Xvid

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Xvid
Xvid logo
Тип відеокодек
Стабільний випуск 1.3.3 (6 квітня 2014)
Операційна система Багатоплатформна
Мова програмування C[1] і асемблер[1]
Ліцензія GNU General Public License
Репозиторій websvn.xvid.org/cvs/viewvc.cgi/
Вебсайт www.xvid.org(англ.)]

Xvid (раніше «XviD») — відеокодек стандарту MPEG-4, є основним конкурентом кодека DivX Pro (Xvid це DivX навпаки).

На противагу кодеку DivX — пропрієтарному програмному забезпеченню, розробленому компанією DivX, Inc., Xvid — це вільна програма, заснована на колись відкритому вихідному коді іншого кодека — DivX і розповсюджується під ліцензією GNU General Public License. Це також означає, що на відміну від кодека DivX, випущеного тільки для платформ Microsoft Windows і Mac OS X, Xvid можна використовувати на всіх платформах і операційних системах, для яких можна скомпілювати вихідний код кодека, наприклад, для FreeBSD[2]. Однак методи стиснення відео, що використовуються в MPEG-4, запатентовані, тому використання Xvid в деяких країнах може бути нелегальним.

Історія розробки[ред. | ред. код]

Відтворення Xvid-кодованих файлів[ред. | ред. код]

Вікна конфігурації кодера і декодера

Xvid — це не формат відео. Оскільки Xvid використовує стиснення MPEG-4 Advanced Simple Profile (ASP), будь-яке стиснуте ним відео має формат «MPEG-4 ASP відео», а не «Xvid-відео», і тому може бути декодовано будь-яким MPEG-4 ASP-сумісним декодером. В тому числі це численні програвачі та декодери, засновані на вільній бібліотеці libavcodec з пакета FFmpeg (наприклад, MPlayer, VLC, ffdshow або Perian).

Файли, стиснені кодеком Xvid, можуть бути записані на CD або DVD і відтворені на DivX-сумісному DVD-плеєрі. Однак, в Xvid можна задіяти можливості кодування відео, які не підтримуються більшістю DivX-сертифікованих плеєрів. Файли, кодовані з використанням глобальної компенсації руху, Qpel, MPEG-квантуванням, множинними B-кадрами, а також файли, в яких перевищені обмеження VBV, можуть відтворюватися некоректно на DivX-сертифікованих пристроях.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]