Вінсент Астор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Вінсент Астор
William Vincent Astor
Ім'я при народженні William Vincent Astor
Народився 15 листопада 1891(1891-11-15)
Мангеттен, Нью-Йорк, США
Помер 3 лютого 1959(1959-02-03) (67 років)
Мангеттен, Нью-Йорк, США
·інфаркт міокарда
Поховання Сонна лощина
Громадянство США США
Діяльність видавець, філантроп
Alma mater Гарвардський університет і Школа святого Георга в Ньюпортіd
Партія Республіканська партія США
Конфесія Єпископальна церква
Батько Джон Джекоб Астор IV (1864-1912)
Мати Ава Ловлі Віллінг (1868-1958)
Брати, сестри John Jacob Astor VId і Ava Alice Muriel Astord[1]
У шлюбі з Хелен Дінсмур Хантінгтон (1913-1940)
Мері Бенедикт Кашінг (1940-1953)
Брук Расселл Маршал (1953-1959)

Вільям Вінсент Астор (англ. William Vincent Astor; 15 листопада 1891, П'ята авеню, Мангеттен — 3 лютого 1959, Нью-Йорк) — американський бізнесмен і філантроп з роду Асторів.

Початок життєвого шляху[ред. | ред. код]

Вільям Вінсент Астор народився на П'ятій авеню в особняку, в якому жила його бабуся Керолайн Астор, світська левиця. Він був сином Джона Джейкоба Астора IV, мільйонера і винахідника, і його першої дружини, Ави Ловлі Вілінг, красивої і розпещеної спадкоємиці з Філадельфії. Суспільство називало подружжя «Красуня і чудовисько».

Дитинство і отримання спадщини[ред. | ред. код]

Вінсент пережив важке дитинство. Його марнославну матір бентежила його схожість з батьком, за що вона принижувала його при людях. До того ж, шлюб його батьків був далекий від досконалості. Вони врешті розлучилися в 1909 і 9 вересня 1911 року Джек Астор одружився з Мадлен Форс-Астор, 18-річною красунею, яка була на рік молодша [Архівовано 18 листопада 2021 у Wayback Machine.] за його сина. У 1919 сестра Вінсента, Ава, вийшла заміж за британського дворянина Томаса Лістера. Будучи студентом Гарварду, в 1912 році Вінсент успадкував приблизно 200 млн дол США, коли його батько загинув у результаті аварії «Титаніка».

Філантропія[ред. | ред. код]

Вінсент Астор був, за словами біографа сім'ї Астор Дерека Вільсона, «досі невідоме явище в Америці: представник сімейства Астор з високо розвинутим почуттям соціальної справедливості». Йому було 20 років, коли загинув його батько. Успадкувавши величезні статки, Вінсент Астор кинув Гарвардський університет. Йому хотілося змінити імідж його сім'ї, що користувалась славою скупих і гордовитих власників нетрів, що насолоджувались життям за рахунок інших. Згодом він продав комплекс будинків у нетрях Нью-Йорка, що належали його сім'ї, і вклав гроші в солідні підприємства, витрачаючи багато часу та енергії на допомогу людям. Він звів великий житловий комплекс в Бронксі, де він відвів велику ділянку землі для дитячого ігрового майданчика, а також в Гарлемі, де він також перетворив значну ділянку землі на будівництво ігрового майданчика для дітей.

Він опинився на 12 місці в списку найбагатших людей Америки, згідно зі списком, складеним журналом Форбс. Його стан оцінювався на той момент в 75 млн дол США.

Серед його володінь був журнал Ньюсвік, штаб-квартира якого розташовувалася певний час в колишньому нью-йоркському готелі Кнікербокер, що збудував батько Вінсента Астора, який керував журналом. Він також успадкував будинок «Фернкліфф», в якому народився його батько. Вінсент Астор був останнім власником Фернкліфф. Після його смерті в 1959 році, будівлю було передано, згідно з його заповітом, бенедиктинської лікарні в Кінґстоні, Нью-Йорк, а в 1964 його вдова, Брук, подарувала залишену їй ділянку землі Фернкліффа лісовому заповіднику.

Смерть[ред. | ред. код]

Вінсент помер у 1959 році від серцевого нападу, залишивши всі свої гроші Брук, причому несподівано велику суму. Він був останнім, хто народилися в родині Асторів і належав до числа найбагатших людей у США (згідно з журналом People).

Джон Джейкоб Астор VI, брат Вільяма, з яким він ніколи не був у хороших відносинах, намагався оскаржити його заповіт, але програв справу.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Kindred Britain