Втеча в Єгипет (картина Ельсгаймера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Втеча в Єгипет»
68 × 74 см
нім. Flucht nach Ägypten
Творець: Адам Ельсгаймер
Час створення: 1609
Розміри: 31 × 42 см
Висота: 30,6 см
Ширина: 41,5 см
Матеріал: мідь
Жанр: сакральне мистецтво[3]
Зберігається: Німеччина, Мюнхен
Музей: Стара Пінакотека
CMNS: «Втеча в Єгипет»
68 × 74 см
у Вікісховищі

Втеча в Єгипет — картина німецького художника Адама Ельсгаймера, написана в 1609 році в Римі. Зберігається в Старій пінакотеці (Мюнхен).

Короткий опис[ред. | ред. код]

Картина написана в стилі голландських майстрів і нагадує полотна Яна Брейгеля старшого. На маленькій площині художник поміщає різні джерела світла та поєднує їх у настроєво єдину картину. Картина розробляє біблійний сюжет втечі святого сімейства від Ірода, про що оповідається в Євангелії.

На картині привертає увагу особливо майстерно відображене зоряне небо. Адам Ельсгаймер тут не лише точно відобразив сузір'я, а ще й правильно відтворив Чумацький шлях, як послідовність незліченної кількості окремих зірок[4]. Цим знанням Ельсгаймер завдячував знайомству з Галілео Галілеєм, Федеріко Чезі та з іншими тогочасними вченими, а також спостереженням зоряного неба за допомогою щойно винайденого тоді телескопа. На думку дослідників на картині відтворене зоряне небо, яке художник спостерігав 16 червня 1609 року близько 21.45 в околицях Риму. Астрономічні спостереження знайшли точне й майстерне відображення на картині «Втеча в Єгипет», яка зараз зберігається в Мюнхенській пінакотеці. Це з'ясували вчені Німецького музею в 2005 році. Місяць і зірки чумацького шляху, що зображені на картині, відповідають широті Риму.

Рецепція[ред. | ред. код]

Картина Ельсгаймера мала помітний вплив як на сучасників, так і на пізніших майстрів: Гендрік Гауд, Пітер Пауль Рубенс, Рембрандт.

Німецький художник і теоретик мистецтва доби бароко Йоахим Зандрарт у своїй праці Teutschen Academie (1675), згадуючи про картину Адама Ельсгаймера «Втеча в Єгипет», висловився так: «Подібного раніше ніхто ще не робив, це твір, який одночасно у всіх своїх деталях та в кожній окремій з них є абсолютно незрівнянним»[5].

Галерея — Втеча в Египет[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Markus Dekiert, Holländische und deutsche Malerei. Alte Pinakothek. — Hantje Cantz Verlag, 2006
  • K. Andrews, Adam Elsheimer. Werkverzeichnis der Gemälde, Zeichnungen und Radierungen. München, 1985, S. 38-40.
  • D. Howard, Elsheimer's Flight into Egypt and the Night Sky in the Renessance. In: Zeitschrift für Kunstgeschichte, 55, 1992, S. 212—224.
  • J. Parks, Adam Elsheimer: Rich and Magical Storytelling In: American Artist, 2007, 71, 36-45.
  • Im Detail die Welt entdecken. Adam Elsheimer 1578—1610. Frankfurt a. M. u. a. 2006, n. 26.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Make Lists, Not War — 2013.
  2. а б https://www.sammlung.pinakothek.de/en/artist/adam-elsheimer/die-flucht-nach-aegypten
  3. https://rkd.nl/explore/images/221658
  4. Markus Dekiert, Holländische und deutsche Malerei. Alte Pinakothek. — Hantje Cantz Verlag, 2006, S. 256
  5. Цитата за виданням Markus Dekiert, Holländische und deutsche Malerei. Alte Pinakothek. — Hantje Cantz Verlag, 2006, S. 256