Арне Дункан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арне Дункан
Arne Duncan
Арне Дункан
Арне Дункан
Арне Дункан у 2009 році
Міністр освіти США
20 січня 2009 — 1 січня 2016
Попередник: Маргарет Спеллінгс
Спадкоємець: Джон Кінг[en] (в.о.)
 
Народження: 6 листопада 1964(1964-11-06) (59 років)
Чикаго
Країна: США
Освіта: Гарвардський коледж, University of Chicago Laboratory Schoolsd і Гарвардський університет[1]
Партія: Демократична партія США
Батько: Старкі Девіс Дункан
Мати: Сьюзен Ґудріч
Шлюб: Карен Луанн Дункан
Діти: Клер Дункан, Раян Дункан
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Арне Дункан (англ. Arne Duncan; нар. 6 листопада 1964) — американський політик, освітній діяч, міністр освіти США з 2009 по 2016 рік.

Ранні роки життя[ред. | ред. код]

Арне Дункан народився 6 листопада 1964 року. Перші роки свого життя провів у чиказькому районі Гайд-Парк[en], де міститься Чиказький університет. Його батько Старкі Девіс Дункан (англ. Starkey Davis Duncan) був професором цього університету, а мати Сьюзен Ґудріч (уроджена Мортон; англ. Susan Goodrich (Morton)) мала власний дитячий центр[en]. Дункан має норвезькі, шотландські, німецькі, шведські і англійські корені; його прапрапрадід за материною лінією Міло Ґудріч був членом Палати представників США[2].

Зростаючи, Арне проводив багато часу в материному дитячому центрі, граючись і займаючись з тамтешніми вихованцями. Друзями його дитинства були актор Майкл Кларк Дункан, співак R. Kelly, бізнесмен Джон Роджерс. Дункан відвідував школу при Чиказькому університеті[3], а згодом вступив до Гарвардський університет, який закінчив 1987 року зі ступенем бакалавра соціології; був нагороджений відзнакою magna cum laude. Написав дипломну роботу на тему «Цінності, прагнення і можливості нижчих міських прошарків суспільства» (англ. The values, aspirations and opportunities of the urban underclass)[4].

В університеті Дункан грав у баскетбольній команді, був її співкапітаном[3]. З 1987 по 1991 роки виступав з командою на професійному рівні в Австралії.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У 1992 році інвестиційний банкір Джон Роджерс, друг дитинства Дункана, призначив його директором програми Ariel Education Initiative, яка була покликана допомогти дітям однієї з найгірших шкіл Чикаго отримати шкільну освіту і навчатися далі[4]. Після закриття школи в 1996 році Роджерс і Дункан зіграли важливу роль у її повторному відкритті. У 1999 році Дункан став заступником Пола Валласа, генерального директора Chicago Public Schools; а через два роки мер Чикаго Річард Дейлі призначив його директором. Діяльність Дункана на цій посаді отримала суперечливі оцінки: до здобутків зараховують покращення результатів школярів[5]; однак деякі журналісти негативно ставляться до закриття районних школярів і надмірної, на їхню думку, мілітаризації шкіл[6].

20 січня 2009 року Сенат США затвердив призначення Бараком Обамою Арне Дункана на посаду міністра освіти[7]. Серед іншого, міністр займався реформою державних шкіл, зокрема збільшенням їхньої кількості і виділенням додаткових коштів із федерального бюджету. Він займався реалізацією закону «Жодної дитини, що відстає» (англ. No Child Left Behind Act).

У 2014 році Дункан зіткнувся із гострою критикою з боку Національної освітньої асоціації, найбільшої профспілки вчителів у США, яка висловила йому недовіру і висунула вимогу його відставки[8]. У жовтні 2015 року Арне Дункан оголосив про свою відставку до кінця року[9]. Наступником Дункана на посаді міністра 1 січня 2016 року став його заступник Джон Кінг[en].

Особисте життя[ред. | ред. код]

В Австралії Арне Дункан познайомився з своєю нинішньою дружиною Карен Луанн Дункан[10]. Вони живуть в Арлінгтоні (Вірджинія), мають двох дітей — Клер і Раяна[7].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]