Вестерн мейл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Western Mail


Країна Уельс[3] і  Велика Британія[1]
Тип щоденна газета
Мова англійська
Політична належність популізм
Місце публікації Кардіфф[3][1]
Видавець Reach plcd
Формат компактний
Періодичність 1 доба[3]

Засновано 1869
Засновник John Crichton-Stuart, 3rd Marquess of Buted[3]
Власник Reach plcd,
John Crichton-Stuart, 3rd Marquess of Buted[3],
Henry Lascelles Carrd[4][3]
Редактор Алан Едмундс
(англ. Alan Edmunds)
Головний офіс Кардіфф, Уельс, Велика Британія
Наклад 30 133[2]
ISSN 0307-5214

walesonline.co.uk(англ.)

Western Mail абоВестерн Мейл — щоденний таблоїд, що випускається компанією «Медіа Уельс» (англ. Media Wales Ltd.[en]) у місті Кардіфф, належить найбільшому британському видавництву Trinity Mirror.

Історія[ред. | ред. код]

Газета Вестерн Мейл була заснована в Кардіффі у 1869 році Джоном Крічтоном-Стюартом (англ. John Crichton-Stuart[en]), третім маркізом Б'ют. Газета виходила щодня і коштувала 1 пенні.

Ласселлс Карр (англ. Lascelles Carr), який займав пост головного редактора з моменту заснування газети, і валлійський письменник Денієл Оуен (англ. Daniel Owen[en]) викупили її у 1877 році. Але Вестерн Мейл все одно була пов'язана з її початковими власниками, промисловцями вугільної та металургійної галузей. І так як такий зв'язок між виданням і власниками був занадто міцний, під час скорочення експортних ринків і початком занепаду уельській вугільної та металургійної промисловості (30-ті роки XX століття), що спричинило страйк робітників. Як до самої газети ставилися з ворожістю, так й, відповідно, до окремих статей, які були написані у Південному Уельсі.

З іншого боку (і особливо після передачі), Вестерн Мейл набула більше популістську спрямованість, робилися спроби зробити валлійський акцент на основні події та новини. Зокрема, підкреслювалися питання про закриття шкіл з вивченням валлійської мови[5],багато уваги приділялось подіям валлійському регбі.

З часом обсяг простору, який був наданий для статей валлійською, зменшився, але навіть в цей час принаймні дві повні сторінкии суботнього випуску друкуються валлійською мовою.

У 2004 році формат Вестерн Мейл був зменшений. До цього газета виходила на аркушах A2, так званий формат broadsheet (600 × 375 мм), а тепер виходить в компактному форматі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Newspapers.com
  2. Wales - The Western Mail - Morning. ABC electronic. Архів оригіналу за 23 квітня 2012. Процитовано 12 квітня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  3. а б в г д е Welsh Newspapers Online
  4. Dictionary of Welsh Biography, Y Bywgraffiadur Cymreig — 1997. — 319 p. — ISBN 978-0-900439-86-5
  5. Kretchmer H. Closing doors for the last time // The Western Mail. — 2002. — No. 19 Jul.

Посилання[ред. | ред. код]