Аренсбурзька культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аренсбурзька культура
Зображення
Названо на честь Аренсбург
Місце розташування Центральна Європа
Попередник Creswellian cultured
Наступник культура Фосна—Генсбака
Час/дата початку 10760-ті до н. е.
Час/дата закінчення 9650-ті до н. е.
CMNS: Аренсбурзька культура у Вікісховищі
  Палеоліт  
Кам'яні знаряддя первісної людини
Категорія КатегоріяПортал Портал

Аренсбурзька культура — археологічна культура епохи палеоліту. Інша назва (спільно з культурою Бромме) — культура Лінгбі. Науково датується 10 000 (за іншими даними 9 000) — 8 000 роками до н. е.

Територія[ред. | ред. код]

Нідерланди, північна Німеччина, Данія, Східна Померанія, і Східна Пруссія.

Археологічні знахідки[ред. | ред. код]

Головна стоянка культури — Штельмоор, знаходиться поблизу Аренсбурга за 20 км від Гамбурга (Німеччина), за 600 м від стоянки Мейєндорф своєї попередниці, — Гамбурзької культури. Її верхній шар відноситься до IX тисячоліття до н. е. (8500—8100 роки до н. е.). Її мешканці були мисливцями не тільки на північного оленя (головний об'єкт полювання: знайдені залишки 1 тис. оленів), але і на лося, бобра, рись та інших тварин.

Вироби культури[ред. | ред. код]

На стоянці Штельмоор, так само як і на інших пам'ятниках аренсбурзької культури, знайдені численні кремінні вироби — скребки, свердла і інші, кам'яні наконечники з черешком для стріл і дротиків і особливі характерні саповидні знаряддя з рогу північного оленя (так званого типу Лінгбі), товсті гарпуни. Знайдено два луки, виготовлені з сосни. Мабуть, мисливці на північного оленя в Штельмооре здійснювали жертвопринесення, кидаючи в озеро перших убитих тварин з прив'язаними на шию каменями. На березі були укопані в землю стовпи, на які надягали черепи північного оленя з рогами.

Клімат і природний світ[ред. | ред. код]

Ще донедавна вкриті льодовиком землі культури представляли з себе приарктичні степи і ліси. Балтійське море було дуже холодним і певно замерзало взимку.

Етнічна належність; Відносини з іншими культурами[ред. | ред. код]

Генетичні дослідження ДНК сучасних скандинавів дозволяють припустити, що поява Аренсбурзької культури може бути пов'язана із двома гаплогрупами Y-хромосоми, кожна з яких може відноситись до різних географічних регіонів. Носії гену Hg R1a1, в дослідженнях Пассаріно та ряду інших дослідників, поширились та принесли аренсбурзьку «культуру» з долини Дніпро-Дону в період українського притулку в останньому льодовиковому максимумі[en] між 13000 та 7600 років тому.[1] Інше пояснення застосовують Дюпуї та його колеги, які вважають предками скандинавів людей з гаплогрупи Hg P*(xR1a) чи R1b (по Y-хр. ДНК), що принесли аренсбурзьку культуру. Дюпуї підкреслює генетичну подібність із германцями.[2]

Десь з 9 000 року до РХ аренсбуржці почали розселюватися услід за відступаючим льодовиком в двох напрямах — на північний захід і північний схід, огинаючи з двох сторін Балтійське льодовикове озеро. Ними був створений ряд так званих «культур кола маглемозе», час існування яких припадає на 8000-5000 до РХ. Це культури фосна в Швеції і Норвегії; комса — на крайній півночі Скандинавії, включаючи Кольський півострів; аськола і суомус'ярві у Фінляндії і Карелії; верет'є в Східному Приладожжі; кунда на території Іжорії, Естонії і Латвії і маглемозе в Англії, Північній Німеччині і Данії. Ці культури як би опоясують з усіх боків Балтійське море, тому аренсбурзький потік колонізації, можна умовно позначити як «колобалтійський».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Passarino, G; Cavalleri GL, Lin AA, Cavalli-Sforza LL, Borresen-Dale AL, Underhill PA (2002). Different genetic components in the Norwegian population revealed by the analysis of mtDNA and Y chromosome polymorphisms. Eur. J. Hum. Genet. 10 (9): 521–9. doi:10.1038/sj.ejhg.5200834. PMID 12173029. Архів оригіналу за 25 квітня 2009. Процитовано 16 грудня 2008.  (англ.)
  2. Dupuy, B. et al. 2006. Geographical heterogeneity of Y-chromosomal lineages in Norway. Forensic Science International. 164: 10-19. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Археологический словарь». — М.: изд. "Прогресс". Уорвик Брей, Дэвид Трамп. Перевод с английского Г. А. Николаев. 1990 г. (рос.)
  • Джесси Рассел, «Аренсбургская культура», VSD, 2013 г., 101 с. — ISBN 978-5-5096-0962-6 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]