Бенедикт Арнольд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенедикт Арнольд
Benedict Arnold
Народження 14 січня 1741(1741-01-14)
Норвіч, Коннектикут
Смерть 14 червня 1801(1801-06-14) (60 років)
Лондон, Англія
набряк
Поховання St Mary's Church, Battersead
Країна США США, Велика Британія Велика Британія
Роки служби Армія США: 1775–1780
Армія Великої Британії: 1780–1781
Член масонство[1]
Звання Генерал-майор
Війни / битви Війна за незалежність США
Діти James Robertson Arnoldd і William Finch Arnoldd
Автограф
CMNS: Бенедикт Арнольд у Вікісховищі

Бе́недикт А́рнольд (англ. Benedict Arnold); 14 січня 1741 — 14 червня 1801) — генерал-майор, учасник війни за незалежність Сполучених Штатів, прославився у боях на боці американських повстанців, пізніше перейшов на бік Великої Британії.

Біографія[ред. | ред. код]

Після проголошення незалежности Сполученими Штатами, брав участь у військових діях, відзначився власним героїзмом та відвагою; під його командою війська повстанців захопили декілька ключових фортів та врятували молоду республіку. Після битви при Саратозі, ключового моменту повстання, отримав звання генерала. Попри ці досягнення, політичні противники Арнольда звинувачували його у корупції. Опинившись у скрутному фінансовому становищі та розчарований у політиці молодої республіки та відношенням до нього вирішив перейти на бік Великої Британії. У обмін за звання генерала та 20 000 фунтів винагороди у липні 1780 року спробував здати англійцям форт Вест-Пойнт. План Арнольда був розкритий, повстанці перехопили його листа, але йому вдалося втекти.

У 1782 році після служби у британському війську поселився у Лондоні, пізніше зайнявся бізнесом у Канаді. Повернувся до Англії у 1791 році, помер у Лондоні 14 червня 1801 року. В Сполучених Штатах Бенедикт Арнольд — суперечлива постать, розглядається одночасно як герой, котрий врятував Сполучені Штати від знищення і як зрадник, який продав свою країну за гроші.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]