Автопортрет (Шевченко, серпень 1845)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автопортрет
Творець: Тарас Григорович Шевченко
Час створення: кінець серпня 1845 року
Розміри: 17 × 13,3
Матеріал: папір
Техніка: олівець
Жанр: автопортрет
Зберігається: Київ
Музей: Національний музей Тараса Шевченка

Автопортрет Тараса Шевченка, виконаний ним в селі Потоки в кінці серпня 1845 року. На звороті рисунка, внизу, чорнилом напис: Портретъ Т. Шевченко сделанный имъ самимъ въ зеркало въ до 1845 года въ с. Потокахъ Кіев. губ. и подаренный своей куме Н. В. Тарновской.

Потоки — село Канівського повіту, Київської губернії (нині — Потік, Миронівського району, Київської області), де Шевченко бував у В. В. Тарновського[1]. Тут 28 серпня він з Н. В. Тарновською хрестив дитину у місцевого диякона [2].

М. М. Калаушин[3] невірно датує автопортрет 1843 роком.

Зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка. Попередні місця збереження: власність Н. В. Тарновської, Музей української старовини В. В. Тарновського (Чернігів), Чернігівський обласний історичний музей, Центральний музей Т. Г. Шевченка (Київ).

1929 року автопортрет експоновано на виставці творів Т. Г. Шевченка в Чернігові; 1939 року — на Республіканській ювілейній шевченківській виставці в Києві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Киевская старина», К., 1897, февраль, докум., стор. 31 — 32
  2. «Метрическая книга, данная из Киевской Духовной Консистории Богуславского Духовного правлення в Преображенскую церковь с. Потоки для записи родившихся, браком сочетавшихся и умерших на 1845 год». Зберігається в Центральному історичному архіві України, № 4061
  3. «Т. Г. Шевченко в портретах и иллюстрациях», стор. 52

Література[ред. | ред. код]

  • Тарас Шевченко. Повне зібрання творів в десяти томах. — К., 1961. — Т. 7: Живопис, графіка 1830—1847. — Кн. 1.