Владислав Фрасинюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Владислав Фрасинюк
пол. Władysław Frasyniuk
Народився 25 листопада 1954(1954-11-25) (69 років)
Вроцлав, Польська Народна Республіка
Країна  Республіка Польща
Діяльність політик, профспілковий діяч
Галузь політика[1]
Знання мов польська
Посада член Сейму Польщі[d]
Партія Унія Свободи і Democratic Party – demokraci.pld
Нагороди
Владислав Фрасинюк

Владислав Фрасинюк (пол. Władysław Frasyniuk; нар. 25 листопада 1954(19541125), Вроцлав) — польський політик і підприємець. Був опозиційним активістом у комуністичній Польщі, колишній голова Унії Свободи і Демократичної партії, входив до Сейму.

У червні і липні 2017 протестував разом із рухом Громадяни Польщі проти політики консервативної партії Право і справедливість[2]. Екс-активіст Солідарності спільно з іншими особами блокував ходу учасників пам’ятних заходів, присвячених Смоленській катастрофі. Почалася штовханина з поліцією, яка намагалася усунути протестувальників зі шляху. У підсумку правоохоронці силою перенесли мітингувальників на бік.

Зранку 14 лютого 2018 поліція силою доставила В. Фрасинюка до прокуратури міста Олесніца, звинувачуюся в «порушенні недоторканості» поліцейських під час протестів 2017 року[3].

Владислав Фрасинюк заявив, що він є «жертвою політичних репресій». Він також відмовився співпрацювати з владою Права і справедливості, яка, за його словами, «не має демократичної легітимності».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. Газета Виборча. Frasyniuk o policjancie na miesięcznicy smoleńskiej: Przeprosił i powiedział, że mnie nie poznał. gazetapl (pl-PL) . Архів оригіналу за 15 лютого 2018. Процитовано 14 лютого 2018.
  3. Прокуратура допитала та висунула звинувачення Владиславу Фрасинюку. Polskie Radio dla Zagranicy. Архів оригіналу за 15 лютого 2018. Процитовано 14 лютого 2018.

Посилання[ред. | ред. код]