Ангел-А

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ангел-А
Angel-A
Жанр мелодрама/комедія/нуар
Режисер Люк Бессон
Продюсер Люк Бессон
Сценарист Люк Бессон
У головних
ролях
Рі Расмуссен,
Жамель Деббуз,
Жильбер Малкі,
Серж Ріабукін
Оператор Тьєррі Арбогаст
Композитор Аня Гарбарек
Кінокомпанія EuropaCorp, TF1 Films Production, Apipoulaï, Canal+, Sofica Europacorp
Дистриб'ютор EuropaCorp і Netflix
Тривалість 88 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 2005
Кошторис 15 млн.
Касові збори $9,995,168[1]
IMDb ID 0473753

«Ангел-А» (фр. Angel-A) — французький чорно-білий кінофільм, любовна історія з елементами комедії та фантастики режисера Люка Бессона.

Сюжет[ред. | ред. код]

Майже казкова історія про невдаху, якому Доля послала ще один шанс. Головний герой фільму, Андре (Жамель Деббуз) — дрібний аферист. За свої двадцять вісім років життя він нічого не добився, тільки нажив собі небезпечних ворогів і величезний борг в десятки тисяч євро різним бандитам по всьому Парижу. Коли підходить термін розплати, він розуміє, що шансів розплатитися — немає. І в поліції, і в американському посольстві йому відмовляють у допомозі.

Але от, вирішивши покінчити із собою, він бачить на мосту надзвичайну красуню в дуже маленькій чорній сукні, яка стрибає в Сену. Андре кидається за нею. Врятована дівчина обіцяє допомогти Андре у всьому: вона придумує дивовижні способи здобувати гроші та допомагає вирішити проблеми з кредиторами. Але тут Андре починає задаватися питанням — чому ця чудова дівчина так старається заради нього?

В головних ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм був знятий протягом дев'яти тижнів.

Люк Бессон одного разу заявив, що він буде режисувати максимум 10 фільмів. «Ангел-А» (2005) його десятий фільм. Бессон порушив цю обіцянку, зокрема, у 2013 р. світ побачив його 16-й фільм.

Реліз[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулася в США на кінофестивалі Санденс 2007 р. Він зібрав $9,99 млн по всьому світу, в тому числі понад $200,000 зі Сполучених Штатів.

Критика[ред. | ред. код]

Фільм має рейтинг 44% на Rotten Tomatoes, ґрунтуючись на 89 відгуках. На сайті IMDb — 7,1/10.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У фільмі є вказівки на національність героїв. Наприклад, на початку фільму Андре говорить, що він отримав грінкарту США і є вихідцем з Марокко, а в посольстві йому вказують на те, що він з Алжиру. При цьому актор, виконувач роль Андре (Жамель Деббуз) теж має марокканське походження. Андре говорить про Ангела-А, що зустрів її в Аргентині, а білошкіра вона тому, що її батьки з Швеції. Сама Рі Расмуссен, яка виконувала роль Ангела-А, народилася в Данії — країні, сусідній зі Швецією.
  • Ангел-А, розповідаючи Андре про своє життя, сказала, що жила в тринадцятому окрузі Парижа. Можливо, це відсилання до іншого фільму Люка Бессона — Тринадцятий район.
  • Одна з суперечок Андре та Ангел-А полягала у тому, що вона повинна постійно мовчати, і не говорити навіть «Okay» — точно така сама розмова відбувалася в іншому фільмі Люка Бессона — Леон.
  • Протягом усього фільму Андре ні за яких обставин не виймає праву руку з кишені пальто, оскільки у актора, що виконує цю роль, через дитячу травму, вона залишилася недорозвиненою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Angel-A. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 18 січня 2015. Процитовано 7 січня 2015. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]