Геокешинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Geocaching (Геокешинг)
Посилання geocaching.com
Комерційний ні
Тип онлайн енциклопедія геокешингу
Полювання за скарбами
Реєстрація обов'язкова
Мови багатомовний
Автор Дейв Алмер (Dave Ulmer)
Започатковано 2 травня 2000 (23 роки)
Адреса офісу Портленд (штат Орегон)
CMNS: Geocaching (Геокешинг) у Вікісховищі

Геокешинг (geocaching від грец. γεο- — Земля та англ. cache — схов) — туристична гра із застосуванням GPS, яка полягає у знаходженні сховів, створених іншими учасниками гри.[1]

У неї можна грати сім'єю, гуртом або поодинці. Основна ідея полягає в тому, що одні гравці готують схов, за допомогою GPS визначають його географічні координати та повідомляють про них в Інтернеті. Інші гравці використовують ці координати і свої GPS-приймачі для пошуку схову.

В деяких варіантах гри схов рекомендується створювати тільки в місцях, які представляють природний, історичний, культурний, географічний інтерес. Тому створення і пошук сховів перетворюються в активний пізнавальний процес. Гравці отримують безліч цікавих відомостей про визначні пам'ятки. Заохочуються схови, де ставиться оригінальна і важка (наприклад, багатокрокова) пошукова задача.

На перший погляд здається, що знайти схов з допомогою GPS-приймача просто. Однак точність, з якою GPS-приймач визначає позицію — від декількох метрів до декількох десятків метрів, це дозволяє тільки «окреслити» невеликий район місцезнаходження схову. Для точнішого пошуку контейнера слід користуватися підказками з опису схову.

Історія[ред. | ред. код]

Приклад гео-коду — Геомоделювання

Прообраз гри можна знайти у дитячих секретах[ru], відомих в СРСР з 60-х років XX століття.

Історія геокешингу почалася в 2000 році. 2 травня, на наступний день після офіційного скасування загрублення сигналу GPS для цивільних приймачів[2], Дейв Алмер (Dave Ulmer) з Портленда (штат Орегон) в одній з мережевих конференцій запропонував друзям нову гру Stash («Схованки»). Суть нової гри була в тому, що одна людина створювала сховку, публікувала його координати у інтернеті, а інші за цими координатами пробували знайти схованку. Наступного дня Дейв вирушив до лісу і недалеко від свого міста створив першу сховку.

Спочатку гру пропонувалося назвати geostashing (укр. вимова геостешінг). Однак, був запропонований кращий варіант, який і закріпився.

Геокешинг в Україні з'явився в 2011 році. Українська гра почалася, як незалежний проект Шукач-Геокешинг в Україні [Архівовано 19 жовтня 2014 у Wayback Machine.], shukach.com. Зараз Шукач є найбільшим українським сайтом в даній області. Найбільший міжнародний майданчик гри — Geocaching.com. На сайті опубліковано понад 2 мільйонів схованок, на території України їх декілька сотень штук[3].

В інших країнах теж існують великі національні геокешерські сайти. Наприклад, німецький[4], австралійський[5], угорський[6], естонський[7], румунський[8], польський[9] та інші[10].

Існують і варіації ігрового процесу. Наприклад, організатори проекту Енкаунтер модифікували ігровий процес, додавши до геокешингу обмеження за часом і підказки.[11]

Типи та форми схованок[ред. | ред. код]

Travel bug — подорожуючий об'єкт з унікальним номером, призначеним відстежувати його маршрут

Для традиційної схованки в описі вказуються координати місця закладки. У покроковій схованці потрібно пройти кілька кроків на місцевості до фінального контейнера. У схованці-загадці місце закладки можна дізнатися тільки після успішного вирішення завдання (іноді завдання бувають вельми складні). Зазвичай, чим складніше завдання, тим дорожчим є скарб. Існують різноманітні види схованок.

Схованки можуть бути найрізноманітнішого зовнішнього вигляду і розміру. Найменші (нано-) сховки мають об'єм не більше 2-3 міліметрів. Усередині такої схованки уміщається лише вузька паперова стрічка, на якій можна відзначити відвідування. Схованки більшого розміру, крім блокноту для відміток відвідувань, можуть містити різні сувеніри, брелоки, диски, іграшки, монети, тощо. Гравець повинен відзначитися в блокноті і може забрати будь-який предмет з контейнера, але натомість зобов'язаний залишити не менш цінний предмет. Після відвідин схованки гравець закриває контейнер і повертає його на місце закладки. Схованку потрібно акуратно замаскувати, щоб зберегти інтерес пошуку для наступних учасників, а також щоб тайник не був випадково знайдений і розорений. Гравець зазначає відвідування схованки на геокешерском сайті в інтернеті.

Корпоративний геокешинг[ред. | ред. код]

Геокешинг активно застосовується як корпоративна розвага.[12] Співробітники які забезпечують фірми ховають сховки, інструктують учасників, забезпечують їх екіпіровкою та GPS-навігаторами. Такі розваги можуть бути і некомерційними, але суть та ж сама: організатори ховають, учасники шукають.[13][14] Зазвичай до кінця дня підводиться підсумок з нагородженням переможців.[15]

Геокешинг як форма навчання[ред. | ред. код]

Панорамний знімок від положення першої Схованки

Як альтернативна форма навчання майбутніх геодезистів, наприклад, в Новосибірську на базі СМДА, доцентом кафедри кадастру Олексієм Дубровським, був запропонований Геокешінг архітектурних чи історичних пам'яток. Учасники пригоди подорожують по місту і виконують завдання за допомогою спеціальних описів місць, де вони повинні виявитися і що-небудь зробити. Це можуть бути описи зовнішнього вигляду архітектурних чи історичних пам'яток, географічні координати і навіть супутникові знімки. Беруть участь в геокешінгу команди як підтвердження свого знаходження на заданій точці повинні надати фотографію капітана на тлі заданого об'єкта.[16]

Кеш за розміром[ред. | ред. код]

Розмір сховища Назва (англійська) Світлина Приклад
Нано Nano Все, що менше Мікро
Мікро Micro Коробка, пляшечки, мішечок
Малий Small Пляшка, невеликі відра, маленький посуд для розігріву їжі в мікрохвильовій печі
Середній Normal Посуд для розігріву їжі у мікрохвильовій печі
Великий Large Військова коробка боєприпасів (ammobox), поштовий ящик, пластикові відра

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У супутникових GPS-навігаторах фірми Garmin є функціональність по роботі з геокешерськими схованками. Також у форматах даних Garmin закладені два типи точок: невзяті сховки і взяті сховки. В останніх моделях навігаторів реалізовані і багато додаткових функцій, що допомагають геокешерам.[17]

Пов'язані поняття[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Художній фільм[ред. | ред. код]

  • «Старкеш» — незалежна комедія жахів, фільм заснований на пошуку схованок. [3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геокешинг: опис і правила гри. Архів оригіналу за 30 вересня 2020. 
  2. GPS-гонка: Росії не вистачає супутників [Архівовано 26 червня 2015 у Wayback Machine.], cnews.ru, 4 червня 2003 (рос.)
  3. Российские тайники на geocaching.com
  4. Geocaching mit Opencaching [Архівовано 29 грудня 2016 у Wayback Machine.], німецький сайт гри
  5. Geocaching Australia [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.], австралійський сайт гри
  6. www.geocaching.hu [Архівовано 17 грудня 2014 у Wayback Machine.], угорський сайт гри
  7. www.geopeitus.ee [Архівовано 10 листопада 2014 у Wayback Machine.], естонський сайт гри
  8. www.geotrekking.plus.ro [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.], румунський сайт гри
  9. Witamy na Opencaching.pl [Архівовано 10 листопада 2014 у Wayback Machine.], польський сайт гри
  10. Geocaching.com та інші — огляд найбільших світових геокешерських сайтів в англійській Вікіпедії
  11. Кешинг (в рамках мережі міських ігор Encounter) [Архівовано 16 березня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  12. Існує безліч агентств з організації заходів, що займаються в тому числі і геокешінгом, наприклад: [1] [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.], [2] [Архівовано 16 липня 2011 у Wayback Machine.].
  13. Як хлопці з корчаковського табору «Наш дім» Геокешінг освоювали [Архівовано 21 серпня 2009 у Wayback Machine.], intel.com (рос.)
  14. Нижній Новгород: «Геокешинг — Земля Нижньогородська»[недоступне посилання з квітня 2019] (рос.)
  15. Новорічний Геокешінг [Архівовано 10 вересня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  16. У Новосибірську студентів-геодезистів навчають азам професії при допомозі квестів // NSK.KP.RU Комсомольська правда в Новосибірську [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  17. Обзор-тестирование Garmin Dakota [Архівовано 8 липня 2012 у Wayback Machine.], garmin.ru (рос.)

Геокешинг: нові геодезисти[недоступне посилання з квітня 2019], журнал GEO (рос.)
Геокешинг: нова розвага в стилі hi-tech [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.], «Комп'ютерна газета» (рос.)
Геокешинг, каталог посилань Open Directory Project

Посилання[ред. | ред. код]