Проєхидна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Zaglossus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проєхидна
Період існування: міоценнаш час
Zaglossus bruijni
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Однопрохідні (Monotremata)
Родина: Єхиднові (Tachyglossidae)
Рід: Проєхидна (Zaglossus)
(Gill, 1877)
Види

Zaglossus attenboroughi
Zaglossus bartoni
Zaglossus bruijni
Zaglossus hacketti
Zaglossus ramsayi
Zaglossus robustus

Синоніми

Acanthoglossus (Gervais, 1877)
Bruynia (Dubois, 1882)
Proechidna (Dubois, 1884)
Prozaglossus (Kerbert, 1913)

Вікісховище: Zaglossus

Проєхидна (Zaglossus) — рід ссавців родини єхиднових, що мешкає на острові Нова Гвінея. В цілому проєхидни проживають у вологих гірських лісах і можуть траплятись на альпійських луках на висоті 4000 метрів. Етимологія: дав.-гр. ζα- — інтенсивний префікс, γλῶσσα — «язик», як натяк на довгий, тонкий розтягуваний язик[1].

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 450—775 мм, зовнішній хвіст ледь вгадується, вага: 5—10 кг, окремі екземпляри до 16 кг.

Опис. Волосся коричнювате чи чорне, але приховане на спині голками, низ тіла зазвичай без голок. Голки можуть мати колір від білого й світло-сірого до чорного. Голова має блідіше забарвлення ніж тулуб. Писок довжиною 2/3 довжини голови і викривлений вниз. Три середні пальці кожної з чотирьох кінцівок, зазвичай мають кігті, а пальці 1 і 5 вкриті мозолями. На передніх лапах, пальці 1 і 5 є лише випуклостями в зовнішньому аспекті, але на задніх лапах ці пальці помітні. Zaglossus більший від Tachyglossus, має голки коротші, менш численні, тупіші і з меншими центральними порожнинами, язик довший. Як і в Tachyglossus в Zaglossus молочні залози відкриваються в черевну кишеню самиці. Ця кишеня не те ж саме, що сумка в сумчастих, ця структура виникає тільки тимчасово під час розмноження.[2]

Поведінка[ред. | ред. код]

Веде нічний спосіб життя. Температура тіла близько 30 градусів. Раціон відрізняється від раціону роду Tachyglossus (єхидна) і хробаки займають більшу частку в ньому. Один екземпляр жив у зоопарку 30 років і 8 місяців.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Palmer T. S. Index Generum Mammalium: A List of the Genera and Families of Mammals // North American Fauna. — 1904. — Вип. 23. — С. 1–984.
  2. Ronald M. Nowak. Walker's mammals of the world. — JHU Press, 1999. — Т. 2. — С. 11,12. — ISBN 0801857899.

Посилання[ред. | ред. код]