Євгеній III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блаженний
Євгеній III
(Eugenius PP. III)
Папа Римський
15 лютого 1145 — 8 липня 1153
Попередник: Луцій II
Наступник: Анастасій IV
Дата народження: 12 століття[1]
Місце народження: Піза, Тоскана, Італія
Дата смерті: 8 липня 1153[1]
Місце смерті: Тіволі, Провінція Рим, Лаціо, Італія
Поховання: Латеранська базиліка
Релігія: католицька церква[2]
У миру: Бернардо деі Паганеллі ді Монтеманьо
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Блаженний Євгеній ІІІ, O.Cist. (лат. Eugenius; ? — 8 липня 1153) — сто шістдесят шостий папа Римський (15 лютого 11458 липня 1153), народився у Пізі. На час обрання був настоятелем одного з монастирів цистерціанців, розташованого за межами Риму.

Понтифікат[ред. | ред. код]

Майже весь свій понтифікат Євгеній III провів поза Римом, оскільки громадяни цього міста підняли повстання, заснували так звану Римську комуну та обрали Джордано П'єрлеоні її патрицієм. За допомогою Рожера II Сицилійського папа у 1146 році відсвяткував тимчасовий успіх, заволодівши Римом, проте того ж року залишив місто. Пізніше папа перебував у Вітербо, Сієні, а потім до Франції.

Отримавши звістку про падіння Едеси внаслідок облоги турками у грудні 1145 звернувся з буллою Quantum praedecessores до Людовика VII Французького, закликавши його виступити з хрестовим походом проти мусульман. У 1146 на великому бенкеті у Шпаєрі виступив із закликом до хрестового походу перед королем Німеччини Конрадом III та його лицарями.

Провів синоди у Парижі, Реймсі та Трірі у 1147–1149 роках. У 1149 році Євгеній III повернувся до Італії, де 7 листопада зустрів короля Людовика VII, що повертався з хрестового походу. У 1150 році папа ненадовго заволодів Римом. Імператор Фрідріх I Барбаросса обіцяв йому допомогу, проте папа її не дочекався та помер у 1153 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]