Ісакій Печерський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісакій Печерський
Помер 1090
Києво-Печерська лавра, Київ, Київська Русь
Поховання Києво-Печерська лавра
У лику преподобний
День пам'яті 14 лютого
Медіафайли на Вікісховищі

Ісакій (? — 1090, Києво-Печерська лавра) — преподобний, самітник києво-печерський. Пам'ять здійснюється: 14 лютого (служба з півєлеєм) та 28 вересня (Собор преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер).

У світі був багатим купцем, родом з Торопця, на ймення Чернь. З невідомих причин роздав все своє майно бідарям, прийшов до Києва і прийняв постриг від преподобного Антонія. Сім років провів в усамітненні і, як повідає житіє, не витримавши диявольської спокуси, тяжко захворів. Після видужання прийняв на себе подвиг юродства. Помер близько 1090 року. Його мощі почивають в Антонієвій печері. Житіє Ісакія міститься в Іпатівському літописі під 6582 роком (1074 рік), а також в Києво-Печерському патериці і Великих Четьях («Слово про Ісака монаха, якого облеслив диявол»).

В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано:

«Радуйся, Ісаакіє, бо чисельними страданнями ти спокуси диявольські переміг».

[1]

Мощі прп. Ісаакія, які знаходяться зараз у Ближніх печерах, згідно сучасних досліджень антропологів належать іншому святому, який приставився у віці 18-20 роки.[2]

Література[ред. | ред. код]

  • Життя святих (Дмитрій Ростовський). Лютий, № 14; Життя преподобного Ісакія, самітника Печерського (з книги «Життя святих» Дмитрія Ростовського)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. АКАФІСТ ДО ВСІХ ПРЕПОДОБНИХ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИХ
  2. Ірина ЖИЛЕНКО СВЯТИНЯ ІСТОРІЯ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ Том 1 XI-XVI ст.2001р.