Генк Вільямс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генк Вільямс
англ. Hank Williams
Основна інформація
Повне ім'я англ. Hiriam Williams[1][2]
Дата народження 17 вересня 1923(1923-09-17)[3][4][…]
Місце народження Маунт-Олів, Джефферсон, Алабама, США
Дата смерті 1 січня 1953(1953-01-01)[3][4][…] (29 років)
Місце смерті Оук-Гілл, Фаєтт, Західна Вірджинія, США
Причина смерті передозування ліків і серцева недостатність
Поховання Oakwood Annex Cemeteryd[6]
Роки активності 19371953
Громадянство США
Віросповідання баптизм
Професії автор-виконавець, співак, вуличний артист, кантрі гудець, yodeler, гітарист, студійний музикант, композитор
Освіта Sidney Lanier High Schoold
Інструменти гітара і вокал[d]
Жанри кантрі, блюз, honky tonkd і honky-tonkd
Псевдоніми Luke the Drifter[7]
Лейбли Sterling Recordsd і MGM Recordsd
Нагороди
Премія Греммі за життєві досягнення

Americana Music Association President's Awardd (2013)

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

Зала слави рок-н-ролу (1987)

Діти Hank Williams Jr.d і Jett Williamsd
hankwilliams.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Генк Вільямс (англ. Hank Williams, при народженні Гірам Кінг Вільямс, Hiram King Williams, 17 вересня 1923 — 1 січня 1953) — американський співак, музикант і автор пісень у стилі кантрі, якого вважають одним із найвпливовіших виконавців кантрі-музики. Вільямс записав 35 синглів, що ввійшли до першої десятки Білборду, 11 з них займали перше місце.

Вільямс народився в містечку Маунт-Олів, графство Батлер, Алабама. Потім він переїхав до Джоржиани, де навчився грати на гітарі в чорного вуличного музиканта Руфуса Пейна. Він змінив своє ім'я на Генк, вважаючи, що воно краще підходить для кантрі музики. Музикальна кар'єра Генка Вільямса розпочалася 1937 року в містечку Монтгомері, де його найняли вести 15-хвилинну програму на радіо. Він створив собі групу Drifting Cowboys для підтримки і кинув школу.

Під час війни кількох членів гурту Вільямса призвали в армію, а самого Генка вигнали з радіо за пияцтво. Він одружився з Одрі Шеппард, яка стала його менеджером. Йому вдалося записати пісні Never Again and Honky Tonkin' на студії Sterling Records і підписати контракт із MGM Records. 1948 року Генк Вільямс записав пісню Move it on Over, яка стала хітом, а також почав виступати в радіопрограмі Louisiana Hayride. 1949 року Генк записав кавер пісні Lovesick Blues. Хоча пісня була відома ще з 1920-х, але у Вільямса вона зазвучала. Цей запис вивів його в лави мейнстриму. Його прийняли виступати в концертах Гранд Оул Опрі в Нешвіллі. З 1948 по 1953 Вільямс записав 11 синглів, що займали перше місце в рейтингу. Серед них Your Cheatin' Heart, Hey, Good Lookin', та I'm So Lonesome I Could Cry.

Вільямс мав хвору спину, він важко пив і пристрастився до медикаментів. Усе це ще більше підірвало його здоров'я. Він розлучився з Одрі, його вигнали з Гранд Оул Опрі через ненадійність і пияцтво. Новорічного ранку 1953 року він помер у своєму автомобілі від сердцевої недостатності. Йому було тільки 29 років. Попри коротке життя, Генк Вільямс значно вплинув на популярну музику 20 століття. Його пісні виконували численні співаки, вони ставали хітами в різних жанрах: поп-музиці, госпелі, блюзі. Його індукували в зали слави різноманітних стилів музики.

Син Генка Вільямса Генк Вільямс молодший та донька Джетт Вільямс теж стали кантрі музикантами.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]