Відьма (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Відьма»
англ. The Witch
Творець: Сальватор Роза
Час створення: 1646
Матеріал: олія на полотні
Зберігається: Рим, Італія
Музей: Музей Капітоліні

Відьма  — маловідома картина художника з Італії Сальватора Рози (1615—1673), представника Неаполітанської школи живопису.

Привабливість незвичного[ред. | ред. код]

З дитинства Сальватор мав потяг до всього незвичного. Батько був провінційним архітектором. І сина завжди дивувало каміння, що переставало бути диким і перетворювалось на капітелі, колони, склепіння. Хоча дике каміння було йому ближче і він залюбки малюватиме його в своїх картинах.

Ще незвичнішими були люди навколо, на ринках Неаполя, в порту, в печерах неаполітанських передмість. З довгим волоссям, неприбрані і дивацькі, вони незрозуміло чим займались, незрозуміло що їли, незрозуміло до чого прагнули. Сьогодні — торговці рибою, завтра — батраки на полі чи винограднику, післязавтра знялиь з місця і попрямували геть як кочівники. В Неаполі було вдосталь жебраків, мандрівних магів і шарлатанів, бандитів і людей без роду і місця в суспільстві. Емоційний підліток вдивлявся в незрозумілий світ невдах і замальовував тих, хто так вразив його. Пізніше вони стануть персонажами його картин і офортів — бандити, дезертири-вояки, божевільні, гравці в карти, відьма.

Картина «Відьма»[ред. | ред. код]

Напівроздягнена і сива жінка, схожа на жебрака, сидить в пустельному місці серед каміння. Її ноги в магічному колі на кресленнях посеред запалених свічок. В руках заборонена книга з магічними формулами, яка вона вкотре бубонить під ніс. Стара не помічає а ні своєї оголеності, і ні сутінок, що переходять в темну ніч. Вона нікуди не поспішає, бо магічна формула ніяк не спрацьовує. Здається, її ніхто не чекає і поспішати їй нікуди взагалі. Художник не дає відповіді, добра чи зла ця відьма. Адже в тривожному світі Неаполя чи папського Риму було вдосталь незрозумілих і прихованих сторінок. Таємницю розгадувати художник залишав глядачам.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Словари и энциклопедии на Академике [Архівовано 6 грудня 2012 у Wayback Machine.]

  • Альбом «Сальватор Роза», автор-составитель Дьяков Л. А., М, «Изобразительное искусство», 1992
  • Achim Aurnhammer u.a. (Hrsg.): Salvator Rosa in Deutschland. Studien zu seiner Rezeption in Kunst, Literatur und Musik. Rombach Verlag, Freiburg/B. 2008, ISBN 978-3-7930-9533-0.
  • Herwig Gurasch u.a. (Hrsg). Salvator Rosa. Genie der Zeichnung. Verlag Wienand, Köln 1999, ISBN 3-87909-667-8 (Begleitbuch zur gleichnamigen Ausstellung).
  • James S. Patty: Salvator Rosa in French literature. From the bizarre to the sublime. University Press, Lexington, Ky 2005, ISBN 0-8131-2330-5.
  • Walter Regel (Hrsg). … Hoch gerühmt, fast vergessen, neu gesehen … Der italienische Maler und Poet Salvator Rosa. Studien zur Neubewertung. Königshausen & Neumann, Würzburg 2007, ISBN 978-3-8260-3667-5 (Inhaltsverzeichnis [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.])
  • Hans Werner Schmidt: Die Landschaftsmalerei Salvator Rosas. Halle (Saale) 1930

Посилання[ред. | ред. код]