Інкотермс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інкоте́рмс (англ. Incoterms, International commerce terms) — міжнародні комерційні умови, комплект міжнародних правил з тлумачення найбільш широко використовуваних торговельних термінів (умов) в галузі міжнародної торгівлі.

Загальні положення[ред. | ред. код]

Умови Інкотермс є стандартизованими. Ці умови регламентують розподіл витрат та ризиків, пов'язаних із транспортуванням товару від продавця до покупця, але не визначають момент передачі права власності на товар[1]. Застосовуються в міжнародних договорах купівлі-продажу.

Інкоте́рмс встановлюють правила власне перевезення, відповідальність за експортне та імпортне оформлення товарів, відповідального за сплату доставки, митного оформлення, та страхування ризиків на шляху транспортування товарів залежно від означених стандартних умов поставки.

Умови розробляє й публікує Міжнародна торгова палата (англ. International Chamber of Commerce, ICC). Англомовна версія тексту є офіційною версією Incoterms 2000, яка була затверджена Комісією ООН з міжнародного торговельного права (англ. United Nations Commission on International Trade Law) скорочено (англ. UNCITRAL).

Авторизований переклад на 31 мову світу можна придбати в національних комітетах ICC. Переклад Інкотермс українською мовою здійснено Асоціацією експортерів і імпортерів[2].

У вересні 2010 року Міжнародна торгова палата оголосила про випуск нової, восьмої редакції національних і міжнародних торгових умов Incoterms 2010. Ці правила, які застосовуються компаніями під час проведення численних операцій у всьому світі[3], набули чинності 1 січня 2011[4].

У Правилах з'явилися 2 нових умови: DAT (Постачання на терміналі) і DAP (Постачання в пункті), але загальна кількість умов порівняно з попереднім Incoterms 2000 скорочена з 13 до 11. Крім того, нова версія містить невелике керівництво до кожної умови, щоб допомогти користувачам Правил Incoterms 2010 вибрати потрібні умови.

Профільна комісія ICC працювала над розробкою правил Incoterms 3000. До складу робочої групи шляхом участі в Українському національному комітеті Міжнародної торгової палати[5] включені й українські фахівці.

Група E — Місце відправлення (Departure)[ред. | ред. код]

  • EXW. Ex Works (вказане місце): товар зі складу продавця.

Група F — Основне неоплачене перевезення (Main Carriage Unpaid)[ред. | ред. код]

  • FCA. Free Carrier (вказане місце): товар доставляється перевізнику замовника.
  • FAS. Free Alongside Ship (вказано порт завантаження): товар доставляється до судна замовника.
  • FOB. Free On Board (вказано порт завантаження): товар завантажується на судно замовника.

Франкування[ред. | ред. код]

Франкування — економічні і правові умови, котрі зумовлюють порядок включення до ціни тих чи інших витрат на транспортування, вантажні роботи, зберігання й страхування вантажів. Отже, ціни залежно від умов постачання товарів відрізняються по видах франко. Ціна «франко» (з італ. franco — букв. Вільний) — це комерційний термін, який означає, що продавець бере на себе зобов'язання поставити товар у певне місце за свій рахунок, тобто до ціни продажу будуть включені транспортні, страхові та (у міжнародній торгівлі) митні послуги. Застосування терміну «франко» у сполученні із зазначенням кінцевого пункту доставляння продукції означає, що покупець вільний від витрат з транспортування до цього пункту, бо їх сплачує продавець. Кожен вид франко показує, до якого пункту на шляху руху товару від продавця до покупця додаткові витрати включені до ціни за контрактом купівлі-продажу. При цьому пунктом може бути місце виробництва (поле, ферма, завод, будівельний майданчик та ін.), вагон, склад, борт судна, залізнична станція, конкретний населений пункт.

Група C (без вивантаження)[ред. | ред. код]

  • CIF. Cost, Insurance and Freight (вказано порт призначення): постачальник доставляє товар до порту замовника (без вивантаження) і страхує.
  • CFR. Cost and Freight (… назва порту призначення): пВартість і фрахт (… назва порту призначення)
  • CPT. Carriage Paid To (вказано місце призначення): товар доставляється перевізнику замовника у зазначеному порту
  • CIP. Carriage and Insurance Paid to (вказано місце призначення): товар страхується й доставляється перевізнику замовника у зазначеному порту

Група D — Доставка (Delivery)[ред. | ред. код]

До 1 січня 2011 в групі D було п'ять варіантів умов:

  • DAF. Delivered At Frontier (вказане місце) — товар доставляється до вказаного місця на кордоні без розмитнення
  • DES. Delivered Ex Ship (вказано порт) — товар доставляється до вказаного порту судном без розмитнення
  • DEQ. Delivered Ex Quay (вказано порт) — товар доставляється у порт та вивантажується без розмитнення
  • DDU. Delivered Duty Unpaid (вказано місце призначення) — товар доставляється замовнику, сплата мита залишається за замовником
  • DDP. Delivered Duty Paid (вказано місце призначення) — товар доставляється замовнику, очищений від мит та ризиків

з 1 січня 2011 набула чинності восьма редакція, Інкотермс 2010[6]. У цій редакції в групі D залишилося такі три умови:

  • DAT (Delivered At Terminal) — вказано термінал призначення (новий термін),
  • DAP (Delivered At Place) — вказано місце призначення (новий термін),
  • DDP (Delivered Duty Paid, постачання зі сплатою мита) — вказано місце призначення, товар доставляється замовнику, митні платежі, та інші платежі, пов'язані з страхуванням ризиків, здійснює постачальник. Ці умови в Україні прямо не працюють, бо митні платежі, згідно законодавства України, може сплачувати лише резидент.

Нові умови поширюються на всі види транспорту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. БАЗИС ПОСТАВКИ FCA «ФРАНКО ПЕРЕВІЗНИК» ІНКОТЕРМС 2020 ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ В МІЖНАРОДНОМУ ТОРГОВОМУ ОБОРОТІ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 26 серпня 2021. Процитовано 26 серпня 2021.
  2. Інкотермс 2010. Правила ICC з використання термінів для внутрішньої та міжнародної торгівлі (пер. з англійської ТОВ «Асоціація експортерів і імпортерів ЗЕД»). К: Асоціація «ЗЕД». 2011. с. 268. Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 5 квітня 2019. (англ.)(укр.)
  3. История правил Инкотермс. ООО Ассоциация экспортеров и импортеров ЗЕД. Архів оригіналу за 11 березня 2019. Процитовано 5 квітня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |4= (довідка)
  4. Про Инкотермс 2010. ООО Ассоциация экспортеров и импортеров ЗЕД. Архів оригіналу за 11 березня 2019. Процитовано 5 квітня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)
  5. Міжнародна торгова палата в Україні. Архів оригіналу за 1 квітня 2022. Процитовано 18 травня 2022.
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 жовтня 2010. Процитовано 30 вересня 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]