Абхазькі негри

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абхазьке узбережжя.

Абха́зькі не́гри, або кавка́зькі не́гри — невелика расово-етнічна негроїдна група абхазького народу, що проживає, в основному, в абхазькому селищі Адзюбжа[1] в гирлі річки Кодор і навколишніх селах Абхазії (Члоу, Поквеш, Агдарра, Меркула та ін.).

Легенди[ред. | ред. код]

Про етнічне походження абхазьких негрів і про те, як ці африканці потрапили в Абхазію, у спеціалістів єдиної думки немає. Історики сходяться в тому, що заселення неграми ряду сіл поблизу Адзюбжі в Абхазії (тоді — частина Османської імперії) швидше за все відбулося в XVII столітті. За однією з версій, кілька сотень чорношкірих рабів було закуплено і ввезено князями Шервашідзе (Чачба) для робіт на плантаціях цитрусових[2]. Цей випадок став єдиним досвідом відносно масового прибуття африканців, що стався на території Чорноморського узбережжя Кавказу.

За іншою версією, негри-абхазці — нащадки колхів.

Історія і сучасність[ред. | ред. код]

Відомо, що вже у XIX столітті всі абхазькі негри розмовляли тільки абхазькою мовою і вважали себе представниками абхазького народу.

Абхазькі негри займаються вирощуванням цитрусових, винограду, кукурудзи[2], працюють на вугільних шахтах Ткуарчала, на підприємствах Сухума — трикотажній фабриці, в порту та ін. Як і більшість абхазців, абхазькі негри сьогодні розмовляють і російською мовою. Більша частина асимілювала і дуже метисована, багато хто покинув Кодор, осівши в інших частинах Абхазії, сусідніх Грузії і Росії, а також і за їх межами.

Свідчення[ред. | ред. код]

Серед вельми суперечних свідчень, що стосуються або припустимо стосуються предків абхазьких негрів або їх самих, дослідники зазвичай відмічають таке:

— Ну а як живеться неграм в Радянському Союзі?
— Яким неграм? — цікавиться хазяїн.
— Як яким? — здивувався принц, дивлячись на місцевих негрів, що сиділи за цим же столом. — Вам!
— А ми не негри, — сказав хазяїн, усміхаючись своєю характерною усмішкою і киваючи на решту негрів, — ми — абхазці.

письменник Фазиль Искандер, Сандро из Чегема, книга 2. — М.: «Московский рабочий», — 1989.

Негри в інших частинах Кавказу[ред. | ред. код]

Фотографія карабаського негра, зроблена Джорджем Кеннаном в 1870 році, із Бібліотеки Конгресу США

Невелика кількість негрів в дев'ятнадцятому — початку двадцятого століття проживало також в аджарському місті Батумі[3]. А в Бібліотеці Конгресу США в складі колекції фотографа Джорджа Кеннана зберігається фотографія карабаського негра-арабо-горянина (1870—1886 роки)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За версією Зінаїди Ріхтер (1930) назва читається як «Адзюбіса». Інші джерела такий варіант не наводять.
  2. а б Негры в Кодорском ущелье — «Родина», № 11 — 2001 год.
  3. Заур Маргиев: Батумские негры. Архів оригіналу за 16 грудня 2013. Процитовано 9 липня 2011. 
  4. [[https://web.archive.org/web/20110628044137/http://www.loc.gov/pictures/item/99615616/ Архівовано 28 червня 2011 у Wayback Machine.] [Three-quarter length portrait of man, seated, facing front]]

Посилання[ред. | ред. код]