено режим «Бій до останнього». Зменшена затримка системи видимості та відображення танку. Додано перший шведський танк Strv m/42-57 Alt A.2. Оновлена версія графічного рушія (CoreEngine 3.0): підвищився середній FPS, додана підтримка DirectX 11. Інтерфейс гри переведено на нову версію мови програмування ActionScript 3.0. Оновлено Scaleform SDK до версії 4.5.31, додана багатопотоковість та зменшено використання пам'яті в графічному користувацькому інтерфейсі.[64]

2021

29 квітня 2021 року гра вийшла у Steam. Версія для Steam не передбачала перенесення облікового запису з уже придбаної World of Tanks, що зумовило численні негативні відгуки гравців[65].

Кількість користувачів гри[ред. | ред. код]

Станом на 2016 рік кількість зареєстрованих у ПК-версії гри (WoT ПК) рахунків сягнула 110 млн. Кількість завантажень Android/iOS-версії гри (WoT Blitz) — 45 млн. Кількість активних онлайн користувачів на консолях — 73 млн. (37 млн. XBONE/X360, 36 млн. PS4).[66]

Версії[ред. | ред. код]

World of Tanks Blitz[ред. | ред. код]

Докладніше: World of Tanks Blitz

У травні 2013 Wargaming анонсували масову багатокористувальницьку онлайн-гру для смартфонів та планшетів на базі платформ iOS та Android. Так само як і World of Tanks та інші проєкти Wargaming, гра витримана в сетингу Другої світової війни. Концепція World of Tanks Blitz базується на масових командних танкових боїв в режимі PvP. Гра вийшла в міжнародний реліз на iOS 26 червня 2014 року. Реліз Android-версії гри відбувся 4 грудня 2014 року.

Консольні версії[ред. | ред. код]

Xbox 360 та Xbox One[ред. | ред. код]

Розробкою консольної версії ММО-екшену World of Tanks займалася студія Wargaming West, колишня Day 1 Studios, придбана компанією Wargaming 29 січня 2013 року[67]. Перший прототип був підготовлений за «лічені дні»[68]. Анонс гри відбувся в червні 2013 року на виставці E3 в Лос-Анджелесі а в стадію бета-тестування гра перейшла 3 жовтня 2013. Після закінчення бета-тестування статистика та досягнення учасників були скинуті. Реліз World of Tanks: Xbox 360 Edition відбувся 12 лютого 2014 року, видавцем стала компанієя Microsoft[69]. Гра розповсюджується в цифровому форматі за моделлю Free-to-play.

World of Tanks: Xbox 360 Edition розроблено за допомогою багатоплатформового рушія Despair, який раніше використовувався в шутері F.E.A.R. 3.

Парк техніки представлений сотнею моделей танків США, Франції, Німеччини, Великої Британії та СРСР. В грі доступно п'ять класів техніки. Після реєстрації гравець отримує танк 1-го рівня з базовою комплектацією та поступово досліджує нові бойові машини, розташовані на вищих рівнях дерева розвитку.

Playstation 4[ред. | ред. код]

19 січня 2016 року розробники World of Tanks повідомили про офіційний вихід гри на PlayStation 4.[70] Гра успадкувала всі характерні риси оригінального «Світу танків»: яскраву та видовищну графіку, різноманіття мап, великий арсенал, що включає більш як 130 зразків техніки СССР, США та Німеччини. В дереві розвитку представлені легкі, середні та важкі танки, ПТ-САУ та САУ. Окрім того версія для PlayStation 4 підтримує унікальні можливості платформи, які створюють додаткову глибину відчуттів — DUALSHOCK 4, Share Play та PlayStation Vita Remote Play. World of Tanks на PlayStation 4 доступна безплатно для всіх власників акаунтів PlayStation та не потребує підтримки PlayStation Plus.[71]

Розробник[ред. | ред. код]

Докладніше: Wargaming.net

Віктор Кислий, голова Wargaming.net, є білорусом. В лютому 2016 його особисті статки оцінюються в $ 1 млрд, а його бізнес коштує $ 1,5 млрд.[72]

Гра World of Tanks (головний продукт Wargaming.net) поширюється абсолютно безкоштовно, що дозволило наростити призначену для користувача базу до 150 млн осіб у всьому світі.

Однак без облікового запису преміум-просування в кар'єрі є повільним. Вартість передплати — 550 рос. руб. в місяць. Важка модифікація Т-34 обійдеться вже в 3128 руб. Потужні танки і швидке прокачування — основне джерело доходів Wargaming.net.

Кислий контролює 64 % компанії, зареєстрованої на Кіпрі. Ще 25,5 % належить батькові нового білоруського мільярдера. У компанії 4 тис. співробітників на 4 континентах.

Виторг за 2015 рік склав $ 590 млн. Гра World of Tanks увійшла в книгу рекордів Гіннесса за кількістю гравців, одночасно присутніх на одному сервері: понад 190 тис. З 150 млн користувачів тільки третина припадає на СНД і Європу.

Модифікації[ред. | ред. код]

Компанія Wargaming.net не забороняє використання «скінів» («шкурок», неофіційних текстур моделей) та інших модифікацій, але й не радить втручатися в роботу клієнта гри. Wargaming.net не несе відповідальності за стабільну роботу гри з модифікованими файлами.[73]

У грі World of Tanks використовується рушій BigWorld з закритим вихідним кодом. Але кожен охочий зможе внести в гру невеликі зміни (які стосуються тільки зовнішнього виду гри та видні тільки гравцю).

Гравці розділили можливі модифікації на декілька груп:

  • Заміна «шкурок» — текстур самого танку.
  • Заміна моделі.
  • Заміна ангару — та ж «шкурка», тільки на ангар.
  • Заміна інтерфейсу — різні приціли, іконки тощо.
  • Заміна заставок — зображення під час завантаження гри та карт.
  • Заміна озвучення гри.
  • Глобальні модифікації — зачіпають одночасно кілька аспектів гри.
  • Інші — різного роду реструктурування, але інших аспектів гри.
Заборонені модифікації

Модифікації, що надають гравцеві перевагу, яке адміністрація проекту вважає надмірним. Такі модифікації потрапляють в список заборонених, і гравці, викриті у використанні категорій модифікації зі списку нижче, будуть покарані.

Модифікації, які відображають позиції противника будь-яким чином, відмінним від реалізованого в клієнті гри:

  • відзначаючи зруйновані об'єкти на карті або міні-карті в режимі реального часу.
  • змінюючи спосіб відображення трасерів снарядів САУ або розраховуючи позицію САУ противника по її трасерах і відзначаючи їх.
  • вказуючи на «засвічені» машини, навіть якщо ви в них не цілитеся.
  • моди, які полегшують ухилення від пострілів супротивника завдяки визначенню його точки прицілювання і проектування передбачуваної траєкторії польоту снаряда, наприклад за допомогою лазерного променя.
  • модифікації, які повідомляють про перезарядження машин противника або відображають їх таймери перезаряджання.
  • «Розумні» приціли, які пропонують більше можливостей, ніж стандартний функціонал захоплення цілі, реалізований в клієнті. Особливо ті приціли, які автоматично наводяться на слабкі місця машин і / або на машини противника в цілому, а також «беруть» мета за перешкодою і розраховують випередження за гравця.
  • моди, які дозволяють автоматично використовувати стандартне (НЕ преміум) спорядження.
  • модифікації, які змінюють прозорість об'єктів на карті.
  • модифікації, які відображають «примарні силуети» машин противника на тій позиції, де машина «світилася» в останній раз.
  • будь-які можливі модифікації, що змінюють параметри техніки або ігрових об'єктів, що впливають на геймплей і порушують Правила гри, які можуть з'явитися в майбутньому.

Українська локалізація[ред. | ред. код]

Починаючи з перших версій гри, українські гравці прохали розробників додати у гру повноцінну українську локалізацію. Проте, не зважаючи на численні звернення українських гравців World of Tanks до розробників щодо включення офіційної української локалізації, у лютому 2013 розробники їм у цьому офіційно відмовили, не давши зрозумілого пояснення своєму рішенню.[74]

Починаючи з лютого 2012 року українська неофіційна локалізація тексту (без озвучування) гри доступна у вигляді модифікації від гравця WoT під ніком RedMor.[75]

У квітні 2012 року з'явилася також українська неофіційна локалізація звуків гри (без тексту), де українське озвучення виконав Євген Малуха за сприяння гравців neviglas та SinnerInMe.[76]

У грудні 2015 року український онлайн ґейм-журнал PlayUA повідомив, що на великому брифінгу компанії Wargaming в Києві у грудні 2015, РЕ-менеджер компанії в українському регіоні заявив, що наступного року гра World of Tanks нарешті отримає офіційну українську локалізацію.[77] Офіційна українська локалізація врешті з'явилася 10 березня 2016 року, разом з оновленням гри до версії 9.14. У цій версії розробники додали офіційну українську локалізацію (а також білоруську та казахську локалізації).[78][79]

І дотепер україномовні гравці прохають про українську локалізацію гри. Хоча грі вже як 12-ть років.

Слід зазначити, що українська локалізація з'явилася на EU-регіоні після оголошення про розділення гри між клієнтами Wargaming (офіційна європейська компанія) і Lesta Games (команда з країн СНД, яка вирішила розділити гру). У свою чергу, на СНД-кластері (Lesta Games) українська локалізація зникла, а на EU (Wargaming) все сильніше поглиблюється інтеграція українців до європейської сім'ї народів — тепер там доступні покупки за гривні.

Відгуки та рецензії[ред. | ред. код]

На думку оглядача журналу «Игромания» Андрія Александрова, «World of Tanks» — дуже динамічна, захоплююча та продумана онлайнова командна гра, хоча на сьогодні вона недостатньо видовищна та досить аскетична. Він також відмітив дивовижно високу стабільність клієнта гри. Однак оглядач того ж журналу Ілля Янович критикує гру за необхідність досить довгої «прокачки» малопотужних танків низьких рівнів, загальну однотипність боїв при відсутності зрежисованих розробниками сценарних поворотів та використання застарілого грального рушія з обмеженими можливостями руйнування об'єктів навколишнього світу, при цьому відмітив високу якість бронетехніки в грі: «Моделі — дивовижні, фізика танків — практично ідеальна».

Сайт IGN.com нарікає, що обчислення, які стоять за ігровою механікою, включають в себе значний фактор випадковості та часто не очевидні, але тим не менше називає гру веселою та легкою для початкового освоєння, вдало поєднує в собі елементи шутера і танкового симулятора.[90] Огляд сайту Gamers Daily News відмічає, що гру легко освоїти, але важко добитись в ній ідеалу, а також той факт, що низька результативність «Рембо»-одинаків підштовхує гравців до взаємодії в складі команди. Сайт критикує низьку реалістичність прицілювання — виявлені ворожі танки «просвічують» через кущі, — слабке руйнування ігрового світу, а також недостатнє заохочення агресивних тактик гри.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Найкраща клієнтська онлайн-гра конференції КРИ-2010[91][92]
  • Приз за найкращу ігрову концепцію («Best New Concept») від порталу Massively.com на E3 2010[93]
  • Нагорода «Корона» від журналу «Лучшие Компьютерные Игры»[94]
  • «Вибір Редакції» від видання «Домашний ПК»[95]
  • «Вибір Редакції» від ігрового порталу Gameguru[96]
  • Найкраща безкоштовна MMORPG гра («Best Free MMORPG») на думку співтовариства MMO порталу MMORPG CENTER[97]
  • Найочікуваніша безплатна MMORPG гра («Most Anticipated Free MMORPG») на думку співтовариства MMO порталу MMORPG CENTER[97]
  • Найочікуваніша MMO гра 2010 року («Most Anticipated MMO in 2010») за результатами користувацького голосування на MMO порталі MMOSITE[98]
  • Найкраща стратегічна MMO гра 2010-го року («Favorite Strategy MMO in 2010») за результатами користувацького голосування на MMO порталі MMOSITE[98]
  • Найкраща MMO гра 2010 року на думку читачів та редакції порталу Stopgame.ru[99]
  • Рекорд з одночасного перебування гравців на одному ігровому ММО-сервері за версією Книги рекордів Гіннесса (91311 гравців)
  • Найкраща MMO-гра 2010 року на думку редакції та читачів газети «Виртуальные радости»[100]
  • «Gold Award» від ігрового порталу Gamers Daily News
  • Найкраща гра КРИ-2011[101]
  • Приз глядацьких симпатій КРИ-2011[101]
  • «Best „Game that Needed the Award“ Award» за версією журналу Gamepro за результатами E3 2011[102]
  • «Rising Star Award for E3 2011» за версією mmorpg.com[103]
  • Звання «Народного лидера» в ході Всеросійської онлайн-акції «Народное голосование Премии Рунета — 2011»[104]
  • «Best MMO Shooter 2011» за версією MMOCrunch[105]
  • «Best Use of Online» Develop Award 2012[106]
  • «Golden Joystick Awards 2012» Best MMO[107]
  • «Golden Joystick Awards 2013» Найкраща онлайн-гра[108]
  • D.I.C.E. Awards 2014: «Онлайн-гра року»[109].
  • Народна гра за версією журналу «Игромания»[110].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Онлайн гра «Світ Танків» вже у продажу (російською) . Новий Диск. Архів оригіналу за 11 квітня 2012. Процитовано 7 березня 2011.
  2. wot.kongzhong.com (китайською) . Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 7 березня 2011.
  3. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф х ц ш Steam — 2003.
  4. Games powered by BigWorld Technology (англійською) . BigWorld. Архів оригіналу за 6 травня 2017. Процитовано 6 травня 2017.
  5. а б Описание игры (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 11 травня 2010. Процитовано 8 березня 2011.
  6. World of Tanks released (англійською) . Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 15 січня 2013.
  7. By Kris Graft (2013-6-3). Wargaming kicks 'pay-to-win' monetization to the curb (англійською) . Архів оригіналу за 4 червня 2013. Процитовано 13 січня 2015.
  8. Докладний перелік змін та нововведень оновлення 7.4.1 відносно версії 7.3 (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 25 липня 2012.
  9. Vivox, Inc. надасть можливість спілкування у грі World of Tanks (російською) . gamer.ru із посиланням на WorldOfTanks.ru. 19 листопада 2010. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 25 липня 2012.
  10. Storm: розрахунок видимості в грі (російською) . Офіційний форум WorldOfTanks.ru. 25 квітня 2009. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 березня 2011.
  11. Питання та відповіді. Ґеймплей (російською) . WordOfTanks.ru. Архів оригіналу за 11 травня 2010. Процитовано 12 березня 2011.
  12. Світова війна. Керівництво (російською) . WordOfTanks.ru. Архів оригіналу за 31 січня 2011. Процитовано 11 березня 2011.
  13. а б Інтерв'ю про гру Світ танків (російською) . Stopgame.ru. 31 січня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 березня 2011.
  14. Maxigame.by: інтерв'ю з Олександром Шиляєвим - менеджером проекту WORLD OF TANKS (російською) . Maxigame.bu. 18 січня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 10 березня 2011.
  15. В разработке (WoT) (російською) . Wargaming. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 27 грудня 2016.
  16. Танковедение: обзоры и сравнение боевых машин, коллекции техники (російською) . worldoftanks.ru. Архів оригіналу за 25 січня 2013. Процитовано 14 травня 2017.
  17. Важкий танк Maus. Ігрові характеристики (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 7 березня 2011.
  18. Прев'ю гри World of Tanks (російською) . Stopgame.ru. 23 травня 2009. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 березня 2011.
  19. СССР (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 квітня 2012.
  20. Wargaming.net поздравляет всех с Рождеством и наступающим Новым годом! Апдейт (російською) . WorldOfTanks.ru. 31 грудня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 31 грудня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  21. В Новом Году с новым танком. Реализован еще один новогодний подарок для наших танкистов (російською) . WorldOfTanks.ru. 5 січня 2011. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 10 березня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  22. Німеччина (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 8 вересня 2012.
  23. Škoda T-15. Легкий розвідувальний танк (російською) . Архів оригіналу за 9 травня 2012. Процитовано 31 січня 2013.
  24. VK3001(P) Leopard (середній танк) (російською) . Achtung Panzer. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 31 січня 2013.
  25. США (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 квітня 2012.
  26. Новогодний марафон (російською) . WorldOfTanks.ru. 21 грудня 2012. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 8 лютого 2013. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  27. Команда разработчиков World of Tanks объявляет о старте новой акции, приуроченной к исторической встрече на Эльбе (російською) . WorldOfTanks.ru. 25 квітня 2011. Архів оригіналу за 29 квітня 2011. Процитовано 26 квітня 2011.
  28. Франція (російською) . WorldOfTanks.eu. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 9 квітня 2012.
  29. Велика Британія (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 29 червня 2012. Процитовано 29 травня 2012.
  30. Вопросы разработчикам — 7 (російською) . SerB. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 4 вересня 2012.
  31. Китай (російською) . pcgamer.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2012. Процитовано 31 січня 2013.
  32. Зміни в ігровому магазині World of Tanks (російською) . WorldOftanks.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 31 січня 2013.
  33. Первый Японский танк (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 24 серпня 2013. Процитовано 17 лютого 2019.
  34. "КТТС" №16 (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 1 квітня 2014. Процитовано 21 липня 2014.
  35. Чехословакия (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 31 січня 2016.
  36. Швеція (російською) . WorldOfTanks.ru. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 31 січня 2016.
  37. а б Константин 'Бобик' Фомин (17 березня 2010). World Of Tanks. Інтерв'ю. ag.ru. Архів оригіналу за 25 березня 2011. Процитовано 6 квітня 2011.
  38. 22 лютого випущений новий патч версії 6.3.8. Апдейт. 23 лютого (російською) . WorldOfTanks.ru. 21 лютого 2011. Архів оригіналу за 24 лютого 2011. Процитовано 14 березня 2011.
  39. Рецензія для гри World of Tanks (російською) . bestgamer.ru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 7 березня 2011.
  40. Wargaming.net на Кубинке в День танкиста. 12 сентября Вячеслав Макаров и Василий Чобиток назначают встречу игрокам «Мира танков» в военно-историческом музее под Москвой (російською) . WorldOfTanks.ru. 9 вересня 2010. Архів оригіналу за 12 вересня 2010. Процитовано 9 березня 2011.
  41. Gameplanet.by інтерв'ю із Wargaming.net. World Of Tanks (російською) . Gameplanet.by. 12 січня 2010. Архів оригіналу за 20 березня 2011. Процитовано 9 березня 2011.
  42. Экономика (WoT) (російською) . Wargaming.net. Архів оригіналу за 11 січня 2015. Процитовано 14 травня 2017.
  43. Нарахування кредитів в грі (російською) . Відповіді розробників. офіційний форум WordOfTanks.ru. 24 листопада 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 27 березня 2011.
  44. Питання та відповіді. Фінанси (російською) . WordOfTanks.ru. Архів оригіналу за 11 травня 2010. Процитовано 12 березня 2011.
  45. 11 травня випущений новий патч і розширена Глобальна карта. Оновлення (російською) . WordOfTanks.ru. 10 травня 2011. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 15 травня 2011.
  46. Інтерв'ю. Питання та Відповіді, частина 2. Преміум предмети (російською) . GoHa.ru. 29 серпня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 10 березня 2011.
  47. Обновление 0.9.8 (російською) . Wargaming.net. Архів оригіналу за 7 червня 2017. Процитовано 2015-27-05.
  48. Wargaming.net League (WoT) (російською) . Новий Диск. Архів оригіналу за 15 травня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  49. World of Tanks — танкова MMOG від Wargaming.net (російською) . Maxigame. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 7 березня 2011.
  50. Итоги альфа-теста «Мира Танков» (російською) . World of Tanks. Блог разработчиков. 25 січня 2010. Процитовано 8 березня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)[недоступне посилання]
  51. Подведены итоги закрытого бета-теста World of Tanks (російською) . WorldOfTanks.ru. 18 червня 2010. Архів оригіналу за 21 червня 2010. Процитовано 8 березня 2011.
  52. Начался открытый бета-тест игры World of Tanks (російською) . WorldOfTanks.ru. 24 червня 2010. Архів оригіналу за 28 червня 2010. Процитовано 8 березня 2011.
  53. World of Tanks Closed Beta Begins (англійською) . WorldOfTanks.com. 8 червня 2010. Архів оригіналу за 11 липня 2010. Процитовано 8 березня 2011.
  54. 12 августа — день официального онлайн-релиза (російською) . WorldOfTanks.ru. 13 серпня 2010. Архів оригіналу за 16 серпня 2010. Процитовано 8 березня 2011.
  55. Official Open Beta Begins! World of Tanks Open Beta Launched for Europe and North America (англійською) . WorldOfTanks.com. 27 січня 2011. Архів оригіналу за 30 січня 2011. Процитовано 8 березня 2011.
  56. World of Tanks European release date (англійською) . Eurogamer.net. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 14 травня 2017.
  57. Maintenance Works to Implement 6.5 Update. UPDATE (англійською) . Архів оригіналу за 3 липня 2011. Процитовано 3 липня 2011.
  58. Aktualizacja v.7.0 dostępna do pobrania. UPDATE (польською) . World of Tanks. 19 грудня 2011. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 20 грудня 2011.
  59. Aktualizacja 7.1 wprowadzona (польською) . World of Tanks. 5 січня 2012. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 5 січня 2012.
  60. Aktualizacja 7.1.1 wchodzi w życie 13go marca UPDATED (польською) . World of Tanks. 13 березня 2012. Архів оригіналу за 20 липня 2013. Процитовано 13 березня 2012.
  61. World of Tanks стала одной из дисциплин World Cyber Games (російською) . Игры@Mail.Ru. Архів оригіналу за 23 серпня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  62. Вышло обновление 0.8.3 (російською) . Wargaming.net. Архів оригіналу за 3 квітня 2013. Процитовано 14 травня 2017.
  63. Обновление 0.9.2 (російською) . Wargaming.net. Архів оригіналу за 6 травня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  64. Архив обновлений (російською) . Worldoftanks.ru. Архів оригіналу за 19 січня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  65. World of Tanks появилась в Steam. Пользователи негодуют. iXBT.com (рос.). Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.
  66. World of Tanks Console. Disrupting the Console Space with Free-to-Play [Архівовано 18 квітня 2016 у Wayback Machine.] — TJ Wagner, Wargaming (англ.)
  67. Wargaming acquires Day 1 Studios for $20M to move into console games [Архівовано 20 січня 2021 у Wayback Machine.]. Venturebeat.com January 2013. Retrieved 2014.07.22. (англ.)
  68. Charlie Hall. Chicago's Wargaming West is bringing free-to-play to the Xbox 360 [Архівовано 25 лютого 2017 у Wayback Machine.]. Polygon.com June 2013. Retrieved 2014-07-22. (англ.)
  69. Xbox Wire Staff. World of Tanks Comes to Xbox 360 on Feb. 12 [Архівовано 27 березня 2015 у Wayback Machine.]. News.xbox.com February 2014. Retrieved 2014.07.22. (англ.)
  70. Названо дату виходу World of Tanks для PS4 [Архівовано 26 грудня 2016 у Wayback Machine.] — Gazeta.ua, 14 січня 2016
  71. Компанія Wargaming оголосила про вихід World of Tanks на PlayStation 4 [Архівовано 26 грудня 2016 у Wayback Machine.] — RBC Україна, 19.01.2016
  72. World of Tanks Video Game Mints a New Billionaire From Belarus [Архівовано 28 лютого 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  73. Модифікації (WoT) [Архівовано 11 січня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  74. Открытое обращение игроков Беларуси и Украины к разработчикам — http://forum.worldoftanks.ru, 02.02.2013 (рос.)
  75. Українізація World of Tanks — Мир Танков на украинском (9.13) — http://forum.worldoftanks.ru, створено 14.02.2012
  76. Українська озвучка — http://forum.worldoftanks.ru, створено 01.04.2012
  77. World of Tanks отримає офіційну українську локалізацію — PlayUA, 18 грудня 2015
  78. Вийшло довгоочікуване оновлення 9.14 для World of Tanks — PlayUA, 10 березня 2016
  79. World of Tanks: 9.14 Update Notes — Wargaming.net, 3.10.2016 (англ.)
  80. World of Tanks for PC. GameRankings (англійською) . Архів оригіналу за 30 березня 2014. Процитовано 24 квітня 2014.
  81. World of Tanks for gaReviews. Metacritic (англійською) . Архів оригіналу за 30 квітня 2019. Процитовано 24 квітня 2014.
  82. World of Tanks Reviewed. GameSpot (англійською) . Архів оригіналу за 13 квітня 2014. Процитовано 24 квітня 2014.
  83. World of Tanks Review on IGN. Pc.ign.com. Архів оригіналу за 28 грудня 2011. Процитовано 21 липня 2014.
  84. Dean, Paul (29 листопада 2011). World of Tanks Review on Eurogamer (англійською) . Eurogamer.net. Архів оригіналу за 19 вересня 2015. Процитовано 26 липня 2015.
  85. PC Gamer UK, June 2011, p.96 (англійською)
  86. Browsergamez.com
  87. World of Tanks [Video] Review (PC Online) (англійською) . 8 квітня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 квітня 2011.
  88. World of Tanks Review (англійською) . Cheat Code Central. 12 квітня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 20 квітня 2011.
  89. World of Tanks Review (англійською) . World of Tanks Review. 25 квітня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 26 квітня 2011.
  90. World of Tanks Review (англійською) . Ign.com. Архів оригіналу за 9 липня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  91. КРИ 2010. День третий (російською) . Playground.ru. 18 травня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  92. Wargaming.net Wins Best KRI 2010 Game Developer Award from Critics in Russia (російською) . IGN.com. 18 травня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  93. Massively’s Best of E3 2010 (російською) . Massively.com. 19 червня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  94. Кристобаль Хунта. World of Tanks : [] // Лучшие Компьютерные Игры. — 2010. — № 10. — С. 59.
  95. Максим Капинус. Броня крепка : [] // Домашний ПК. — 2010. — № 8. — С. 92-93.[недоступне посилання з травня 2019]
  96. Профиль World of Tanks на игровом портале Gameguru (російською) . GameGuru. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  97. а б MMORPG Center’s 2010 Player’s Choice Awards (англійською) . MMORPG CENTER. 8 грудня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  98. а б MMOsite Reader's Choice Award 2010 Winners Announced (англійською) . MMOsite.com. 19 січня 2010. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 11 березня 2011.
  99. Итоги 2010 года /// Первая полоса (російською) . StopGame.ru. 23 лютого 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 10 березня 2011.
  100. Лучшая MMO-игра (російською) . Виртуальные радости. Архів оригіналу за 29 червня 2012. Процитовано 22 червня 2012.
  101. а б Награды КРИ 2011 (російською) . DTF.ru. 14 травня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 16 травня 2011.
  102. E3 2011 Best of E3 Awards (англійською) . 13 червня 2011. Архів оригіналу за 1 грудня 2011. Процитовано 16 червня 2011.
  103. E3 2011 Awards (англійською) . 13 червня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 16 червня 2011.
  104. Премия Рунета (російською) . 25 листопада 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 25 листопада 2011.
  105. MMOCrunch’s 2011 MMO Awards (англійською) . 1 грудня 2011. Архів оригіналу за 16 червня 2012. Процитовано 3 грудня 2011.
  106. BigWorld-Powered World of Tanks Wins «Best Use of Online» Develop Award (англійською) . Bigworldtech.com. Архів оригіналу за 20 червня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  107. Golden Joystick Awards 2012 live stream (англійською) . Matthew Reynolds. Архів оригіналу за 1 липня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  108. Игра World of Tanks выиграла Golden Joystick Awards 2013 (російською) . Kanobu.ru. 25 жовтня 2013. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 21 липня 2014.
  109. D.I.C.E. Awards 2014: World of Tanks - «Онлайн-игра года» (російською) . Архів оригіналу за 12 березня 2014. Процитовано 12 березня 2014.
  110. Лучшие игры 2013 > Игры поколения (російською) . Архів оригіналу за 26 січня 2014. Процитовано 25 січня 2014.

Див. також[ред. | ред. код]