Yum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Yellowdog Updater, Modified
Скріншот з Yum працює оновлену інформацію про Fedora 16
Тип консольний менеджер rpm-пакетів
Стабільний випуск 3.4.3
Операційна система Linux
Мова програмування Python
Ліцензія GPL
Репозиторій yum.baseurl.org/gitweb/
Вебсайт yum

CMNS: Yellowdog Updater, Modified у Вікісховищі

Yellowdog Updater, Modified (YUM) — відкритий консольний менеджер RPM-пакетів. Дозволяє забезпечити каскадне оновлення Linux систем з відслідковуванням взаємозв'язків RPM-пакетів. Розповсюджується під ліцензією GNU. Спочатку був розроблений програмістом Seth Vidal та групою волонтерів. Для роботи з YUM використовується інтерфейс командного рядка, однак існують налаштування, котрі дозволяють використовувати графічний інтерфейс для функціонування YUM. YUM в плані тематики та реалізації дуже схожа на apt-get, але на практиці — простіша та повільніша. YUM — це офіційна система управління пакетами для Fedora; вона попередньо встановлюється і на багатьох інших дистрибутивах. В Fedora 22 відмовились від YUM, замість якого буде використовуватись DNF[1][2]. За необхідності останню версію YUM можна отримати на офіційній сторінці [Архівовано 24 червня 2012 у Wayback Machine.].

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Як і в випадку з apt-get, команда на стороні сервера (yum-arch) компілює базу даних заголовної інформації із великого набору пакетів (нерідко із цілого випуску). Після цього база даних заголовків сумісно використовує пакунки за допомогою протоколів FTP та HTTP. Клієнти використовують команду yum для вибору та інсталяції пакунків; yum визначає обмеження залежностей та виконує доповнювальні дії, необхідні для закінчення процесу інсталяції необхідних пакунків. Якщо запитаний пакунок залежить від інших пакунків, yum завантажує та інсталює і ці пакунки.

yum та apt-get[ред. | ред. код]

Подібність між apt-get та yum розширюється на опції командного рядка, котрі зрозумілі їм обом. Наприклад, yum install foo завантажує і встановлює найновішу версію пакета foo (та його залежності, якщо це є необхідним). Однак існує як мінімум одна відмінність: apt-get update оновлює кеш інформацію про пакети apt-get, а yum update оновлює кожний пакет в системі (аналогічно команді apt-get upgrade). Більш того, існує ще й команда yum upgrade, яка виконує одне й теж, що і yum-update, але застарілими прийомами.

yum не розглядає часткові імена пакетів, якщо не ввімкнути символи універсалізації оболонки (такі як * та ?). Наприклад, yum update 'perl*' оновлює всі пакунки, імена яких почанаються з «perl». Потрібно не забувати виділяти символи універсалізації в лапки, щоб уникнути помилок.

На відміну від apt-get, yum під час запуску за умовчанням звіряє інформацію про пакунки, яка зберігається в кеші, з вмістом мережевого сховища. Щоб скасувати цей процес, використовуйте опцію -C, у результаті чого yum makecache буде оновлювати локальний кеш (це займе деякий час). Опції -C недостатньо, щоб підвищити продуктивність yum.

Конфігураційним файлом yum є /etc/yum.conf. Він включає спільні опції та вказівники на сховище пакунків. Дозволяється активізувати одночасно багато сховищ; кожне сховище може бути пов'язане з багатьма URL-адресами.

Fedora включає метадані формату yum в своїх стандартних гілках дистрибутиву, через це користувачі Fedora можуть без проблем вказати на свої файли yum.conf на найближчому «дзеркалі» і оновити їх на свій погляд. RHEL в цьому відношенні не дозволяє нічого подібного, можливо, щоб сприяти розповсюдженню підписок на Red Hat Network.

Можливості[ред. | ред. код]

YUM являє собою оболонку для rpm забезпечує роботу з репозиторіями. Був створений для наступних задач:

Система розширень[ред. | ред. код]

В версії 2.x YUM був добавлений інтерфейс для розширення можливостей на інтерактивній мові Python.

Див. також[ред. | ред. код]

  • DNF — наступник Yum, розроблений у проєкті Fedora
  • Zypper
  • Aptitude

Примітки[ред. | ред. код]

  1. OpenNews: В Fedora 22 ожидается замена пакетного менеджера Yum на DNF. www.opennet.ru. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 18 травня 2016. 
  2. В Fedora 22 ожидается замена пакетного менеджера Yum на DNF / linuxforum. linuxforum.ru. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 18 травня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]